Oblasti se trudijo, da bi rešile ugrabljene mornarje

V soboto so pirati ob obali Nigerije napadli švicarsko tovorno ladjo in ugrabili 12 članov posadke, med njimi je Slovenec. 
Fotografija: MV Glarus FOTO: Massoel.com
Odpri galerijo
MV Glarus FOTO: Massoel.com

Mornarji, ki so jih ugrabili nigerijski pirati, med njimi je Slovenec, še niso rešeni. 

»Ministrstvo za zunanje zadeve je v kontaktu s predstavniki ladjarja prejelo potrditev, da je med ugrabljenimi mornarji na švicarski ladji tudi slovenski državljan. Ladjar je o incidentu obvestil svojce ugrabljenega pomorščaka, s katerimi je v stiku. Podjetje Massoel Shipping je najelo strokovno usposobljeno ekipo, ki je pooblaščena za reševanje. Podrobnejših podatkov ne moremo posredovati na zahtevo svojcev ugrabljenega in ladjarja,« so poudarili na ministrstvu. 

Pirati so ladjo Glarus švicarskega ladijskega prevoznika Massoel Shipping okoli 80 kilometrov jugozahodno od otoka Bonny v Nigrovi delti napadli v soboto. 

V družbi so za Delo pojasnili, da operacijskih podrobnosti, ki bi lahko vplivale na varnost ugrabljenih, javnosti vsekakor ne bodo posredovali. V tiskovni službi so pojasnili, da se je razbojniška tolpa na ladjo, ki je iz Lagosa v Port Harcourt prevažala žito, povzpela po dolgih lestvah, nato so prerezali bodečo žico in stopili na ladjo ter poveljniški most. Uničili so večino komunikacijske opreme in zapustili ladjo, pri tem pa ugrabili 12 od 19 članov posadke. 

Dodali so, da so obvestili vse potrebne službe in da so kapitan in mornariški uradniki na ladji ob otoku Bonny. 

»Varnost in dobrobit ugrabljenih je nesporna prioriteta družbe Massoel Shipping, zato tesno sodelujejo z oblastmi in posebnimi enotami, da bi zagotovili hitro in varno izpustitev. Družinam omogočamo podrobne informacije o dogajanju,« so še poudarili pri švicarskem ladijskem prevozniku.  

Na zemljevidu je označena lokacija otoka Bonny, v bližini katerega so pirati ugrabili posadko švicarske ladje. FOTO: Google Maps
Na zemljevidu je označena lokacija otoka Bonny, v bližini katerega so pirati ugrabili posadko švicarske ladje. FOTO: Google Maps


Med talci so poleg Slovenca še sedem Filipincev in po en državljan iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Romunije in Ukrajine. 

Pirati so ob obali Nigerije so vseskozi grožnja za ladje, ki plujejo po Gvinejskem zalivu. Po podatkih skupine EOS Risk Group je bilo na tem območju do avgusta napadenih 34 ladij, v zameno za odkupnino pa so ugrabili 35 mornarjev.

Komentarji: