Najstnici, ki se je pridružila IS, bodo odvzeli britansko državljanstvo

Družina bo oporekala britanski odločitvi. 
Fotografija: Shamima Begum FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Shamima Begum FOTO: Reuters

Shamimi Begum, ki se je pred štirimi leti v Siriji pridružila Islamski državi, takrat stara 15 let, bodo odvzeli britansko državljanjstvo. Njena družina bo proti takšni odločitvi pravno ukrepala. Na britanskem notranjem ministrstvu individualnih postopkov ne pojasnjujejo, a so poudarili, da vsak primer obravnavajo na podlagi vseh dejstev. Na prvem mestu pa je varnost Britanije in njenih državljanov, so poudarili. 

»Ne vem, kaj naj rečem. Nisem zelo šokirana, malo pa sem. Nekoliko nepravično je do mene in mojega sina,« je odločitev komentirala za ITV News.

Begumova je London zapustila leta 2015, zdaj se hoče vrniti domov. Našli so jo v sirskem begunskem taboru, kamor se je domnevno zatekla prejšnji teden, ko je zapustila Baghuz, zadnje oporišče IS. Konec prejšnjega tedna je rodila sina, dva otroka sta ji pred tem že umrla. 

Najstnica ima domnevno bangladeške korenine; njena mama je bangladeške nacionalnosti in potemtakem ima po njihovem zakonu Begumova njihovo državljanstvo. V pogovoru za BBC je to zanikala in tudi, da bi bila sploh kdaj tam. Strokovnjak za pravo o tem področju lord Carlile je za BBC dejal, da lahko Britanija odvzame državljanstvo, če so za to dobri razlogi in če posameznik ne ostane brez vsakršnega državljanstva. 

Begumova je za BBC dejala, da nikoli ni hotela postati obraz IS in da si zdaj želi, da v miru vzgoji svojega sina nekje na Otoku. Lord Carlile je še povedal, da je otrokovo državljanstvo še bolj kompleksno vprašanje, saj je njegov oče domnevno Nizozemec, hkrati bi bil upravičen do britanskega in bangladeškega državljanstva. 

Da je odšla v Sirijo, ji ni žal, ni pa se strinjala z vsem, kar je teroristična skupina počela. Šokirana je bila, kot je povedala za BBC, nad napadi na koncertu v Manchestru, kjer je umrlo 22 ljudi. Hkrati je napad primerjala z napadi vojske na oporišča IS. 

Begumova je Britanijo zapustila z dvema sošolkama Kadizo Sultana in Amiro Abase februarja 2015. Sultana je domnevno umrla v eksploziji njene hiše, usoda Abase ni znana. Mož Begumove se je domnevno pred tedni predal sirski vojski. 

Preberite še:

Komentarji: