Novi britanski zunanji minister je Jeremy Hunt

Hunt je bil do zdaj v britanski vladi minister za zdravje.
 
Fotografija: Jeremy Hunt bo nadomestil Borisa Johnsona. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jeremy Hunt bo nadomestil Borisa Johnsona. FOTO: Reuters

Britanska premierka Theresa May je za novega britanskega ministra za zunanje zadeve imenovala Jeremyja Hunta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Imenovanje je bilo potrebno zaradi odstopa zunanjega ministra Borisa Johnsona, ki nasprotuje vladnemu načrtu gospodarskega sodelovanja med Veliko Britanijo in EU po brexitu.

Hunt je bil do zdaj v britanski vladi minister za zdravje.

Johnson, sicer velik zagovornik izstopa Velike Britanije iz EU, je danes tvitnil, da je bil ponosen, da je bil zunanji minister in da z žalostjo odstopa. Objavil je tudi svojo odstopno izjavo.

V njej je opozoril, da »umirajo sanje o brexitu«. Načrt, da bo Velika Britanija po izstopu iz Evropske unije ostala blizu povezavi, po njegovi oceni pomeni, da je »na poti k statusu kolonije«.

»Brexit bi moral pomeniti priložnost in upanje. Moral bi biti priložnost, da delamo drugače, da bi bili bolj okretni in dinamični in da najbolje izkoristimo posebne prednosti Velike Britanije kot odprtega, naprej usmerjenega globalnega gospodarstva«" je zapisal. »Te sanje umirajo, zadušene z nepotrebnim dvomom vase,« je dodal.

Komentarji: