Obdukcija Epsteina pokazala dvomljive rezultate

Mrliška oglednica mesta New York je obdukcijo končala že v nedeljo, vendar je pojasnila, da vzroka smrti ne more potrditi brez dodatnih preiskav.
Fotografija: FOTO: Stephanie Keith Afp
Odpri galerijo
FOTO: Stephanie Keith Afp

Obdukcija trupla ameriškega milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki so ga v soboto našli mrtvega v zaporu, je pokazala, da je imel zlomljenih več vratnih vretenc in kosti, poroča časnik Washington Post. To naj bi nakazovalo na to, da se je obsojeni pedofil bodisi res obesil ali pa je bil zadavljen. 

Gre za prve podrobnosti, ki so po obdukciji trupla pricurljale v javnost. Kot piše časnik, se dvomi glede Epsteinove smrti s tem le poglabljajo, saj naj bi bila zlomljena tudi jezična kost, kar je sicer pogost pojav pri obešencih, še bolj pogosto pa se pojavi pri žrtvah, ki so bile zadavljene.



Epsteina so obtožili nagovarjanja mladoletnic k prostituciji. Aretirali so ga 6. julija letos. Star je bil 66 let, na sodišču pa se je izrekel za nedolžnega. V soboto so ga našli mrtvega v njegovi zaporni celici, njegovo smrt pa označili za domnevni samomor.

Generalni tožilec William P. Barr. FOTO: Leah Millis Reuters
Generalni tožilec William P. Barr. FOTO: Leah Millis Reuters
Generalni tožilec William P. Barr je v ponedeljek odredil preiskavo okoliščin, ki so omogočile samomor. Pri tem so ugotovili, da varnostnika, ki bi morala v zaporu na newyorškem Manhattnu nadzorovati posebno celico Epsteina, njegove celice nista preverila tri ure, zatem pa ponaredila vpis na seznamu nadzora.

Mrliška oglednica mesta New York Barbara Sampson je obdukcijo končala že v nedeljo, vendar je v ponedeljek sporočila, da vzroka smrti ne more potrditi brez dodatnih preiskav. Na vprašanje glede poškodb vratu je odgovorila, da prav tako ne more z gotovostjo potrditi, kaj se je pravzaprav zgodilo. »Nobene ugotovitve ni mogoče obravnavati same zase,« je dejala.

Sampsonova je še dodala, da so predstavniki Epsteina najeli lastnega patologa Michaela Badena, ki naj bi opravil neodvisno preiskavo. Poleg tega je lahko prisostvoval in opazoval obdukcijo, ki jo je opravila newyorška mrliška oglednica.

Komentarji: