Muellerjevo poročilo olajšanje za Trumpa

Posebni preiskovalec ni našel dokazov, da bi predsednik ZDA skoval volilno zaroto z Moskvo ali da bi se vmešaval v preiskavo
Fotografija: Poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja je zavrnilo obtožbe na račun predsednika ZDA. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja je zavrnilo obtožbe na račun predsednika ZDA. FOTO Reuters

Ameriški pravosodni minister William Barr je v kongresu predal težko pričakovano poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, ki je dve leti iskal morebitno povezavo med kampanjo Donalda Trumpa in ruskim posegom v predsedniške volitve 2016. Poročilo je izjemno olajšanje za predsednika, saj preiskovalci niso našli dokaze za takšne povezave, hkrati pa so zavrnili obtožbe, da bi Trump skušal vplivati na potek preiskave.

Povzetek poročila, ki je prišel v javnost, podobno ugotavlja tudi za Trumpove sodelavce, kar pomeni, da se je razkadil črn ruski oblak, ki je dve leti visel nad Belo hišo. Nekoliko manj bodo v njej zadovoljni z ugotovitvami o morebitnih posegih v preiskavo, saj je Mueller zapisal, da »to poročilo sicer ni zaključilo, da je predsednik kršil zakonodajo, a ga hkrati ne razbremenjuje«.

Trumpa to ni zmotilo, v svojem prvem odzivu na družbenem omrežju Twitter je zapisal »Nobene zarote, nobenega vmešavanja popolna OPROSTITEV.« To je ponovil tudi v kratki izjavi pred vrnitvijo v Washington. »To je sramotaza državo, kaj je moral prestati predsednik,« je dejal.


Opravičilo predsedniku


Minister Barr je kongresnikom poslal štiristranski povzetek bistvenih ugotovitev v Muellerjevem poročilu, še pred tem so tako z levega kot desnega političnega pola prihajale zahteve, naj pravosodno ministrstvo objavi celotno poročilo. Tako lahko v prihodnjih dneh pričakujemo začetek ostrega pravosodnega boja, če pravosodje ne bo uslišalo zahtev kongresnikov.

Takšen zaključek ruske preiskave pomeni veliko zmago za Trumpa, kljub temu da je šest njegovih sodelavcev priznalo krivdo za različne prestopke, ali pa se soočajo z obtožnicami, večina zaradi laganja preiskovalcem. Toda brez neposredne povezave med njegovo kampanjo in  – domnevno – ruskim posegom v volitve bo Trump lahko še bolj glasno trdil, da je bila celotna preiskava le »lov na čarovnice« in da je zaroto skovala »globoka država«, ki je skušala zrušiti predsednika. Njegov odvetnik Rudy Giuliani​ je že dejal, da bi se morali vsi, ki so govorili o zaroti predsednika, javno opravičiti.

Republikanski senator Lindsey Graham, ki je v nedeljo na Floridi s predsednikom igral golf, je sporočil, da je to »dober dan za vladavino prava, krasen dan za predsednika Trumpa in njegovo ekipo. Slab dan za tiste,ki so upali, da bo Muellerjeva preiskava strmoglavila Trumpa«. Podobno je republikanski poslanec Doug Collins, ki sedi v pravosodnem odboru spodnjega doma, dejal, da poročilo odpravlja dvome Američanov ali strahove o ustavni krizi.
 

Demokrati vztrajajo


Collins je pozval svojega demokratskega kolega Jerryja Nadlerja, ki vodi pravosodni odbor, naj »premisli« o preiskavi, ki jih je odbor sprožil proti Trumpu in naj energijo raje usmerijo v pomembne teme, kot sta reformi politike priseljevanja in kazenskega zakonika. A za zdaj takšni pozivi ne padajo na plodna tla.

Čeprav je razplet ruske preiskave velika moralna in politična zmaga za Trumpa, njegove pravne težave namreč še niso končane. Demokrati, ki imajo sedaj večino v poslanskem domu, so sprožili več preiskav, za zdaj pa ne kažejo pripravljenosti, da bi jih končali. »Delo kongresa bo veliko širše, kot je bilo delo posebnega preiskovalca,« je dejal poslanec Nadler. Po njegovih besedah ne bodo pozorni samo na kriminalna dejanja, pač pa tudi na zlorabe pooblastil in na znake korupcije.

Preberite še: