Kljub večplastni krizi je Ukrajina za Francijo prioriteta

Rusija je ponoči izvedla več deset zračnih napadov na Ukrajino, približno polovico pa so jih ukrajinske sile prestregle.
Fotografija: Stephane Sejourne je v Kijevu počastil padle ukrajinske vojake. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Odpri galerijo
Stephane Sejourne je v Kijevu počastil padle ukrajinske vojake. FOTO: Gleb Garanich/Reuters

Novi francoski zunanji minister Stéphane Séjourné se danes mudi v Kijevu. Gre za njegov prvi obisk v tujini, potem ko je v petek prevzel položaj ministra za evropske in zunanje zadeve v okviru delnega preoblikovanja francoske vlade.

»Stéphane Séjourné je prispel v Kijev na svoj prvi obisk v tujini, da bi nadaljeval francoska diplomatska prizadevanja in ponovno poudaril zavezanost Francije svojim zaveznikom in civilnemu prebivalstvu,« je francosko zunanje ministrstvo zapisalo v objavi na omrežju X.

»Kljub večplastni krizi je Ukrajina za Francijo prioriteta, in tako bo tudi ostalo,« je Sejourne kasneje dejal na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo. Dodal je, da so poleg francoskih interesov v Ukrajini na kocki tudi temeljna načela mednarodnega prava in evropske vrednote.

Kuleba je medtem pohvalil francoskega kolega, ker je Ukrajino obiskal takoj po imenovanju in kljub okrepljenim ruskim napadom v zadnjem času. Povedal je, da sta se pogovarjala o nadaljnji dobavi raketnih sistemov za zaščito ukrajinskega neba in o dobavi brezpilotnih letalnikov Ukrajini.

38-letni Séjourné je položaj zunanjega ministra od Catherine Colonna prevzel v petek v okviru delnega preoblikovanja francoske vlade. V nasprotju z nekdanjo ministrico nima izkušenj v vlogi poklicnega diplomata.

Doslej je bil generalni sekretar stranke Preporod francoskega predsednika Emmanuela Macrona, pred tem pa tudi njegov svetovalec. Poleg tega je do imenovanja na ministrski položaj opravljal tudi funkcijo vodje liberalne politične skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu.

Ko je uradno prevzel položaj, je Stéphane Séjourné nemudoma obljubil nadaljnjo močno podporo Ukrajini. »Pomagati Ukrajini pomeni zagotoviti zmago demokracije,« je dejal. Francija je glede na podatke v novembra objavljenem poročilu parlamenta Ukrajini doslej namenila za 3,2 milijarde evrov vojaške pomoči.

Ukrajinski civilisti na usposabljanju. FOTO: Alina Smutko/Reuters
Ukrajinski civilisti na usposabljanju. FOTO: Alina Smutko/Reuters

Rusija nad Ukrajino izvedla več deset zračnih napadov

Rusija je ponoči izvedla več deset zračnih napadov na Ukrajino, približno polovico pa so jih ukrajinske sile prestregle. V Moskvi so medtem zatrdili, da so ruske sile napadle več objektov za proizvodnjo streliva in brezpilotnih letalnikov v Ukrajini in uničile vse načrtovane cilje. Z ruskega obrambnega ministrstva so danes sporočili, da so ruske oborožene sile davi izvedle skupinski napad na objekte ukrajinskega vojaško-industrijskega kompleksa, kjer proizvajajo strelivo in brezpilotne letalnike. Dodali so, da so zadeli vse načrtovane cilje.

Ukrajinske letalske sile so medtem sporočile, da so zabeležile 40 ruskih zračnih napadov in uničile osem raket. Rusija je napade po njihovih navedbah izvedla s širokim spektrom orožja, vključno z manevrirnimi, balističnimi in protiletalskimi raketami ter brezpilotnimi letalniki.

Dodali so, da več kot 20 napadov ni doseglo svojih ciljev. Tiskovni predstavnik ukrajinskih sil Jurij Ignat je kasneje pojasnil, da so številne rakete padle na polja, nekatere so eksplodirale v zraku, nekatere pa je ukrajinska obramba onesposobila s sredstvi za elektronsko bojevanje.

O smrtnih žrtvah ukrajinske oblasti doslej niso poročale. V raketnem napadu v severovzhodni regiji Sumi je bil po njihovih navedbah ranjen en civilist, poškodovanih pa je bilo 26 stavb. V osrednji regiji Poltava je raketa padla na dvorišče stanovanjske hiše, vendar ni eksplodirala. Zaradi povečane nevarnosti je svoje sisteme zračne obrambe za kratek čas aktivirala ukrajinska soseda Poljska.

Komentarji: