Slovenija pred novim rekordom okužb, preko 2000

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo



22.25 Dr. Aleš Rozman: V Sloveniji danes več kot 2000 novih okužb

Direktor Klinike Golnik in član vladne svetovalne skupine za covid-19 Aleš Rozman je v večernih Odmevih RTV Slovenija povedal, da bo okužb, ki jih bodo danes evidentirali do izteka dneva, najmanj 2200. Toliko so jih evidentirali do njegovega prihoda v studio oddaje, ki je na sporedu ob 22. uri.

20.45 Francija se pripravlja na strožje ukrepe za zajezitev pandemije

V Franciji se kljub uvedbi nekaterih strogih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 še naprej soočajo s porastom števila okužb. Notranji minister Gerald Darmanin je danes tako napovedal, da bodo morali sprejeti težke odločitve. Francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi tako razmišljal tudi o delni ustavitvi javnega življenja.

19.50 V Italiji znova rekordno število okužb

V Italiji so danes zabeležili novo rekordno število okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so ob 174.398 testih potrdili 21.994 okužb, umrlo je še 221 bolnikov s covidom-19, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

19.05 V Španiji ob porastu okužb stavka zdravnikov

Španski zdravniki so danes izvedli prvo vsedržavno stavko po 25 letih. Ob hitrem porastu bolnikov s covidom-19 so zahtevali boljše delovne pogoje in večje priznanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med stavko je okoli 50 zdravnikov v belih haljah ob ustrezni varnostni razdalji protestiralo pred parlamentom v Madridu.

18.20 Na Nizozemskem z novim zakonom v boj proti pandemiji

Na Nizozemskem so senatorji danes sprejeli nov zakon, ki naj bi olajšal boj proti novemu koronavirusu in odprl pot obvezni uporabi zaščitnih mask, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Začasna zakonodaja daje parlamentu več moči v boju proti covidu-19, proti kateremu se je sedaj borila vlada Marka Rutteja z izrednimi uredbami.

18.00 V Domžalah še en pozitiven primer

Potem ko je prejšnji teden slovenski nogometni prvoligaš Domžale razkril, da je bilo v njegovem taboru več pozitivnih na novi koronavirus, vključno s trenerjem Dejanom Đuranovićem, je danes spletna stran kluba poročala o še eni okužbi v ekipi.

17.35 Papež poziva k več solidarnosti v Evropi med pandemijo

Papež Frančišek je danes pozval Evropo k več solidarnosti med pandemijo covida-19. Celina mora spet najti svoje bistvo in se vrniti k svojim vrednotam, je dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Papež je v pismu kardinalu Pietru Parolinu, ki bo kmalu predstavljal Vatikan na različnih dogodkih v Bruslju, izrazil zaskrbljenost glede poskusov avtonomije v Evropi, kar po njegovem vodi v konflikte. Sam si želi človekoljubne, solidarne in radodarne Evrope.

17.10 Na jugu Švedske zaostrujejo priporočila za zajezitev virusa

Švedske oblasti so danes prebivalcem regije Skane na jugu države priporočile, naj močno omejijo druženje z drugimi ljudmi. Število okužb se je sicer v državi v minulem tednu močno povečalo, razmere pa bi se lahko še poslabšale. Švedska agencija za javno zdravje je za regijo Skane na skrajnem jugu države izdala priporočilo ljudem, naj se tri tedne ne srečujejo s člani drugih gospodinjstev in naj se izogibajo javnemu potniškemu prometu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

16.40 Zobozdravstvene storitve po zagotovilih ministrstva potekajo nemoteno

Zobozdravstvene storitve ostajajo dostopne in potekajo nemoteno, saj odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije začasno prekinja zgolj izvajanje preventivnih programov, je na vladnih spletnih straneh objavilo ministrstvo za zdravje.

16.15 V Srbiji rekordno število novih okužb

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 1053 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največje število okužb v enem dnevu od začetka epidemije. Umrlo je še pet bolnikov s covidom-19, skupaj doslej 798, je sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. V srbskih bolnišnicah se zdravi 823 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivni negi na ventilatorje priključenih 38, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 1053 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največje število okužb v enem dnevu od začetka epidemije. FOTO: Andrej Isakovič/AFP
V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 1053 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največje število okužb v enem dnevu od začetka epidemije. FOTO: Andrej Isakovič/AFP


16.00 V mariborskem Domu starejših pod gorco okuženih 45 stanovalcev in 14 zaposlenih

Potem ko so se sredi meseca umirile razmere v mariborskem Domu starejših Danice Vogrinec, so okužbe z novim koronavirusom prejšnji teden izbruhnile v drugem tamkajšnjem Domu pod gorco. Kot je danes navedel direktor doma Gregor Žigon, jim širjenja virusa še ni uspelo popolnoma zajeziti, zato je ta trenutek okuženih 45 stanovalcev in 14 zaposlenih.

14.55 V gorah ob prvem snegu posebno previdno, tudi tam veljajo ukrepi za zajezitev koronavirusa

Za varno hojo v gore pozimi so potrebni posebna previdnost, ustrezna pripravljenost in oprema, tudi tam pa, posebej v planinskih kočah, veljajo ukrepi za zajezitev koronavirusa, so v sporočilu za javnost zapisali v Planinski zvezi Slovenije (PZS). Opozarjajo, da so številne koče zaprle svoja vrata, preostale pa imajo poseben način obratovanja.

14.40 V novomeški bolnišnici za covidne bolnike odpirajo tudi staro interno kliniko

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 50 bolnikov s covidom-19, od tega sedem na intenzivnem oddelku. Za covidne bolnike poleg pljučne in infekcijske klinike odpirajo tudi staro interno bolnišnico, kjer bodo zagotovili do 80 postelj, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pripadniki civilne zaščite med pripravo postelj v zagrebški športni areni, kjer naj bi, če bi bilo potrebno, namestili bolnike z blažjo ali srednje težko klinično sliko. FOTO: Denis Lovrovic/Afp
Pripadniki civilne zaščite med pripravo postelj v zagrebški športni areni, kjer naj bi, če bi bilo potrebno, namestili bolnike z blažjo ali srednje težko klinično sliko. FOTO: Denis Lovrovic/Afp


14.33 Covid-19 oklestil tudi poslovne rezultate Pfizerja

Farmacevtski koncern Pfizer je še eno v vrsti podjetij, ki so občutila negativne učinke globalne pandemije covida-19 na poslovanje. V tretjem letošnjem četrtletju so njegovi prihodki upadli za štiri odstotke, zlasti zaradi slabše prodaje zdravil za bolnike, katerih redno zdravljenje so prekinili ukrepi, povezani z novim koronavirusom.

14.24 Na OI v Tokiu razmišljajo o centru za nadzor virusa

Organizatorji olimpijskih iger Tokio 2020, ki so jih zaradi koronavirusne pandemije marca prestavili na poletje 2021, so sporočili, da v luči boja proti virusu razmišljajo o ustanovitvi centra za nadzor nalezljivih bolezni. Slednji bi usklajeval mamutsko nalogo testiranja in sledenja okužb ter organiziral izolacijo in zdravljenje vseh z virusom. »Med igrami bi imel center funkcijo usklajevanja in vodenja ukrepov proti okužbam s covidom-19 v sodelovanju z lokalnimi zdravstvenimi in higienskimi ustanovami ter splošno zdravniško ambulanto v olimpijski vasi,« je po sestanku z mestnimi oblastmi in japonsko vlado povedal izvršni direktor organizacijskega odbora Toshiro Muto. Posebna delovna skupina je zadolžena za pripravo smernic za varno izvedbo največjega mednarodnega športnega dogodka prihodnje leto. Tokratno srečanje je bilo osredotočeno na zdravstvene in higienske ukrepe za športnike, spremljevalno osebje, gledalce in medije.

image_alt
Po Italiji ob uvedbi novih ukrepov izbruhnili nasilni protesti


Poletne OI 2020 so preložili zaradi koronske krize, novi začetek iger je 23. julija 2021. V številnih državah, ki se ta čas soočajo s poslabšanjem valov okužbe, obstajajo dvomi o tem, ali je igre mogoče organizirati. Vendar tokijski prireditelji in olimpijski uradniki vztrajajo, da je to mogoče storiti varno. Dokumenti, objavljeni po torkovem sestanku, kažejo, da organizatorji razmišljajo tudi o vrsti dodatnih ukrepov na področju zdravja, med drugim o določitvi nastanitve za športnike z okužbami brez simptomov in določitvi zunanjih bolnišnic za zdravljenje posebno hudih primerov covida-19. Na številna vprašanja za zdaj še ni odgovorov, med drugim o tem, kako ravnati pri asimptomatičnih primerih in ali bodo osebam, ki so bile v tesnem stiku z okuženim, prepovedali treninge in tekmovanja.

14.19 V BiH rekordno število okužb in smrti zaradi covida-19

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah po 3137 testih potrdili rekordnih 1555 okužb z novim koronavirusom. Prav tako je zaradi covida-19 v enem dnevu umrlo največ bolnikov doslej, in sicer 21, kažejo podatki zavodov za javno zdravstvo entitet.
Največ okužb, 909, so potrdili v Federaciji BiH. Žarišča okužb so še vedno velika mesta. V Sarajevu, kjer je umrlo sedem bolnikov, so v zadnjem dnevu potrdili 200 novih okužb, v Banjaluki 172, v Mostarju pa 86.Vse več bolnišnic se sooča s porastom okužb med zdravstvenimi delavci. V bolnišnici v Zenici je okuženih sto zdravnikov in medicinskih sester. Krizni štab Federacije BiH je zato danes vsem bolnišnicam naročil, da izvajajo samo še najnujnejše posege in zdravljenja. Prav tako morajo tretjino svojih kapacitet prilagoditi za bolnike s covidom-19.

14.15 V Iranu ob rekordnih okužbah in smrtih zaradi covida-19 zaostrujejo ukrepe

V Iranu so v zadnjem dnevu potrdili 6968 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Zabeležili so tudi dnevni rekord smrtnih žrtev covida-19, in sicer 346, je danes sporočilo iransko ministrstvo za zdravje. V državi zato zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa. V zadnjih 24 urah so v Iranu potrdili 6968 novih primerov koronavirusa, kar je skoraj 800 več od prejšnjega rekorda, ki so ga zabeležili pred dvema dnevoma. Skupaj se je s tem virusom v državi okužilo 581.824 ljudi, umrlo jih je 33.299. Prejšnji rekord v številu smrtnih žrtev covida-19, ki so ga zabeležili pretekli teden, je znašal 337. Po ocenah strokovnjakov bi lahko imeli v državi enkrat več okužb, kot jih beležijo, saj so zmogljivosti za testiranje še vedno premajhne. V zadnjem času je tudi vlada predsednika Hasana Rohanija priznala resnost razmer. Tako je Rohani upošteval nasvete strokovnjakov in v več večjih mestih znova uvedel karanteno, ki bo sprva veljala en teden.

13.50 V grosupeljskem domu starejših na novo potrjenih 25 okužb

V Domu starejših občanov Grosuplje, kjer so v petek potrdili okužbi z novim koronavirusom pri oskrbovancu in zaposlenemu, so konec tedna opravili dodatna testiranja. Okužbo so potrdili še pri 18 stanovalcih in sedmih zaposlenih. Danes pa bodo testirali vse ostale stanovalce in zaposlene, piše na spletni strani doma. Okuženi so nameščeni v rdeči coni, za njih skrbi posebna covidna ekipa, ki pozorno spremlja tudi njihovo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah nemudoma obvešča svojce. Dom je do nadaljnjega zaprt za obiske, izhode stanovalcev in nove sprejeme, so še zapisali na spletni strani.

13.42 V šempetrski bolnišnici širijo oddelek za covidne bolnike

V šempetrski bolnišnici je v tem trenutku hospitaliziranih 19 bolnikov s covidom-19, eden od njih potrebuje intenzivno zdravljenje. To mesto so uredili znotraj obstoječega covidnega oddelka, bolnišnica pa pripravlja novo širitev tega oddelka, je za STA danes povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler. »Po današnjem načrtu bomo zagotovili 35 postelj in štiri intenzivne enote. Pričakujemo, da nam bo to uspelo še v tem tednu,« je povedala Savnik Winklerjeva. Ob povečevanju potreb bodo oddelek za covid-19 širili v skladu z načrtom, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje, ko naj bi vsaka bolnišnica zagotovila 20 odstotkov posteljnih kapacitet za covidne bolnike. Med hospitaliziranimi bolniki imajo na internističnem oddelku tri akutno bolne, okužene z novim koronavirusom. Te so osamili od ostalih in po potrditvi bolezni premestili na covidni oddelek.

V šempetrski bolnišnici so začeli tudi akcijo zbiranja sredstev v lokalnem okolju za nakup nujne opreme za zdravljenje covidnih bolnikov. Za nabavo večje opreme so že začeli postopke, nakup bo financiralo ministrstvo. Za zdravljenje tako velikega števila covidnih bolnikov pa potrebujejo tudi manjšo medicinsko opremo, za nabavo katere pa naprošajo gospodarstvo in individualne donatorje, da prispevajo denarna sredstva. Nekateri so se že odzvali, je povedala Savnik Winklerjeva.

FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


Ob poslabšanju epidemiološke slike v regiji je prišlo do manjšega izpada strokovnega kadra tudi v šempetrski bolnišnici. Okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi zaenkrat še ni veliko, v skoraj 1000-članskem kolektivu jih je okoli 20. Kljub temu so iz bolnišnice pozvali sosednje zdravstvene domove, upokojene strokovne delavce ter študente s področja zdravstva za pomoč pri njihovem delu. Število ambulantnih pregledov v bolnišnici je v tem tednu zaradi šolskih počitnic manjše kot običajno, v prihodnjem tednu pa bodo morali zmanjševati obseg dela.

13.37 Tokratni ukrepi brez milejših pogojev za plačevanje davkov

Trenutno veljavni protikoronski ukrepi ne omogočajo lažjega dostopa do obročnega plačevanja ali odloga plačila davkov, kot je veljalo ob prvi razglasitvi epidemije covida-19 spomladi. Kljub temu pa zavezanci še vedno lahko zaprosijo za odlog ali plačilo davčne obveznosti na obroke, pojasnjujejo na Finančni upravi (Furs). Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki ga je vlada pripravila kmalu po prvi razglasitvi epidemije v marcu, je zavezancem ponudil lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti.

Med drugim so za podjetja veljali milejši pogoji za odobritev obročnega plačila oziroma odloga plačila ter neobračunavanje obresti v tem času, bolj ugodni so bili tudi pogoji glede plačila akontacije davka in davčnega odtegljaja. Z razglasitvijo konca epidemije in uveljavitvijo sklepa o ugotovitvi prenehanja razlogov za interventne ukrepe so ti ukrepi prenehali veljati. To pomeni, da od 20. junija dalje poslovni subjekti ne morejo več zaprositi za odlog oz. obročno plačilo davka v skladu s pogoji zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, so pojasnili na Fursu.

image_alt
Izbirajte lažje poti, pred pohodom nujno preverite razmere


Kljub temu pa lahko podjetja v primeru težav pri izpolnjevanju davčnih obveznosti še vedno lahko zaprosijo tako za odlog kot tudi za obročno plačevanje davkov. Vendar pod starimi pogoji, to je na podlagi zakona o davčnem postopku, so dodali. V primeru hujše gospodarske škode lahko denimo zaprosijo za plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali pa za odlog za dve leti. V primeru predložitve ustreznega instrumenta zavarovanja ali dovoljenja za vknjižbo zastavne pravice se kriteriji za nastanek hujše gospodarske škode ne ugotavljajo. Srednjim in velikim podjetjem lahko Furs poleg tega odobri obročno plačilo davka tudi v primeru preventivnega finančnega prestrukturiranja ali poenostavljene prisilne poravnave.

13.31 Nepričakovan odziv na SOS bolnišnice

V Splošni bolnišnici Trbovlje (SBT) so prijetno presenečeni nad odzivom ljudi, ki želijo delavcem bolnišnice prostovoljno pomagati. Na »klic na pomoč«, da potrebujejo prostovoljce za usmerjanje pacientov na vhodih v bolnišnico in za delo na oddelkih, kjer se ne zdravijo bolniki s covidom-19, se je namreč odzvalo več kot trideset prebivalcev Zasavja, med njimi tudi delavci iz administracije SBT. V tej fazi so se odločili za deset prostovoljcev, ki bodo pomagali v zdravstveni negi, v laboratoriju, pri transportu bolnikov in pri varovanju bolnišničnih vhodov. Ob zunanji pomoči bodo lahko medicinski kader prezaposlili na oddelke z okuženimi bolniki. P. M.

13.09 Kosila bodo zdaj kuhali v vrtcu

Zaradi okužb z novim koronavirusom v izlaškem Domu starejših Polde Eberl-Jamski, kjer pripravljajo tudi kosila za uporabnike pomoči na domu, bo za pripravo obrokov od jutri skrbel Vrtec Zagorje, dostavljale pa jim jih bodo – enako kot doslej - negovalke doma. V domski kuhinji za uporabnike pomoči na domu tedensko običajno pripravijo 35 obrokov, ob koncih tedna pa 16. Nov »režim« velja tudi za 21 zunanjih uporabnikov, za katere bo od jutri prav tako skrbel zagorski vrtec, ki bo hrano naročnikom tudi dostavil. P. M.

13.02 V Avstriji covid-19 zahteval že več kot tisoč življenj

Osem mesecev po prvi potrjeni okužbi z novim koronavirusom je v Avstriji število smrti zaradi covida-19 preseglo številko tisoč. Do davi je umrlo 1005 bolnikov. V zadnjih 24 urah so v naši severni sosedi potrdili 2835 novih okužb z novim koronavirusom. Hkrati se je v Avstriji v zadnjih 24 urah bistveno povečalo število obolelih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 1400 bolnikov s covidom-19. Intenzivno nego potrebujejo 203 bolniki; v ponedeljek jih je bilo 188. Aktivnih okužb z novim koronavirusom je v Avstriji trenutno 24.789. Največ novih okužb so nazadnje potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija, in sicer 590. Sledi prestolnica Dunaj s 456 novimi okužbami. Na Tirolskem so potrdili 407 novih okužb, na avstrijskem Štajerskem 367, na avstrijskem Koroškem 97. Najmanj, 41, novih okužb so potrdili na Gradiščanskem.

Podoba predbožičnega Salzburga bo letos zaradi širjenja koronavirusa bržkone drugačna kot doslej. FOTO:Leonhard Foeger/Reuters
Podoba predbožičnega Salzburga bo letos zaradi širjenja koronavirusa bržkone drugačna kot doslej. FOTO:Leonhard Foeger/Reuters


12.54 V Rusiji ob slabšanju epidemiološke slike zaostrujejo ukrepe

V Rusiji ob porastu okužb in smrti zaradi covida-19 zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Od srede bodo zaščitne maske obvezne na krajih, kjer je gneča, in na javnem potniškem prometu. V zadnjem dnevu so sicer zabeležili največ smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu, 320. Skupaj je umrlo 26.589 ljudi. Potrdili pa so 1,55 milijona okužb, od tega 16.550 v zadnjih 24 urah. Po novem bodo med 23. in 6. uro prepovedani javni dogodki. V tem času bodo morale biti kavarne in restavracije zaprte, so dodali na agenciji za varnost potrošnikov.

12.45 Na testu za koronavirus pozitiven tudi podpredsednik Evropske komisije Schinas

Z novim koronavirusom je okužen tudi podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas. Kot je 58-letni Grk sporočil na twitterju, je bil na rutinskem testiranju pozitiven in je zdaj v samoizolaciji. Schinas je drugi član Evropske komisije doslej, ki je bil na testiranju pozitiven, za komisarko za mlade Marijo Gabriel. V Evropski komisiji so ob tem pojasnili, da Schinasova okužba ne bo vplivala na delo komisije, saj pri vseh stikih in na sestankih upoštevajo stroge varnostne ukrepe.

12.05 Na Hrvaškem 18 oseb umrlo, 1413 je na novo okuženih

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 1413 novih okužb s koronavirusom, skupno aktivnih primerov je 11311. Hospitaliziranih je 897 bolnikov, od tega jih je na respiratorju 57. Umrlo je 18 ljudi, kar je najviše število smrtnih žrtev v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. Doslej so zabeležili 38621 okužb, 470 oseb je umrlo, 26.840 jih je ozdravelo. V samoizolaciji je trenutno 27720 oseb. Doslej so testirali 457726 oseb od tega 8185 v zadnjih 24 urah. Doslej so najvišje dnevno število na novo okuženih zabeležili prejšnjo soboto, ko so v 24 urah našteli 2421 novih primerov. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je znova največ novih okužb v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 226. V Zagrebu so v minulih 24 urah potrdili 211 novih okužb, v primorsko-goranski županiji pa 125. V istrski županiji je bilo 46 novih primerov. 

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je medtem objavil, da so skrajšali čas samoizolacije za ljudi, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi in med samoizolacijo niso razvili simptomov, s 14 na deset dni. Izjema so zaposleni v ustanovah za namestitev starejših in težko bolnih odraslih oseb ter oseb s posebnimi potrebami, za katere še naprej velja 14-dnevna samoizolacija.

image_alt
Laboratoriji zmorejo največ 8000 testiranj na dan


12.02 Na Poljskem prvič več kot 16.000 novih okužb

Na Poljskem so v zadnjih 24 urah prvič potrdili več kot 16.000 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Zabeležili so jih 16.300, je sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. V zadnjem dnevu je umrlo še 132 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah je po podatkih poljskega ministrstva za zdravje trenutno 13.291 ljudi, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Od sobote v tej državi, ki ima približno 38 milijonov prebivalcev, veljajo strožji ukrepi za zajezitev virusa. Za dva tedna so zaprli bare in restavracije, poleg tega je prepovedano druženje več kot petih ljudi.

11.06 Študija: Ljudje brez simptomov covida-19 hitreje izgubijo protitelesa

Britanska študija je pokazala, da tisti, ki okužbo z novim koronavirusom prestanejo brez simptomov, hitreje izgubijo protitelesa kot tisti, ki so zboleli za covidom-19. Delež ljudi s protitelesi je sicer v treh mesecih upadel za več kot četrtino. Znanstveniki so ob tem posvarili, da še vedno ni znano, kakšno stopnjo odpornosti protitelesa nudijo. Med 20. junijem in 28. septembrom sta londonski Imperial College in javnomnenjski inštitut Ipsos Mori izvajala študijo o prisotnosti protiteles proti novemu koronavirusu, v kateri je sodelovalo 350.000 naključno izbranih Angležev. Ti so doma sami redno izvajali testiranja, ali imajo protitelesa. Študija je pokazala še, da je protitelesa izgubilo več starejših ljudi kot mlajših. Delež tistih, ki so izgubili protitelesa, se je med starejšimi od 75 let zmanjšal za 39 odstotkov, med ljudmi, starimi od 18 do 24 let, pa za 14,9. Vendar so znanstveniki, ki so sodelovali v raziskavi, opozorili, da še vedno ni znano, kakšno stopnjo odpornosti protitelesa zagotovijo in kako dolgo ta odpornost traja, navaja AFP.​

10.30 V ponedeljek v Sloveniji ob 5756 testih potrdili 1499 okužb

image_alt
Laboratoriji zmorejo največ 8000 testiranj na dan


V ponedeljek so potrdili 1499 okužb z novim koronavirusom, umrlo je trinajst bolnikov s covidom-19. Po številu okužb še naprej izstopajo Železniki (26), Škofja Loka (46), Kranj (72), Kamnik (48) in Domžale (44). Število narašča tudi v Slovenj Gradcu (36), Litija ima 26, Metlika pa 20 okuženih. V Ljubljani je bilo odkritih 166 novih okužb, v Mariboru pa 76. Bolnišnično oskrbo potrebuje 560 obolelih, kar pomeni, da se je število oseb, ki potrebujejo zdravniško pomoč v dobrem tednu podvojilo. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 42 oseb, na intenzivni negi pa se zdravi 86 oseb, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

9.52 Izplačila pokojnin brez fizičnega kontakta

Postopki izplačil pokojninskih nakaznic, ki jih je Pošta Slovenije  skupaj z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Republike Slovenije prilagodila že v prvem valu epidemije COVIDA-19, ostajajo v veljavi tudi ob spopadanju z drugim valom epidemije. Zaradi omejitve števila strank pri vstopu na pošto Pošta Slovenije v sporočilu za javnost stranke naproša, naj obisk pošte načrtujejo skozi celoten delovnik posamezne pošte in se izogibajo obisku pošt tik pred zaprtjem.
 
Izplačila pokojnin prek pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu, v največji meri potekajo na ustaljen način, z minimalnimi prilagoditvami zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov. Izplačila potekajo na način brez fizičnega kontakta, na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer ti prejmejo ustne napotke od pismonoše.

Vrsta pred pošto v Domžalah, 31. marec 2020 [pošte,Pošta Slovenije,zaščitne maske,upokojenci,koronavirus,vrste] FOTO: Leon Vidic/Delo
Vrsta pred pošto v Domžalah, 31. marec 2020 [pošte,Pošta Slovenije,zaščitne maske,upokojenci,koronavirus,vrste] FOTO: Leon Vidic/Delo

 
Postopki so prilagojeni tudi za primere posameznikov, ki so priklenjeni na posteljo ali so drugače gibalno ovirani do te mere, da ne morejo priti pismonošu naproti, torej prevzeti pokojnine na vhodu v stavbo. Izplačilo pokojnin tem upokojencem je prilagojeno tako, da pismonoša osebi, ki prejemnika neguje oziroma živi z njim v gospodinjstvu, pusti enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice na pošti.
 
Oseba, ki prejemnika neguje oziroma živi z njim v gospodinjstvu, se z izpolnjenim in podpisanim enkratnim pooblastilom s strani prejemnika pokojnine oglasi na določeni pošti, kjer  uslužbenec na poštnem okencu izvede identifikacijo osebe s preveritvijo podatkov v osebnem dokumentu ter nato izplača pokojnino. Prilagojeni so tudi postopki izplačila pokojnin varovancem v domovih za ostarele oziroma drugih inštitucijah. Pokojnine za oskrbovance domov se izplačujejo pooblaščenim osebam, so še sporočili s Pošte Slovenije.

09.23 V Bolgariji potrdili največ novih okužb in smrti zaradi covida-19 doslej

V Bolgariji so v zadnjih 24 urah potrdili 2243 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 42 bolnikov s covidom-19. Gre za največje število novih dnevnih okužb in smrti od začetka epidemije covida-19 v državi. Skupno so v Bolgariji doslej potrdili 40.132 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 1136 bolnikov s covidom-19. V bolgarskih bolnišnicah je s covidom-19, od tega jih je 149 na intenzivni negi. V zadnjih 24 urah so opravili 7659 testov na okužbo z novim koronavirusom. V Bolgariji, ki ima približno sedem milijonov prebivalcev, so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 8. marca. V državi so 13. marca razglasili izredne razmere, ki so bile sprva v veljavi do 14. maja. Nazadnje so jih zaradi poslabšanja podaljšali do novembra.
Upoštevanje ustrezne medsebojne razdalje in nošenje zaščitnih mask sta obvezna v notranjih javnih prostorih ter na javnem potniškem prometu, od četrtka dalje tudi na prostem ob večjih prireditvah, ki so na nekaterih območjih v državi prepovedane. Podjetjem so naložili, naj delo organizirajo od doma, univerzam pa svetovali izobraževanje na daljavo.

08.14 V Italiji nasilni protesti proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa

Zaradi novih omejitev za zajezitev drugega vala koronavirusa so po Italiji v ponedeljek po številnih mestih izbruhnili nasilni protesti. Demonstracije so se začele kmalu po tem, ko je ob 18. uri  začel veljati odlok o zaprtju restavracij, barov, telovadnic in kinodvoran. 

image_alt
Po Italiji ob uvedbi novih ukrepov izbruhnili nasilni protesti


6.37 Z današnjim dnem (vsaj) enotedenska prepoved prehajanja med občinami

Danes stopa v veljavo vladni odlok, ki za omejevanje širjenja novega koronavirusa prepoveduje prehajanje med občinami. Vlada je predvidela 13 izjem, ko bo prehajanje še mogoče. Med njimi so odhod ali vračanje z dela, obisk lekarne ali trgovine. Vlada bo čez teden dni glede na aktualne epidemiološke podatke preverila, ali je prepoved še utemeljena.

Odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi med drugim še določa, da bo prehajanje med občinami tudi od danes naprej dovoljeno za opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma za oskrbo ali nego družinskih članov, za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

image_alt
Hitra rast števila okuženih, hitro spreminjanje ukrepov


Med izjemami je poleg obiska zdravnika ali odhoda v zdravilišče tudi nujno vzdrževanje groba. A kot pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve, je obisk groba izven občine prebivališča dovoljen le najemniku groba, če mora na grobu opraviti nujno vzdrževalno delo. Za to sicer lahko pisno pooblasti ožjega družinskega člana ali člana skupnega gospodinjstva, a le v primeru, če zaradi zaradi zdravstvenih ali drugih objektivnih razlogov groba ne more obiskovati sam.

Ostale izjeme pa lahko izkoristijo tudi ožji družinski člani in člani skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Odlok še določa, da maske ob najmanj trimetrski razdalji od drugih oseb niso potrebne na zelenih površinah in pri športno-rekreacijski dejavnosti, in sicer za posameznike ali člane skupnega gospodinjstva. Še naprej je začasno omejeno gibanje med 21. in 6. uro, prepovedane ostajajo vse prireditve.

Preberite še:

Komentarji: