Od leta 1950 v francoski Cerkvi 216.000 žrtev spolnih zlorab

Poročilo razkriva, da so velika večina žrtev dečki, stari od deset do 13 let, ki prihajajo iz različnih družbenih okolij.
Fotografija: Katoliška cerkev je okolje z najvišjo pojavnostjo pedofilije zunaj kroga družine in prijateljev, je še zapisano v poročilu. FOTO: Fred Tanneau/AFP
Odpri galerijo
Katoliška cerkev je okolje z najvišjo pojavnostjo pedofilije zunaj kroga družine in prijateljev, je še zapisano v poročilu. FOTO: Fred Tanneau/AFP

Neodvisna preiskava domnevnih spolnih zlorab mladoletnikov, ki so jih zagrešili francoski duhovniki in drugi člani Katoliške cerkve, je od leta 1950 do 2020 odkrila približno 216.000 žrtev pedofilije. Poročilo razkriva, da so velika večina žrtev dečki, stari od deset do 13 let, ki prihajajo iz različnih družbenih okolij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo o množičnem pojavu v Cerkvi, o katerem so desetletja molčali, je posebna preiskovalna komisija izdala danes. V njem ugotavlja, da se število žrtev zlorab otrok v obdobju sedmih desetletij povzpne na 330.000, če vključijo tudi zlorabe, za katere so odgovorni drugi člani Cerkve, kot so učitelji v katoliških šolah.
 

Skoraj tretjina primerov zlorab je vključevala posilstvo


Katoliška cerkev je okolje z najvišjo pojavnostjo pedofilije zunaj kroga družine in prijateljev, je še zapisano v poročilu. Skoraj tretjina primerov spolnih zlorab je vključevala posilstvo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Jean-Marc Sauve na novinarski konferenci po razkritju poročila o zlorabah. FOTO: Thomas Coex/AFP
Jean-Marc Sauve na novinarski konferenci po razkritju poročila o zlorabah. FOTO: Thomas Coex/AFP


»Do začetka leta 2000 je Katoliška cerkev kazala globoko in celo kruto ravnodušnost do žrtev,« je na novinarski konferenci povedal vodja posebne preiskovalne komisije Jean-Marc Sauve, ki je prav tako obsodil sistemsko prizadevanje Cerkve, da duhovščino zaščiti pred obtožbami.

Francoska katoliška cerkev je po objavi poročila izrazila sram in žrtve prosila odpuščanja. Predsednik Francoske škofovske konference (CEF), nadškof Eric de Moulins-Beaufort, je izrazil »sram in grozo« nad ugotovitvami preiskovalne komisije. »Moja današnja želja je, da vsakogar od vas prosim odpuščanja,« je dejal.

Ustanovitelj združenja žrtev Osvobojena beseda François Devaux je ob objavi poročila Cerkev opozoril, da je za zločine finančno odgovorna. »Za vse te zločine morate plačati,« je opozoril Devaux.

Poročilo o množičnem pojavu v Cerkvi, o katerem so desetletja molčali, je posebna preiskovalna komisija izdala danes. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters
Poročilo o množičnem pojavu v Cerkvi, o katerem so desetletja molčali, je posebna preiskovalna komisija izdala danes. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters


Preberite še:

Komentarji: