Novinar zaradi kritike Erdogana pod drobnogledom tožilstva

Televizijski voditelj Fatih Portakal pozval gledalce k protestom proti napovedanem dvigu cen zemeljskega plina.
Fotografija: Erdogan je izjavil, da je televizijski voditelj krepko prekoračil svoje novinarske pristojnosti. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Odpri galerijo
Erdogan je izjavil, da je televizijski voditelj krepko prekoračil svoje novinarske pristojnosti. FOTO: Umit Bektas/Reuters

Turško tožilstvo je v petek sprožilo preiskavo zoper voditelja na televizijski mreži Fox Haber Fatiha Portakala, zaradi domnevnega pozivanja javnosti h kriminalnim dejanjem. Pristojne službe preiskujejo Portakala, ker je 10. decembra na televiziji kritiziral turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in delovanje turške vlade.

Televizijski voditelj je med poročanjem o gibanju rumenih jopičev v Francij, ki so začeli proteste zaradi dodatnih trošarin na gorivo, izpostavil, da si turški državljani ne upajo protestirati proti napovedanem višanju cen zemeljskega plina. Po poročanju STA je voditelj pozval televizijske gledalce k mirnem protestu proti dvigu cen plina.


Odziv turškega predsednika


Turški predsednik se je takoj odzval in ostro obsodil Portakalove pozive. Po njegovih besedah je televizijski voditelj krepko prekoračil svoje novinarske pristojnosti. Predsednik je napovedal, da bo novinar zaradi svojih dejanj moral odgovarjati turškim državljanom.

Ta teden je turški medijski regulator RTUK zaradi obrekovanja predsednika začasno prepovedal predvajanje dveh oddaj. Do turške države kritična televizijska mreža Halk je bila prisiljena prekiniti predvajanje pogovorne oddaje, podobno je morala storiti tudi televizijska hiša FOX s svojimi dnevnimi novicami. Turško tožilstvo je prav tako zaslišalo dva komika iz televizije Halk, ki sta domnevno razžalila predsednika Erdogana, vendar so ju pristojne službe izpustile po plačilu varščine.


Nazadovanje medijske svobode


Predsednik Erdogan je po neuspelem vojaškem državnem udaru leta 2016 močno zaostril nadzor države nad mediji. Izredno stanje, ki ga je predsednik uvedel po atentatu, je načelo svobodo medijev. Po podatkih organizacije Novinarji brez meja ima Turčija največje število priprtih novinarjev na svetu, slednji povprečno preživijo eno leto v zaporu preden se lahko udeležijo sojenja, če jih sodišče obsodi pa jih čakajo dolge zaporne kazni.

Komentarji: