Našli pogrešanega srbskega novinarja

Novinarja so našli živega in nepoškodovanega. Na kraju domnevne ugrabitve naj bi bilo veliko stvari podtaknjenih, zato je mogoče, da je sam uprizoril svojo ugrabitev.
Fotografija: Stefan Cvetković FOTO: Uns Press
Odpri galerijo
Stefan Cvetković FOTO: Uns Press

Beograd - Srbska policija je danes popoldne živega in nepoškodovanega našla preiskovalnega novinarja Stefana Cvetkovića, ki so ga v njegovem domačem kraju Bela Crkva na severu Srbije pogrešali od srede zvečer. Kot je sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić na izredni novinarski konferenci, ga sedaj zaslišuje policija.

Zaslišanje bo verjetno trajalo dlje časa, je dodal, »da bi ugotovili, kaj se je dejansko zgodilo, glede na to, da je bilo veliko čudnih in nelogičnih stvari v tem primeru«.

Vučić je pojasnil, da so strokovnjaki povedali, da je bilo na kraju, kjer so našli prazen novinarjev avtomobil, veliko stvari namerno podtaknjenih. Veliko je bilo tudi lažnih novic, je dodal ter zanikal, da bi na kraju našli znake nasilja ali sledi drugega avtomobila, kot so poročali mediji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Dodal je še, da je Cvetković podal »nekaj zelo nenavadnih trditev« in da bo policija preverila, ali so resnične.

Iz Vučićevih izjav je bilo tako mogoče razumeti, da je novinar morda sam uprizoril svojo ugrabitev.

Notranji minister Nebojša Stefanović je povedal, da je od četrtka novinarja iskalo 300 policistov, vključno s pripadniki posebnih enot.

Cvetkovića je policija danes našla blizu Bele Crkve. Srbski mediji so poročali, da je Cvetković, ki je preiskoval vrsto občutljivih tem, že od leta 2008 večkrat prijavil grožnje, tudi s smrtjo, s strani različnih politično-tajkunskih veljakov, pa tudi anonimnih.
Večkrat so ga tudi fizično napadli in ga tožili zaradi njegovega novinarskega dela. Zadnje mesece raziskuje še nepojasnjen umor vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića januarja letos.

Komentarji: