Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Odhod lažnega varuha okolja

Trumpovo močvirje: Obtožbe o korupciji vendarle odnesle šefa okoljske agencije Scotta Pruitta.
Pruitt je rad ponavljal izmišljotine o podnebnih spremembah.FOTO: Andrew Harnik/Ap
Pruitt je rad ponavljal izmišljotine o podnebnih spremembah.FOTO: Andrew Harnik/Ap
7. 7. 2018 | 06:00
5:54
New York – Ameriški komentatorji so se več tednov spraševali, zakaj Donald Trump ne odstavi spornega šefa okoljske agencije Scotta Pruitta, ki je postal simbol korupcije v njegovi vladi. Potem je s konservativne televizije Fox News v torek priletel tvit: »Pruitt je močvirje. Izsušite ga.« Dva dni pozneje je uradnik postal zgodovina.

Nova vladna menjava je še poudarila simbiozo med Trumpom in konservativno televizijo, iz katere ameriški predsednik črpa svoje informacije ter vse bolj tudi kadre. Vodenje komunikacij Bele hiše bo prevzel njen nekdanji predsednik Bill Shine, ki je moral odstopiti zaradi prikrivanja spolnega nadlegovanja na konservativni televiziji. Muhasti predsednik je znan, da hitro spreminja mnenje o podrejenih, kar je tesno povezano s podobo posameznika v javnosti, predvsem na televiziji.

Kar ni veljalo za Pruitta, po besedah Ryana Borta iz časnika Rolling Stone je bila edina stvar – še presenetljivejša od njegove v nebo vpijoče zlorabe denarja davkoplačevalcev, prizadevanj za prikrivanje malopridnega vedenja in sistematičnih zlorab zaposlenih – to, da se je več mesecev oklepal svojega položaja kljub nenehnemu valu razkritij o neetičnem ravnanju.



Bela hiša je že aprila republikanskim kongresnikom dala vedeti, naj nehajo braniti dolg seznam njegovih kršitev pravil in norm. Trump pa mu je na eni od sej vlade pred vsemi dejal, naj se spravi v red. Toda kljub nenehnim pozivom demokratov, nekaterih vplivnih republikancev in celo velikega dela članov vlade, vključno s šefom osebja Johnom Kellyjem, je Pruitt ostajal na položaju. Ker je veljal za enega njenih najučinkovitejših članov, mu je predsednik zelo dolgo gledal skozi prste.


Val zlorab


Predrage letalske karte so za vladne člane nekaj običajnega, šef okoljske agencije pa je bil »neizmerljivo skorumpiran in etično obubožan«, je zapisal Borta. Brez pomislekov je v razkošni hiši znanega lobista energetske industrije spal za pičlih 50 dolarjev na noč, pri čemer so v zadnjih dneh razkrili, da je ta hkrati lobiral na EPA. Zahteval je 24-urno zaščito, kar je povzročilo za tri milijone dolarjev stroškov, naročil si je posebno nepredušno kabino za telefonske pogovore, ki je stala 43.000 dolarjev, in delovne hlače za 1500 dolarjev.

Kljub zavrnitvi Bele hiše je z uporabo računovodskih trikov pomočnikoma zvišal letni plači za skupaj več kot 80.000 dolarjev. Na aprilskem zaslišanju v kongresu je večino napak preložil na ramena podrejenih, ki jih je pošiljal na osebne opravke, kot je pobiranje oblačil iz čistilnice.

Scott Pruitt se je oklepal položaja kljub več razkritjem o neetičnem ravnanju. FOTO: Brendan Smialowski/Afp
Scott Pruitt se je oklepal položaja kljub več razkritjem o neetičnem ravnanju. FOTO: Brendan Smialowski/Afp


Ženi je poskušal zagotoviti službo z letno plačo več kot 200.000 dolarjev, pri čemer naj bi mu pomagal zdaj že nekdanji uslužbenec EPA. Na občutljivo mesto vodje oddelka, ki izvaja zahteve javnosti o dostopu do informacij, je imenoval nekdanjo blagajničarko svojega političnega odbora volilne kampanje. »Nekdo, ki je tako povezan z njegovim preteklimi in prihodnjimi političnimi ambicijami, ima jasen motiv, da upočasni izdajanje dokumentov, ki bi okrnili njegovo podobo,« je prepričan Andrew Bergman iz organizacije Projekt nadzor nad vlado.

Kevin Chmielewski, nekdanji namestnik vodje osebja na agenciji, je razkril uporabo skrivnih koledarjev, iz uradnega koledarja pa so redno čistili potencialno sporne zapise. Po besedah Samanthe Dravis, nekdanje usmerjevalke politike EPA, naj bi prizadevno žagal stolček ministru za pravosodje Jeffu Sessionsu, da bi zasedel njegov položaj.


Smrtonosne laži


Če je slalom mimo etičnih pravil vreden obsodb, bo dolgoročne posledica pustilo njegovo rovarjenje po okoljski agenciji (ob nastopu je dejal, da se je bo »poskušal znebiti v vseh oblikah«) in načrtno rušenje okoljske dediščine prejšnjega predsednika Baracka Obame. Pruittovo ime je povzročalo bes med okoljevarstveniki, še preden mu je predsednik zaupal varovanje okolja, saj je kot državni tožilec Oklahome tesno sodeloval z industrijo fosilnih goriv in zanjo vlagal tožbe proti agenciji za okolje (EPA). Svoje »umazano« delo je večinoma že opravil, saj ga je Bela hiša pohvalila, da je »zelo dobro uresničil predsednikove politike, še posebno na področju odpravljanja okoljskih pravil«.

Ker je Scott veljal za enega najučinkovitejših članov Trumpove administracije, mu je predsednik zelo dolgo gledal skozi prste. FOTO: Saul Loeb/Afp
Ker je Scott veljal za enega najučinkovitejših članov Trumpove administracije, mu je predsednik zelo dolgo gledal skozi prste. FOTO: Saul Loeb/Afp


Iz svetovalnih odborov agencije je izganjal znanstvenike in na njihovo mesto postavlja ljudi, naklonjene industrijam, ki naj bi jih agencija nadzorovala. V imenu lažne transparentnosti je zahteval, da agencija upošteva le tiste znanstvene študije, ki bodo dale na voljo vse podatke, iz katerih so izhajale. To je v resnici pomenilo, da bodo iz odločanja izločene številne zdravstvene študije, ki vsebujejo zaupne podatke o pacientih.

Pri tem ves čas ponavlja že večkrat zanikane netočnosti ali izmišljotine konservativnih krogov, posebno o podnebnih spremembah. »Ne gre za nedolžne laži, ampak za laži, ki ogrožajo civilizacijo, laži, ki bodo povzročile smrt in uničenje majhnih narodov, če ne tudi kakšnega velikega,« je opozoril kolumnist časnika New York Times Justin Gillis.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine