Nezakoniti priseljenci pred demokratskimi vrati

Republikanske države ob meji z Mehiko in v njeni bližini prevažajo ilegalne migrante na sever.
Fotografija: Ob washingtonski aveniji Massachusetts, kjer je poleg palač vplivnih in bogatih leži večina tujih veleposlaništev, so včeraj odložili avtobus, poln migrantov. Foto Kevin Dietsch/AFP
Odpri galerijo
Ob washingtonski aveniji Massachusetts, kjer je poleg palač vplivnih in bogatih leži večina tujih veleposlaništev, so včeraj odložili avtobus, poln migrantov. Foto Kevin Dietsch/AFP

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je še v nedeljo trdila, da je meja z Mehiko zavarovana, zdaj pred svojo rezidenco dobiva v Teksasu zajete nezakonite migrante. Ob washingtonski aveniji Massachusetts, kjer je poleg palač vplivnih in bogatih tudi večina tujih veleposlaništev, so včeraj odložili avtobus, poln migrantov. V demokratsko vodeni prestolnici se tako kot v New Yorku in Chicagu bridko pritožujejo, republikanske obmejne države, denimo Teksas, pa so privoščljive.

Demokratski predsednik Joe Biden je svojo namestnico že na začetku mandata zadolžil za priseljenska vprašanja, a je Kamala Harris šele junija obiskala mejo z Mehiko, ki jo po nastopu sedanje administracije množično nezakonito prestopajo priseljenci iz Srednje in Južne Amerike ter drugod. Govorila je o nujnem reševanju vzrokov za nezakonito priseljevanje, toda migranti ne čakajo na to. Najbolj prizadeti Teksas je dal okrog sto nezaželenih prišlekov odložiti­ na krožišču ­washingtonskega pomorskega observatorija, blizu katerega je rezidenca ameriških ­podpredsednikov.

Pred rezidenco ameriške podpredsednice Kamale Harris so prispeli v večini migranti iz Venezuele. Foto Staff Reuters
Pred rezidenco ameriške podpredsednice Kamale Harris so prispeli v večini migranti iz Venezuele. Foto Staff Reuters

Območje je zagrajeno in zavarovano na vse mogoče načine, zato se migranti gotovo niso približali demokratski političarki, prek medijskih sporočil in poročil sodelavcev pa je najbrž izvedela za selitev delčka El Pasa v najbolj elitno območje ameriške prestolnice. Teksaško mesto, v katerem je skoraj 700.000 v večini izvorno špansko govorečih prebivalcev, ki meji na mehiški Ciudad Juarez, je videti kot iz tretjega sveta, so poročali z ameriške južne meje. Ker jih nimajo več kam dati, migranti spijo kar pod mostovi, potem ko so jih v najhujši puščavski vročini nastanjali celo v hladilne tovornjake.

Po nekaterih ocenah jih v El Paso prihaja po 1300 na dan, še veliko več v druga obmejna mesta. Venezuelci, ki so jih prepeljali v prestolnico Washington, si zagotovo zaslužijo zatočišče, a so obmejna območja preplavljena z njimi in drugimi prišleki. Biden je prvi dan v Beli hiši opravil s strogim pristopom republikanskega predhodnika Donalda Trumpa, ki je na južni meji gradil zid, in čeprav so člani demokratske administracije zatrdili, da se z begunskim valom spopadajo drugače, je po nekaterih domnevah južno mejo ZDA po nastopu zadnje demokratske administracije prestopilo 5 milijonov ljudi. Ilegalni migranti se sami predajajo obmejnim oblastem in zaprosijo za azil. Pogosto jim dovolijo na sodno odločitev čakati v ZDA.

Kritiki so zatrdili, da jih sodišča nikoli ne bodo videla, in teksaške oblasti so samo iz El Pasa proti severu odpeljale 25 avtobusov. Razen tistih, ki jih je guverner Greg Abbott izrecno poslal v prestolnico Washington, skoraj vse v New York, kamor si ilegalni migranti najbolj želijo. Morda so slišali, da jih demokratski župan Eric Adams nastanja v hotelih, ob prihodu okrog 11.000 ljudi iz Teksasa pa razmišlja, da bi jim kljub pomanjkanju dokumentov za vstop v državo dovolil delati.

Politična manipulacija

Politični nasprotniki Bidnu pripisujejo upanje, da bodo prišleki glasovali zanj in njegovo stranko, potem ko se demokrati od izbruha pandemije covida-19 zavzemajo za glasovanje brez izkazovanja identitete. Republikanci jih obtožujejo, da so za obstoj na oblasti priprav­ljeni žrtvovati ZDA, in kaos selijo v večinsko demokratska mesta in predele. Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je sledil primeru teksaškega kolega in poslal letalo z nezakonitimi priseljenci v ­letovišče slavnih in bogatih Martha's Vineyard v ­Massachusettsu.

Med vplivnimi in bogatimi, ki imajo svoje počitniške palače na otoku Martha's Vineyard, je tudi prejšnji demokratski predsednik Barack Obama. Foto Evelyn Hockstein/Reuters
Med vplivnimi in bogatimi, ki imajo svoje počitniške palače na otoku Martha's Vineyard, je tudi prejšnji demokratski predsednik Barack Obama. Foto Evelyn Hockstein/Reuters

Cerkev otoka, kjer v vilah ob oceanu uživajo tako znana imena kot nekdanji demokratski predsednik Barack Obama in televizijska zvezda Oprah Winfrey, jim je pripravila začasno zatočišče, še nobena od milijonov dolarjev vrednih vil v soseščini pa jim ni odprla vrat, se hahljajo v zveznih državah ob južni meji ZDA. Demokratska mesta se po njihovem prepričanju razglašajo za zatočišča za begunce, le dokler množice migrantov ne pridejo k njim. Demokrati odgovarjajo z obtožbami o lažnem republikanskem krščanstvu ter krutem manipuliranju z družinami, ki si želijo boljšega življenja. Po poročanju lokalnih medijev je nekaterim v bogatih predelih Massachusettsa že bolj všeč kot na vročem teksaškem pesku, in vprašanje migrantov se seli v osrčje ­političnih sporov.

Preberite še:

Komentarji: