Nekdanji prvi vohun novi zunanji minister

Demokrati so Pompea med drugim obtožili, da je vojni hujskač.
Fotografija: Mike Pompeo bo nasledil Rexa Tillersona. FOTO: Jacquelyn Martin/AP
Odpri galerijo
Mike Pompeo bo nasledil Rexa Tillersona. FOTO: Jacquelyn Martin/AP

Washington – Ameriški senat je s 57 glasovi za in 42 proti potrdil Mika Pompea za novega zunanjega ministra in tako končal težko bitko med demokrati in republikanci.

Demokrati so nekdanjega direktorja Osrednje obveščevalne agencije (Cia) obtožili, da je vojni hujskač in da ima protimuslimanske in homofobne poglede. Poleg vseh republikancev v zgornjem domu je Pompea podprlo še šest demokratov. Večina jih prihaja iz bolj konservativnih zveznih držav, kjer je Trump leta 2016 zmagal, in jih jeseni čakajo volitve.

Pompeo bo na mestu zunanjega ministra administracije predsednika Donalda Trumpa nasledil Rexa Tillersona, ki ga je predsednik zaradi nesoglasij odpustil prejšnji mesec kar po twitterju. Pompea bo na čelu Cie nasledila Gina Haspel.
 

Dogovarjal se je za srečanje s Kimom


Prva naloga, ki čaka novega prvega ameriškega diplomata, je pot v Bruselj, kjer se bodo konec tedna zbrale delegacije severnoatlantskega zavezništva Nato. Pompea je Trump pozdravil kot nekoga, ki bo ameriške interese vedno postavil na prvo mesto. Po Bruslju naj bi naslednji teden odpotoval v Izrael na pogovore s tamkajšnjim premierjem Benjaminom Netanjahujem ter v Saudsko Arabijo in Jordanijo na pogovore o kritičnih in bileteralanih vprašanjih, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Svoje diplomatske sposobnosti je Pompeo preizkušal v zadnjih tednih, ko se je dogovarjal za srečanje med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, s katerim se je Pompeo pred tedni srečal v Pjongjangu. Zgodovinsko srečanje voditeljev naj bi se zgodilo enkrat do junija.

Komentarji: