Strelski pohod z lokom verjetno teroristično dejanje

Napadalec, ki je pred kratkim postal musliman, je z lokom in puščicami ubil pet oseb.
Fotografija: Na Norveškem so policisti povečali nadzor. FOTO: Torstein Be/AFP
Odpri galerijo
Na Norveškem so policisti povečali nadzor. FOTO: Torstein Be/AFP

Znanih je več podrobnosti po smrtonosnem napadu na Norveškem. Napadalec je z lokom ubil pet ljudi in dva ranil, policija je za napad izvedela v sredo ob 18.13 po lokalnem času.

Po zadnjih podatkih je napadalec iz Danske, star je 37 let. Policisti so ga aretirali, zdaj je na policijski postaji Drammen. Še danes ali v petek naj bi ga privedli pred preiskovalnega sodnika. Motiv še ni znan, oblasti pa predvidevajo, da bi lahko šlo za teroristični napad. Pristojna tožilka je za televizijo TV2 potrdila, da je priznal odgovornost za napad ter da so bili v preteklosti z njim v stiku tako policija kot zdravstvene službe.

»Stanje je strašno,« je dejala norveška premierka Erna Solberg, za katero je bil v sredo zadnji dan na položaju. Danes jo bo namreč nasledil Jonas Gahr Store, čigar laburistična stranka je slavila na parlamentarnih volitvah sredi septembra. »Razumem, da so ljudje prestrašeni, toda policija zdaj nadzoruje stanje,« je dodala Solbergova.

image_alt
Napadalec z lokom in puščicami ubil pet ljudi

Informacijo, da je Danec, so razkrili, ker so v javnosti krožile številne govorice o napadalcu, nekateri mediji so poročali, da je napad izvedel Norvežan. Po poročanju televizije TV2 se je domnevni napadalec spreobrnil v muslimansko vero in morda bil radikaliziran. Kot poroča AFP, ki navaja predstavnika policije Oleja Bredrupa Saeveruda, je bila policija zato z njim v stiku. Kdaj točno, ni pojasnil, povedal je le, da ne letos, ampak pred tem. Kot je dodal, za zdaj še preiskujejo, ali je dejansko šlo za teroristični napad, so pa »precej prepričani«, da je napadalec deloval sam.

Napadalec je z lokom začel streljati v supermarketu Coop Extra na zahodni strani norveškega mesteca Kongsberg. Eden od poškodovanih je policist, ki je bil ravno takrat v trgovini zunaj svojega delovnega časa. Ubil je štiri ženske in moškega, žrtve so bile stare med 50 in 70 let. 

Preden so napadalca aretirali, se je menda spopadel s policisti, ki so prišli na kraj zločina. Ujeli so ga v bližini, saj je začel bežati. Aretirali so ga ob 18.47 po lokalnem času.

Napadalec je z lokom začel streljati v supermarketu. FOTO: Hakon Mosvold Larsen/AFP
Napadalec je z lokom začel streljati v supermarketu. FOTO: Hakon Mosvold Larsen/AFP

Agencijska hiša AFP je povzela pričanje ene od očividk. Ženska je povedala, kako je videla žensko, ki se skriva, in moškega, ki stoji na vogalu s tulcem za puščice na rami in z lokom v roki. »Videla sem ljudi, ki tečejo za življenje. Med njimi je bila tudi ženska z otrokom,« je pričala.

Na Norveškem so policisti danes povečali nadzor, tudi oborožili so se, saj sicer orožja ne nosijo.

Preden so napadalca aretirali, se je menda spopadel s policisti. FOTO: Ntb/Reuters
Preden so napadalca aretirali, se je menda spopadel s policisti. FOTO: Ntb/Reuters

Tovrstno nasilje je na Norveškem redko. Je pa državo pred desetimi leti močno pretresel teroristični napad skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je najprej v Oslu v bližini premierovega urada razstrelil bombo, nato pa izvedel še strelski pohod na otoku Utoya, kjer je potekal tabor podmladka laburistične stranke. Umrlo je 77 ljudi. 

Samooklicani neonacist Philip Manshaus pa je avgusta 2019 streljal v mošeji na obrobju Osla. Napadalca so obvladali verniki, pri čemer je bil eden huje poškodovan. Pred tem je Manshaus ubil svojo polsestro, posvojenko s Kitajske.

Preberite še:

Komentarji: