Na Floridi se po orkanu Michaelu soočajo z opustošenjem

Vse razsežnosti škode še niso znane, vendar pa televizijski posnetki pričajo o katastrofi.
Fotografija: Posledice orkana v Callawayu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Posledice orkana v Callawayu. FOTO: Reuters

Prebivalci severozahodnega dela Floride so se vrnili iz zavetišč in se soočili z opustošenjem, ki ga je za seboj pustil orkan Michael. Brez elektrike je še 900.000 gospodinjstev, orkan pa povzročil dve smrtni žrtvi. Vse razsežnosti škode še niso znane, vendar pa televizijski posnetki pričajo o katastrofi.

Najhuje je prizadeto območje okrog kraja Mexico Beach, kamor je Michael pridrvel v sredo s hitrostjo vetrov do 250 kilometrov na uro in zravnal z zemljo hiše, drevesa in daljnovode ter poplavil ceste. Za hišami so ostale le betonske podlage, ker hišnih temeljev v ZDA ni celo ponekod na orkansko izjemno ogroženih območjih.

Opustošenje v Mexico Beachu. FOTO: AP Photo
Opustošenje v Mexico Beachu. FOTO: AP Photo


Na ruševine so se odpravile ekipe za iskanje in reševanje, usoda številnih prebivalcev prizadetih območij pa še ni jasna, saj se vsi niso odzvali ukazu za evakuacijo. Nekateri se brez pomoči oblasti tudi niso mogli. Iz poškodovanih bolnišnic v območju mesta Panama City sedaj evakuirajo bolnike, državna duševna bolnišnica v kraju Chattahoochee pa je odrezana od sveta in potrebščine dovažajo s čolni.

Orkan Michael je medtem kot šibkejša tropska nevihta že prepihal in zalil Georgio ter Južno Karolino in je v Severni Karolini s hitrostjo vetrov do 85 kilometrov na uro. Meteorologi predvidevajo, da bo zalil še Virginijo, v četrtek zvečer pa zapustil kopno in se vrnil nad Atlantik.
 

Prvi včeraj na udaru Panama City


Orkan Michael, ki je v sredo dosegel obalo severozahodne Floride, je terjal vsaj dve smrtni žrtvi, je poročala ameriška tiskovna agencija AP. Kopno je dosegel v bližini mesta Panama City, kjer se je okrepil v orkan četrte stopnje in divjal s hitrostjo do 240 kilometrov na uro.



Michael je po dolgem času največji orkan, ki je prizadel severni del Floride. V sredo se je do poznega večera že premaknil iznad Floride v Georgio, na svoji poti oslabel ter se premikal naprej proti Južni in Severni Karolini, ki si še nista povsem opomogli od hudih poplav orkana Florence.

FOTO: Gerald Herbert/Ap
FOTO: Gerald Herbert/Ap


Po poročanju lokalnih oblasti je doslej umrl moški, saj je na njegovo hišo med divjanjem orkana padlo drevo. Na območjih, ki jih je orkan prizadel najhuje, pa so že številne reševalne in iskalne ekipe. V sredo zvečer je v Georgii umrla tudi 11-letna deklica. 

Na Floridi, v Alabami in Georgii je brez elektrike ostalo skupno skoraj 500.000 ljudi. 



Na poti čez južni del Georgie je orkan oslabel v tropsko nevihto ter zvezni državi prinesel obilno deževje ter hud veter. Po poročanju Nacionalnega centra za orkane v mestu Miami se je središče orkana opoldne po lokalnem času nahajalo 48 kilometrov južno od mesta Macon v osrednji Georgii. Močne padavine so spremljali vetrovi s hitrostjo do 112 kilometrov na uro, sam orkan pa se je premikal proti severovzhodu s hitrostjo 27 kilometrov na uro.

FOTO: Douglas R. Clifford/Ap
FOTO: Douglas R. Clifford/Ap


Najhujšo škodo je Michael povzročil v mestu Panama City, kjer je dosegel kopno. Več kot 380.000 gospodinjstev je samo v Floridi ostalo brez elektrike, dobrih 375.000 prebivalcev redko poseljenega območja na severu Floride pa je prejelo ukaz za evakuacijo.

Guverner Floride Rick Scott je opozoril, da je orkan Michael najbolj uničujoča naravna katastrofa za floridski Panhandle v več desetletjih. »Orkan Michael ne bo uničil Floride,« je spodbudno oznanil Scott ter pojasnil, da je na terenu na tisoče ljudi, ki pomagajo iskati poškodovance ter popravljati električno napeljavo.

FOTO: Jonathan Bachman/Reuters
FOTO: Jonathan Bachman/Reuters


Na podlagi meritev zračnega tlaka so pristojne službe določile, da je Michael tretji najmočnejši orkan, ki je dosegel celinski del Združenih držav Amerike. Prehitela sta ga le orkan Camile, ki je po Ameriki divjal leta 1969, ter neimenovano neurje, ki je Florido doseglo na praznik dela leta 1935.

Če upoštevamo hitrost vetra, se Michael uvršča na četrto mesto, saj je bil hujši še hurikan Andrew iz leta 1992.

FOTO: Evan Vucci/Ap
FOTO: Evan Vucci/Ap


Kljub temu da gre za največji orkan, ki je prizadel severni del Floride, po prvih poročilih za seboj ni pustil velikega opustošenja. Veliko kritik pa je doletelo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, saj je kljub opozorilom izpeljal še eno politično zborovanje v okviru predvolilne kampanje. 

Tokratnega zborovanja ni prenašala niti njemu naklonjena televizija Fox News. 



Po poročanju Nacionalnega centra za orkane naj bi Michael pri prečkanju jugovzhodnih držav postopoma oslabil, v petek pa se bo nato spet malo okrepil ter spremenil v post-tropski ciklon.

 

Preberite še:

Komentarji: