Revnejše države zavrnile več kot sto milijonov doz cepiva

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: EU pogosto donira cepiva, ki so tik pred iztekom roka za uporabo. FOTO: Daniel Beloumou Olomo/AFP
Odpri galerijo
EU pogosto donira cepiva, ki so tik pred iztekom roka za uporabo. FOTO: Daniel Beloumou Olomo/AFP

20.45 Od ponedeljka karantene ob vstopu v Slovenijo ne bo več možno predčasno prekiniti

Vlada je znova spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. Zaradi skrajšanja trajanja karantene na domu z deset na sedem dni je vlada črtala možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom PCR.

Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, karantene ne bo več mogla predčasno prekiniti z negativnim testom PCR in bo trajala polnih sedem dni. Odlok začne veljati 17. januarja 2022.

18.00 Revnejše države zavrnile sto milijonov doz cepiva

Revnejše države so zgolj v decembru zavrnile preko sto milijonov doz cepiva, ki jih je podeljeval globalni program Covax, saj je bilo cepivo tik pred iztekom roka uporabe, je oznanil direktor oddelka za zaloge agencije Združenih narodov Etleva Kadili. Okoli 15,5 milijona doz zavrnjenega cepiva je bilo nato uničenih, poroča Reuters

Program za distribucijo cepiv Covax se sooča z velikimi težavami, ker bogatejše države donirajo velike količine cepiv, ki so tik pred rokom, ob tem pa revnejše države pogosto ne razpolagajo z dovolj velikimi primernimi skladišči in hladilniki za prejeta cepiva. 

Do konca preteklega leta je EU donirala 380 milijonov cepiv, a do revnejših držav jih je prišlo le 255 milijonov, so sporočili iz Evropske komisije. Večina revnejših držav pa je porabila manj kot polovico prejetih cepiv. 

15.20  Švedska premierka okužena s koronavirusom

Švedska premierka Magdalena Andersson je bila pozitivna na novi koronavirus, so danes sporočili iz njenega urada. Poleg Anderssonove sta po srečanju vodij strank v sredo zbolela tudi Per Bolund, ki skupaj z Marto Stenevi vodi Zeleno stranko, in vodja Sredinske stranke Annie Loof, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nordijski državi z 10,3 milijona prebivalci imajo trenutno rekordno število okužb z novim koronavirusom. V četrtek so potrdili 25.567 novih okužb.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

11.23  Janša pred preiskovalno komisijo tudi o verifikaciji hitrih testov

Predsednik vlade Janez Janša je danes znova pričal pred parlamentarno komisijo, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe od nastopa aktualne vlade do marca lani. Med drugim je odgovarjal na vprašanja glede verifikacije hitrih testov, izplačila dodatkov in zakonskih podlag za uvedbo protikoronskih ukrepov. Janša je na vprašanje poslanca SAB Marka Bandellija glede upravičenosti izplačila covidnih dodatkov odgovoril, da so o tem odločali predstojniki posameznih institucij in v primeru ugotovljenih nepravilnosti tudi ukrepali, vlada pa da te pristojnosti nima.

image_alt
Pavšič napovedal vmesno poročilo o vladnih ukrepih za obvladovanje epidemije

10.32 Madžarski premier napovedal nove ukrepe v boju proti pandemiji

Madžarski premier Viktor Orbán je v povezavi s pandemijo covida-19 na državnem radiu danes napovedal nove zajezitvene ukrepe. S 15. februarjem se bodo tako spremenila pravila glede uporabe covidnega potrdila, v skladu s katerimi preboleli ne bodo več izenačeni s cepljenimi. Od sredine februarja covidnega potrdila ne bodo mogli več dobiti tisti, ki so preboleli covid-19, niso pa cepljeni. Potrdilo bodo prejeli le še tisti, ki so bili trikrat cepljeni ali tisti, ki so drugi odmerek prejeli v manj kot šestih mesecih, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Obenem bodo skrajšali čas karantene z deset na sedem dni, v primeru negativnega testa na okužbo pa jo bo mogoče prekiniti po petih dneh, je še dejal Orbán. V primeru karantene v šolah necepljeni otroci ne bodo mogli biti fizično navzoči pri pouku.

10.25 GZS poziva k skrajšanju izolacij in karanten na pet dni

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v sporočilu za javnost opozorila na vedno več motenih delovnih procesov zaradi izjemno visokega števila okužb s koronavirusom, posledično pa je vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni. Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti navaja, da se sicer »podjetja prilagajajo vse večjemu številu karanten in izolacij na različne načine, odvisno od poslovnih procesov, ki so pri njih moteni, vendar pa jih vse več opozarja, da se približujejo stopnji, ko bodo morali določene delovne procese verjetno celo zaustaviti. GSZ zato v imenu svojih članov poziva strokovnjake in vlado, da proučijo možnost za skrajšanje tako izolacij kot karanten na pet dni z negativnim testom.« Ob tem so zapisali, da številne druge evropske države zaradi izpada delovne sile, ki jo povzroča omikron, manjšajo število dni izolacije in karantene. »Hrvaška je znižala izolacijo in karanteno z deset dni na sedem dni, Avstrija z deset dni na pet dni, če ima okuženi blažje simptome ali je asimptomatski ob negativnem PCR-testu, Nemčija z deset dni na sedem dni, če okuženi opravi PCR-test in je ta negativen, medtem ko v Švici, na Češkem in v Veliki Britaniji osamitev po novem znaša pet dni, če okuženi ne kaže simptomov,« so zapisali. Minister za zdravje je že nakazal skrajšanje karanten, kar v GZS pozdravljajo. Poleg tega je zanje pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test. Takšno skrajšanje bi omogočilo lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih, so še zapisali.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

09.35  V četrtek potrdili 6918 novih okužb

Ob 13.681 PCR-testih so včeraj potrdili 6918 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 50,6-odstoten. Poleg tega so opravili še 87.899 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 55.657 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 2625, sedemdnevno povprečje pa 5202. Število aktivnih primerov okužb se je v četrtek v primerjavi z dnevom prej povišalo za 5024, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je višje za 406. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je 238 več kot dan prej.

V bolnišnicah zdravijo 524 covidnih bolnikov, 155 na intenzivni terapiji, umrlo je šest covidnih bolnikov.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.256.114 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.200.971.

07.25 Španija bo ponudila četrti odmerek ranljivim

Španija daje na voljo četrti odmerek cepiva proti covidu-19 ranljivim državljanom, vključno s tistimi z rakom, ki so jim presadili organe ali so na dializi, je v četrtek sporočilo zdravstveno ministrstvo, navaja britanski Guardian. Ministrstvo je sporočilo, da bodo četrti odmerek dali pet mesecev po tretjem odmerku. Za celotno populacijo bo od zdaj naprej na voljo tretji oziroma poživitveni odmerek za osebe, stare 18 let in več, namesto prejšnje starostne meje 40 let, in pet mesecev po drugem odmerku, ne šest mesecev, kot je veljalo prej. V Španiji se je do danes cepilo že 90,5 odstotka populacije, stare 12 let in več.

7.00 WHO je odobrila dve novi zdravljenji covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek odobrila dve novi zdravljenji proti covidu-19, s čimer je povečala skupino »pripomočkov« skupaj s cepivi za preprečevanje hude bolezni in smrti zaradi virusa. Strokovnjaki WHO so v svojem priporočilu v British Medical Journalu (BMJ) povedali, povzema Guardian, da je zdravilo za artritis – baricitinib, ki se uporablja s kortikosteroidi za zdravljenje hudih ali kritičnih bolnikov s covidom, povečalo stopnjo preživetja in zmanjšalo potrebo po zdravljenju na ventilatorjih, poroča AFP. Strokovnjaki so priporočali tudi zdravljenje s sintetičnimi protitelesi sotrovimab za ljudi z neresnim covidom z največjim tveganjem za hospitalizacijo, kot so starejši, ljudje z imunsko pomanjkljivostjo ali kroničnimi boleznimi, denimo sladkorno boleznijo. Koristi sotrovimaba za ljudi, ki jim ne grozi hospitalizacija, so se šteli za nepomembne in WHO je dejala, da je njegova učinkovitost proti novim različicam, kot je omikron, »še vedno negotova«. Samo tri druga zdravljenja za covid-19 so prejela odobritev WHO, začenši s kortikosteroidi za hudo bolne septembra 2020.

05.00  Obeta se sprememba pravil odrejenih karanten ob tveganem stiku

Vlada bo predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, je v četrtek napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dejal, bodo novosti najverjetneje začele veljati v prihodnjem tednu, javnosti pa naj bi jih skupaj z epidemiologi predstavili že danes.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kot je namignil Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale na odrejanje karanten v šolstvu. Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je v četrtek ob obisku cepilne točke v Laškem namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi današnja sprememba na področju karanten.

00.30  Janša znova pred preiskovalno komisijo o vladnih ukrepih za obvladovanje epidemije

Preiskovalna komisija, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe od nastopa aktualne vlade do marca letos, danes znova pričakuje predsednika vlade Janeza Janšo. Na zaslišanje je vabljen tudi eden izmed lastnikov podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti. Janša je na nekatera vprašanja komisije, ki jo vodi Robert Pavšič (LMŠ), odgovarjal že oktobra in novembra, ko je med drugim pojasnjeval delo njegove vlade in sprejemanje odločitev o hitrem testiranju na novi koronavirus. Zaslišanje premiera, udeležbo katerega so za STA potrdili v njegovem kabinetu, pa bodo nadaljevali danes.

Preberite še:

Komentarji: