Na ulicah mest v Južni Afriki že več kot 72 mrtvih

Po aretaciji nekdanjega južnoafriškega predsednika Zume so se protesti sprevrgli v nasilne spopade in v množično ropanje.
Fotografija: FOTO: Luca Sola/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Luca Sola/Afp

V Južni Afriki se po aretaciji nekdanjega predsednika Jacoba Zume nadaljujejo vse bolj množični ulični nemiri, ki so vzniknili prejšnji četrtek. V več mestih so se protestniki spopadli s policijo in ropali trgovine. V nemirih je bilo doslej aretiranih skoraj 800 ljudi, število smrtnih žrtev pa je več kot 72.

Nemiri so se začeli, ko je Zuma prejšnji teden začel prestajati 15-mesečno zaporno kazen zaradi nespoštovanja sodišča. V zaporu je pristal, ker se ni odzval na sodni poziv za pričanje pred preiskovalno komisijo, ki je vzela pod drobnogled domnevno razširjeno korupcijo v času njegovega vodenja države v letih 2009–2018.

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v ponedeljek sporočil, da je vpoklical vojsko, ki bo pomagala policiji pri zaustavitvi nemirov in vzpostavitvi reda, a izrednih razmer v državi še niso razglasili. Predsednik je še opozoril, da bi lahko ob nadaljevanju nasilja v nekaj tednih v državi zmanjkalo hrane in zdravil.

V galeriji si lahko ogledate skoraj apokaliptično obsedeno stanje po več mestih v Južni Afriki.

Komentarji: