Na Pantovčak bi se lahko znova povzpela Kolinda

Favoritinja predsedniške tekme Kolinda Grabar Kitarović je poudarila, da njene napake niso ogrozile nacionalne varnosti ali ugleda Hrvaške.
Fotografija: Favoritinja Kolinda Grabar Kitarović si nabira točke tudi s »Čokolindo«. Foto: Cropix
Odpri galerijo
Favoritinja Kolinda Grabar Kitarović si nabira točke tudi s »Čokolindo«. Foto: Cropix

Na Hrvaškem se je danes uradno začela predvolilna kampanja za predsedniške volitve, za vodjo države bo tekmovalo 11 kandidatov. Favoritinja je še vedno sedanja predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki si nabira točke tudi s »Čokolindo«.

Hrvaška predsednica je kampanjo za drugi predsedniški mandat začela točno ob polnoči s srede na četrtek v Dražicah na Grobnišćini, kjer je po govoru z glasbeniki zapela tudi Lijepa li si kontroverznega Marka Perkovića ‑Thompsona. Navedla je, da je iz Grobnišćine pred petimi leti začela pot do zmage, ki jo pričakuje tudi tokrat. Po njenem so volitve zelo pomembne, ker odločajo o tem, ali se bo Hrvaška, ki se lahko uvrsti med najrazvitejše države na svetu, vrnila v stanje brezupa. Čeprav je priznala, da je delala napake, je poudarila, da nobena od teh ni ogrozila nacionalne varnosti Hrvaške in njenega ugleda v svetu.


Čokolinda in družbena omrežja


V okviru kampanje pred predsedniškimi volitvami je v sredo v Križevcih pojasnila »soglasje za proizvodnjo Čokolinde«: »Lahko se mi smejijo, kolikor se hočejo, pomembno je le, da naša država in gospodarstvo rasteta.« Po njenem prepričanju bi se Čokolinda dobro prodajala ne le v jugovzhodni Evropi, temveč tudi na Bližnjem vzhodu. Pojasnila je, da se njena izjava o zagrebškem županu Milanu Bandiću: »Če bo obsojen, mu bom v zapor nosila pecivo,« nanaša na dejstvo, da nihče ni kriv, dokler ni pravnomočno obsojen.

Podpora predsedniškim kandidatom. Infografika: Delo
Podpora predsedniškim kandidatom. Infografika: Delo


Čokolinda odmeva predvsem na družbenih omrežjih, odkar je Kolinda Grabar Kitarović razburila Dubrovničane, ko je otrokom v vrtcu podarila svoje fotografije in čokolade srbskega proizvajalca. Navdihnila je tudi druge kandidate na predsedniških volitvah, kot sta Miroslav Škoro in Mislav Kolakušić, ki bi svoje prehrambne izdelke poimenovali Čokoškoro in Čokolakušić.


Prepričljiva prednost


Državni volilni komisiji so predali kandidature z zadostnim številom podpisov Kolinda Grabar Kitarović, nekdanji premier SDP Zoran Milanović, pevec Miroslav Škoro, evropski poslanec Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač ter nekdanji pravaš in sedanji prvak stranke Desno Anto Đapić. Dovolj podpisov so zbrali še režiser Dario Juričan oziroma Milan Bandić, kandidatka Delavske fronte Katarina Peović, poslanec Ivan Pernar (Sip), predsednica Starta Dalija Orešković in predsednik Hrvaške stranke čakavcev, kajkavcev in štokavcev Nedjeljko Babić.

Kolinda Grabar-Kitarovićeva je na začetku kampanje zapela tudi Thompsonovo pesem <em>Lijepa li si</em>. FOTO: Zaslonska Slika/facebook
Kolinda Grabar-Kitarovićeva je na začetku kampanje zapela tudi Thompsonovo pesem Lijepa li si. FOTO: Zaslonska Slika/facebook


Kolinda Grabar Kitarović je predala več kot 231.000 podpisov volivcev, škatle s podpisi pa sta ji pomagala prinesti predsednika hrvaške vlade in sabora, Andrej Plenković in Gordan Jandroković. Njen največji tekmec, podjetnik in pevec Škoro, jih je predal približno 70.000, Milanović pa okoli 78.000. Nekdanjega predsednika SDP poleg največje opozicijske stranke podpira 12 manjših sredinskih in levosredinskih strank. Milanoviću je izrekel podporo tudi Branimir Glavaš, edini saborski poslanec Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje, ki je partnerka vladne večine v parlamentu.

Po zadnji redni raziskavi Crobarometer in agencije Ipsos, ki jo je v ponedeljek objavila Nova TV, Kolindo Grabar Kitarović podpira 32,4 odstotka od 989 vprašanih, Milanovića pa 21,9 odstotka. Na tretjem mestu je Škoro s 17,3 odstotka, na četrtem pa Kolakušić s 7,4 odstotka podpore.

Preberite še:

Komentarji: