Norčevanje iz poglavarja Evrope

Obtožbe, da je bil na vrhu Nata opit, so se prelevile v avstrijsko notranjepolitično afero.
Fotografija: Trenutek, ko se je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker opotekel na stopnicah pred bruseljskim parkom Cinquantenaire, je celo v Avstriji sprožil govorice in spore. FOTO:
AP
Odpri galerijo
Trenutek, ko se je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker opotekel na stopnicah pred bruseljskim parkom Cinquantenaire, je celo v Avstriji sprožil govorice in spore. FOTO: AP

Za predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja ta teden ni bil nič kaj prijeten. Zaradi nedavnega opotekanja na vrhu Nata so ga javno obtožili, da ima težave z alkoholom, pred dnevi­ pa je prišla v javnost novica, da je nasedel razvpitima ruskima medijskima šaljivcema, ki sta se v telefonskem pogovoru z njim predstavljala kot novi armenski premier Nikol Pašinjan.

»Je Jean-Claude Juncker alkoholik? Predsednik EU je že večkrat zanikal domneve, da ima težave s pijačo,« so pred tednom naslovili članek v britanskem tabloidu Sun. Tovrstni namigi o 63-letnem Junckerju, ki je znan po »netradicionalnem« občevanju z voditelji evropskih držav, se niso pojavili prvič. Že septembra 2016 je to zanikal v pogovoru za francoski časnik Libération, v katerem je pojasnil, da ima težave z ravnotežjem in šibkimi nogami od hude prometne nesreče leta 1989, v kateri je komaj preživel. »Ali mislite, da bi bil še vedno na položaju, če bi za zajtrk pil konjak?« je povedal takrat. Dodal je, da ga tovrstna natolcevanja žalostijo, saj da ga je zaradi teh celo žena spraševala, ali ji laže, ker doma nikoli ne pije. Ko so ga francoski novinarji pobarali, zakaj se tako smešno objema in poljublja s politiki, je odvrnil: »Takšen sem. Če se kdo ne drži kalupov, je očitno nor ali alkoholik.«
 

Natolcevanja


Takratna pojasnila luksemburškega politika, ki velja za najpomembnejšega človeka v Evropi, niso ustavila natolcevanj zlasti v britanskem rumenem tisku. Ta je pred dvema letoma, ko so se v Združenem kraljestvu pripravljali na glasovanje o odhodu iz EU, poročal, da je bil predsednik evropskega sveta »očitno v netreznem stanju« na vrhunskem srečanju Združenih narodov v Ženevi, kjer so razprav­ljali o napetostih med Grčijo in Turčijo. Takrat je Junckerjeva tiskovna predstavnica izjavila, »da razumemo, da je britanski tisk sredi kampanje, a takšnim žaljivim namigom ne bomo dajali verodostojnosti s komentiranjem«.

Prejšnji teden, ko so kamere ujele, kako so Junckerja na vrhu Nata spet izdale noge (pri hoji so mu pomagali evropski voditelji), se niso razpisali le tabloidi in običajni zlobni komentatorji na družbenih omrežjih. Čeprav je tudi Juncker izjavil, da ni mogel hoditi zaradi napada išiasa, se je zaradi njegovega »neprimernega obnašanja«, ki da smeši vso Evropo, tudi generalni sekretar avstrijske svobodnjaške stranke Harald Vilinsky tako zgrozil, da je o tem napisal celo izjavo za javnost, v kateri je pozval Junckerja k odstopu še pred volitvami v evropski parlament.

Zaradi tega se je ostro odzval avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, ki se ni zgolj zgražal nad natolcevanjem svobodnjaškega politika in poslanca evropskega parlamenta, ampak je kritiziral tudi koalicijsko vlado (v tej je svobodnjaška stranka manjša partnerica), ker ni obsodila njegovih izjav. Vilinsky se ni vdal. Predsednika države, ki je nekoč vodil stranko Zeleni, na volitvah pa nastopil kot neodvisni kandidat, je razglasil za »frustriranega zelenega«, ki pripada evropskemu establišmentu in stalno napada svojo vlado. »Bil je izvoljen, a ne deluje nestrankarsko, zato ni moj predsednik,« je izjavil svobodnjaški politik.
 

Šaljivca


»Zahtevam spoštovanje do sebe,« se je odzval Juncker, ki je bil pred dvema mesecema tarča napada razvpitih ruskih telefonskih »zafrkantov« Vladimirja Kuznecova - Vovana in Alekseja Stolarjova - Leksusa. Pred dnevi sta objavila tonski zapis svojega pogovora z Junckerjem 9. maja, na dan Evrope. »Pranksterja«, ki sta se v karieri ponorčevala iz tako pomembnih osebnosti, kot so ameriški senator John McCain, turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, posebni ameriški odposlanec za Ukrajino Kurt Volker, ameriška veleposlanica v ZN Nikki Haley in vrsta drugih, sta se predsedniku evropske komisije predstavila kot novi predsednik armenske vlade Nikol Pašinjan.



Lažni armenski premier je poklical​ Junckerja kmalu po tem, ko je z množičnimi protesti izvedel mehko revolucijo v državi, mu zagotovil evropsko naravnanost nove vlade ter se pritožil tako nad vmešavanjem Rusije kot ZDA, ki da skrbi Armenijo tudi zato, ker se je odrekla jedrskemu sporazumu z njenim sosedom Iranom. Juncker je svetoval šaljivcema, naj bosta v dobrih odnosih z Rusijo in da bo o tem govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je »moj dobri prijatelj«. O ZDA ni našel tako lepih besed: »Vedno znova moramo gospodu [ameriškemu predsedniku Donaldu] Trumpu razlagati svet. Ne razume, kaj je pomembno,« je izjavil predsednik evropske komisije. Na koncu pogovora sta ga zafrkanta obvestila, da so v novo armensko vlado povabili tudi ameriško televizijsko zvezdnico armenskega rodu Kim Kardashian, ki da bo najbrž delala na zunanjem ministrstvu. »Da, to je dobro,« je odvrnil Juncker.

Več iz te teme:

Komentarji: