WHO dovolila nujno uporabo AstraZenecinega cepiva

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Cepljenje s cepivom AstraZenece v Mehiki. FOTO: Carlos Jasso/Reuters
Odpri galerijo
Cepljenje s cepivom AstraZenece v Mehiki. FOTO: Carlos Jasso/Reuters





20.55 Na Portugalskem umrlo manj kot sto oseb s covidom-19

Na Portugalskem je danes prvič po šestih tednih umrlo manj kot sto bolnikov s covidom-19, zabeležili pa so tudi padec okužb z novim koronavirusom. Potrdili so 1303 nove okužbe, kar je najmanj od konca decembra. ​Po alarmantnem porastu okužb in smrti po božiču se epidemija v tej državi umirja, piše tiskovna agencija Reuters.

20.50 V ZDA z obema odmerkoma cepili dobre štiri odstotke prebivalstva

V ZDA so doslej proti covidu-19 s prvim odmerkom cepiva Pfizerja ali Moderne cepili 38,7 milijona prebivalcev, z obema odmerkoma pa 14,3 milijona, kar je 4,4 odstotka vsega prebivalstva ZDA. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so doslej v ZDA potrdili 27,66 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 486.000 ljudi. Razmere se v ZDA trenutno umirjajo, saj je v zadnjem tednu v primerjavi s tednom prej število novih potrjenih okužb padlo za 22,8 odstotka. Potem ko je bilo sredi januarja dnevno več kot 200.000 okužb, jih je bilo sedaj v petek in soboto manj kot 100.000 dnevno.

19.50 V Veliki Britaniji manj kot 10.000 okužb

Število na novo potrjenih okužb z novim koronavirusom v Veliki Britaniji še naprej upada. Potem ko so beležili rekordne številke v začetku januarja, so danes oblasti poročale o 9765 novih okužbah, kar je najmanj od začetka oktobra. Doslej so v Veliki Britaniji potrdili več kot štiri milijone okužb, v povezavi s covidom-19 pa je umrlo več kot 117.000 ljudi, v zadnjem dnevu 230, navaja britanski BBC. V Veliki Britaniji so še vedo v veljavi strogi ukrepi za zajezitev pandemije.

19.30 WHO prižgala zeleno luč nujni uporabi cepiva AstraZenece

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes dovolila nujno uporabo cepiva AstraZenece in oxfordske univerze proti covidu-19. S tem je odprla pot tudi za distribucijo več sto milijonov odmerkov tega cepiva v okviru programa Covax revnim državam po svetu, ki še nimajo cepiv in zato cepljenja še niso začele. Pobuda je sicer šele nedavno objavila prvi seznam razdelitve cepiv in sporočila, da naj bi cepiva začeli dostavljati konec meseca. V prvi polovici leta načrtujejo razdelitev 337,2 milijona odmerkov cepiva večinoma državam v razvoju, ki so vključene v pobudo. To bo zadoščalo za cepljenje okoli 3,3 odstotka prebivalcev 145 držav, ki sodelujejo v pobudi. V prvih šestih mesecih pričakujejo, da bodo razdelili 336 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece. V prvem trimesečju pričakujejo razdelitev 1,2 milijona odmerkov cepiva Pfizerja in Biontecha, drugega cepiva proti covidu-19, ki ga je doslej odobril WHO.

19.20 Od srede omejitve pri vstopu na Dansko 

Nekatere države v Evropi zaradi nevarnosti, ki jih predstavljajo bolj nalezljive različice novega koronavirusa, zaostrujejo pogoje za vstope. V Angliji in Nemčiji so zaostreni pogoji že vstopili v veljavo, na Danskem pa bodo v sredo. Vsi potniki, ki v Anglijo prispejo iz ene od 33 držav s t. i. rdečega seznama, morajo odslej v obvezno desetdnevno hotelsko karanteno, Nemčija pa je uvedla stroge kontrole za potnike iz Češke in avstrijske Tirolske. Danska je zaostritev pogojev za vstop v državo za ljudi, ki živijo v bližini meje, napovedala danes. Od srede bodo morali imeti vsi utemeljen razlog za vstop v državo in predložiti negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Evropska komisija medtem članice EU svari pred enostranskimi odločitvami glede ukrepov na mejah.

Prazno nakupovalno središče v Dresdnu. FOTO: Jens Schlueter/AFP
Prazno nakupovalno središče v Dresdnu. FOTO: Jens Schlueter/AFP


19.00 Francosko sodišče odločilo, da morajo muzeji ostati zaprti

Francosko sodišče je danes županu mesta Perpignan na jugu države odredilo, naj zapre štiri muzeje, ki jih je protestno odprl ob zaprtju kulturnih prizorišč zaradi omejitev ob covidu-19. Župan Louis Aliot je muzeje ponovno odprl prejšnji teden, češ da je mogoče imeti previdnostne ukrepe, ki omogočajo varen obisk omejenega števila ljudi. Njegovo potezo, ki je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP znak naraščajoče nepotrpežljivosti zaradi omejitvenih ukrepov, je osrednja vlada takoj izpodbijala na sodišču in sodniki so se strinjali, da Aliot ne more na lastno pest preglasiti nacionalnega odloka.

18.50 V Riu de Janeiru zmanjkalo cepiva

Župan Ria de Janeira Eduardo Paes je danes sporočil, da bodo zaradi pomanjkanja cepiva do prihodnjega tedna prekinili cepljenje proti covidu-19, pričakovani odmerki namreč niso prispeli. Prihodnji teden pričakujejo cepiva CoronaVac, ki ga izdeluje kitajski laboratorij Sinovac z inštitutom Butantan s sedežem v São Paulu, piše tiskovna agencija AFP. V pandemiji močno prizadeti Braziliji so množično cepljenje začeli pred mesecem dni, a se več prizadetih območij sooča s pomanjkanjem cepiva. 
Rio de Janeiro, znano obmorsko mesto s 6,7 milijona prebivalcev, je zaradi epidemije prav tako odpovedalo svoj pustni karneval, ki bi moral potekati ta teden. Covid-19 je v mestu zahteval več kot 18.000 življenj.

18.40 V Avstriji bodo restavracije in hoteli zaprti do velike noči

Avstrijska vlada bo podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa s področja gastronomije, turizma in kulture do okoli velike noči, je pojasnil kancler Sebastian Kurz. Točnega datuma niso sporočili. V Avstriji so restavracije in hoteli zaprti od 2. novembra lani. Nočitve so dovoljene le za poslovne namene. Od začetka novembra so zaprti tudi kinematografi, gledališča in druge podobne ustanove. Pred tednom so svoja vrata odprle avstrijske trgovine. Frizerji in druge podobne storitve pa sprejemajo stranke, ki imajo negativen test na novi koronavirus.

Kurz je danes ocenil, da razmere kljub delnem odprtju ostajajo stabilne, k čimer je pripomoglo tudi obširno testiranje. Ta teden bi lahko opravili skupno dva milijona testov, je dodal.

17.30 Hrvaške priprave na možnost nakupa Sputnika V

Hrvaški premier Andrej Plenković je med današnjim obiskom v Dubrovniku novinarjem dejal, da je Rusija pripravljena Hrvaški dobaviti cepivo Sputnik V. Potrdil je, da hrvaška vlada skupaj s hrvaško agencijo za zdravila (Halmed) obravnava pravne možnosti, da bi rusko cepivo dobili v skladu s pravnim redom EU ter na ta način zadovoljili del hrvaških potreb po cepivu proti covidu-19. Ko bo uporabo Sputnika V odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), bo možno na Hrvaškem uporabljati tudi rusko cepivo, je še povedal Plenković.

Tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva v Zagrebu Matvej Sidorov je v pogovoru za regionalno televizijo N1 povedal, da je običajni rok za dobavo ruskega cepiva drugim državam dva tedna. Ni želel razkriti podrobnosti srečanja med Plenkovićem in ruskim veleposlanikom v Zagrebu Andrejem Nesterenkom, ki naj bi se pogovarjala tudi o podrobnostih morebitnih dobav ruskega cepiva Hrvaški.

V nedeljo je bilo ob 1274 PCR-testih potrjenih 244 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 11 covidnih bolnikov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V nedeljo je bilo ob 1274 PCR-testih potrjenih 244 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 11 covidnih bolnikov. FOTO: Voranc Vogel/Delo


17.15 ECDC: Maske priporočene v zaprtih javnih prostorih

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes objavil osvežena priporočila o uporabi zaščitnih mask v širši javnosti. Nošenje medicinskih ali nemedicinskih mask se priporoča v zaprtih javnih prostorih, ukrep pa se lahko uporabi tudi na natrpanih zunanjih površinah. Za ranljive ljudi, na primer starejše in osebe z drugimi boleznimi, se v teh primerih priporoča uporaba medicinskih mask.

17.00 Objavljen bo razpis za dobavo hitrih testov

Ministrstvo za zdravje bo jutri objavilo nov javni razpis za dobavo milijona hitrih antigenskih testov, so za STA potrdili na ministrstvu. Zdravstvenim domovom so bili namreč razdeljeni vsi testi dobavitelja podjetja Majbert Pharm, ki jih je ministrstvo dobavilo na prvem razpisu.

15.20 Cepivo Sinopharma prispelo v Zimbabve

V skoraj 15-milijonski Zimbabve je danes prispelo prvih 200.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 kitajskega proizvajalca Sinopharm. Donacija Kitajske bo sprva namenjena cepljenju zdravstvenega osebja. Država želi v letu dni cepiti okoli deset milijonov prebivalcev, piše tiskovna agencija DPA. Kitajski veleposlanik Guo Shaochun je pojasnil, da je Zimbabve ena od prvih 58 držav, ki bodo prejele donacijo cepiva iz Kitajske. Z oblastmi so sicer v pogovoru glede nakupa dodatnih odmerkov, zagotovil pa je, da bo Kitajska ponudila ugodno ceno. Od začetka epidemije so v Zimbabveju potrdili okoli 35.000 okužb, umrlo je 1400 ljudi. Število novih okužb je v zadnjih tednih v porastu, predvsem zaradi širjenja južnoafriške različice, ki je bolj nalezljiva.

15.00 Več obiska na slovenskih smučiščih
 
Slovenska smučišča prvi dan od ukinitve omejevanja prehoda med občinami in regijami začenjajo z opazno večjim obiskom, ki še vedno poteka ob spoštovanju ukrepov za preprečitev širjenja okužbe. Kot poudarjajo ponudniki, jim gre trenutno na roke sončno in mrzlo vreme, še posebej pa si ta teden veliko zaradi počitnic obetajo tisti na vzhodu države. Povsod so povečano število obiskovalcev opazili že ta konec tedna, še vedno pa tistim, ki niso predhodno opravili testiranja na morebitno okužbo s covidom-19, večinoma omogočajo hitro testiranje ob prihodu.

13.55 V Piemontu kljub prepovedi odprli smučišča

V italijanski deželi Piemont ob meji s Francijo in Švico so nekateri upravljavci smučišč pognali žičnice kljub vladni prepovedi, ki je prišla v nedeljo zvečer. Mnogi so zelo nezadovoljni, ker se je vlada tako pozno odločila, da bodo morali danes ostati zaprti, nekateri pa so se odločili protestno nasprotovati vladnemu odloku. »Še v petek so nam zagotavljali, da bomo lahko odprli smučišča. Izpolnili smo vse varnostne zahteve, da bi lahko začeli obratovati. In danes smo to storili,« je sporočil Luca Mantovani, upravitelj žičnic v kraju Piana di Vigezzo na meji s Švico. »Želimo poslati signal – ne morete se tako obnašati. Tudi nas skrbi javna varnost. Ampak ne morete 24 ur pred odprtjem spremeniti odločitve glede odprtja smučišč,« je bil kritičen Mantovani. Kritiziral je tudi, da sicer dobivajo obljube o pomoči, a kot je zatrdil, niso »doslej dobili še nobenega evra«. Protestno so smučišča odprli tudi na območju Pian Mune. Vladi očitajo nespoštovanje in brezbrižnost. 

Italijanska smučišča naj bi se odprla danes, a je vlada v nedeljo tik pred zdajci odločila, da se to ne bo zgodilo. FOTO: Miguel Medina/AFP
Italijanska smučišča naj bi se odprla danes, a je vlada v nedeljo tik pred zdajci odločila, da se to ne bo zgodilo. FOTO: Miguel Medina/AFP


V deželi Piemont napovedujejo tudi pravne ukrepe in zahtevo na sodišču za začasno zaustavitev izvajanja vladnega odloka o ustavitvi obratovanja smučišč. Prebivalci smučarskih središč pa napovedujejo tudi različne protestne akcije. Gospodarska zbornica Confcommercio je opozorila, da se smučiščem in zimskemu turizmu nasploh dela ogromna škoda. Zaradi zaustavitve smučišč je Italija to sezono izgubila najmanj 12 milijard evrov, opozarjajo. Prav tako so kritični, da je vlada zaprtje smučišč odredila le en dan pred načrtovanim odprtjem. Deželni predsednik Benečije (Veneto) Luca Zaia pa se je zavzel, da bi morala država poplačati velikansko škodo celotni panogi.

13.34 Orbán parlament zaprosil za podaljšanje vladnih pooblastil za soočanje z epidemijo

Madžarski premier Viktor Orbán je danes madžarski parlament zaprosil za podaljšanje posebnih pooblastil vlade za soočanje z epidemijo covida-19. Poudaril je, da lahko samo cepiva vladi omogočijo sprostitev omejitvenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Orbán je zaprosil za 90-dnevno podaljšanje posebnih pooblastil, ki vladi omogočajo odločanje z dekreti, pri čemer pa ima parlament možnost, da ji ta pooblastila odvzame. Madžarski premier tokrat ni zaprosil za časovno neomejena pooblastila, kot je to storil marca lani, kar je sprožilo kritike v mednarodni skupnosti.

»Ne želimo obrniti samo znaka 'zaprto' na naših vratih. Želimo ponovno odpreti gospodarstvo in celotno javno življenje,« je povedal v parlamentu, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters. Pri tem je poudaril, da je Madžarska cepiva proti covidu-19 potrebovala prej, kot so bila odobrena v Evropski uniji. Zato je naročila tako rusko cepivo sputnik V kot cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, obe je tudi že odobrila. Z ruskim cepivom je kot prva članica EU začela cepiti že prejšnji teden. Danes pa se je vladno tovorno letalo odpravilo na Kitajsko, kjer bo prevzelo kitajsko cepivo za okoli 250.000 ljudi.

image_alt
Evropska zgodba o neuspehu


13.19 Ambulantni izvidi o prebolelem covidu brezplačni, potrdila ponekod plačljiva

Ministrstvo za zdravje je v navodilih zdravstvenim domovom glede izdaje potrdil o prebolelem covidu-19 zapisalo, da se izdaja potrdil oziroma kopij izvidov ne sme zaračunavati. V zdravstvenih domovih se tega večinoma držijo, ambulantni izvidi so brezplačni, ponekod pa zaračunavajo potrdila. Testiranje na novi koronavirus po novem ni več potrebno za tiste, ki so že preboleli covid-19, kar pa morajo dokazati s pozitivnim izvidom brisa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta, ali s potrdilom zdravnika o prebolelem covidu.

Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Velenje Janko Šteharnik je glede izdaje potrdil o prebolelem covidu-19 za STA danes pojasnil, da oseba ne potrebuje potrdila, ampak ambulantni izvid o prebolelem covidu. Ta je pri njih brezplačen. Prav tako ne zaračunavajo fizične izdaje potrdila, da oseba ni okužena, za prehod meje ali prevoz z letalom. Testiranje na novi koronavirus pa je v ZD Velenje plačljivo le za podjetja. Kot je dejal direktor ZD dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik, je pri njih zanimanje bolnikov za dokazila o prebolelem covidu zelo veliko, po zadnjih navodilih ministrstva pa jim pripada brezplačen ambulantni izvid o preboleli bolezni. Bolniki lahko pokličejo svojega izbranega zdravnika in se dogovorijo o terminu izdaje in prevzema ambulantnega izvida, je pojasnil. Direktor ZD Trbovlje Denis Tomše je dejal, da so se že pred uradnim navodilom ministrstva za zdravje, da se potrdil ne sme zaračunavati, sami odločili, da jih ne bodo. Se pa sprašuje, na kakšen način bo vlada poravnala stroške testiranj in izdaje potrdil. Ali jih bo povrnila delodajalcem ali pa bo občane napotila na brezplačno testiranje in izdajo brezplačnega potrdila, zdravstvenim domovom pa zagotovila plačilo, je še dejal Tomše.

image_alt
Bruselj Ljubljani: Raje hitite počasi


Direktorica ZD Slovenska Bistrica Urška Sedmak je za STA povedala, da si lahko bolniki izvide natisnejo sami z digitalnim potrdilom prek eZdravja, lahko pa jih prejmejo brezplačno pri svojem osebnem izbranem zdravniku. Če kdo želi dodatno potrdilo o preboleli okužbi, ga dobi v treh dneh prav tako pri osebnemu zdravniku, in sicer samoplačniško, cena pa je 20 evrov.
V ZD Ptuj bolnikom natisnejo izvid brezplačno, je za STA danes zatrdila direktorica Metka Petek Uhan. Kot je dodala, je bilo doslej oseb, ki so zahtevale potrdilo o preboleli bolezni, zelo malo. Več zanimanja je za izvide, je dejala. Pojasnila je, da je tudi izdaja potrdila brezplačna, če ga bolnik potrebuje za delo, če pa ga potrebuje za rekreacijo, je cena 20 evrov. Direktorica zgornjesavinjskega ZD Nazarje Božena Herzog je povedala, da pozitivne izvide PCR-testiranj izdajajo brezplačno. »Če pa pacient ni bil na testiranju, pa je iz zdravstvene dokumentacije razvidno, da je bolezen covid-19 prebolel, izdamo potrdilo o preboleli bolezni, ki pa ga zaračunamo tako kot vsa ostala potrdila, kar pomeni 15 evrov,« je pojasnila. V ZD Celje so za STA povedali, da se plača samo izdaja potrdila o negativnem izidu na covid-19 za prehod meje, ki stane 25 evrov. Testiranje vseh občanov na novi koronavirus je pri njih brezplačno.

image_alt
Vrste preskakujejo, da cepivo ne bi šlo v nič


12.38 Na mejah med Nemčijo in Češko dolge kolone tovornjakov

Na mejah med Nemčijo in Češko so se nabrale več kilometrov dolge kolone, potem ko je Nemčija v nedeljo zaradi nevarnosti novih različic novega koronavirusa uvedla stroge kontrole za potnike iz Češke in avstrijske Tirolske. Na Dunaju so sicer močno kritični do odločitve Berlina, nezadovoljni pa so tudi v nemški avtomobilski industriji.

11.43 V avstrijskih lekarnah od marca na voljo brezplačni testi

V avstrijskih lekarnah bodo od 1. marca na voljo brezplačni testi za samotestiranje na novi koronavirus. Vsak bo lahko dobil do pet tovrstnih testov na mesec. Šlo bo sicer le za teste za lastno kontrolo, ne za teste, ki se zahtevajo za opravljanje ali koriščenje določene dejavnosti. V Avstriji je namreč treba opraviti test za dostop do številnih dejavnosti v družbi. Tudi šolarji se morajo redno testirati. Testiranje v Avstriji se je medtem močno povečalo. V tednu dni po sprostitvi določenih omejitev in uvedbi tovrstnih kontrolnih testov so v državi izvedli rekordno število testov – več kot 1,5 milijona hitrih in PCR-testov, navaja APA.

»Smo med tistimi evropskimi državami, ki največ testiramo. S testi v šolah smo celo prvi v Evropi,« je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Po podatkih vlade je bilo v zadnjih sedmih dneh centrom za testiranje, lekarnam in šolam razdeljenih skoraj dva milijona testov. Ta teden pa jih nameravajo razdeliti tri milijone in pol. Od tega 2,2 milijona samo v šole. Tolikšno število testov naj bi potem razdeljevali vsak teden. Avstrija ima sicer nekaj manj kot devet milijonov prebivalcev. Trenutno se je mogoče na koronavirus testirati na več kot 500 mestih po vsej državi. Okoli 800 lekarn ponuja tudi brezplačne antigenske teste, okoli 730 podjetij s skupno več kot 350.000 zaposlenimi pa sodeluje v zahtevanem testiranju na delovnih mestih.

image_alt
Ta teden pošiljka skoraj 38.000 odmerkov


11.04  Študija: Pri cepljenih v Izraelu Pfizerjevo cepivo 94-odstotno učinkovito

Študija, v kateri je sodelovalo 600.000 cepljenjih Izraelcev, je pokazala, da cepivo proizvajalcev Pfizer in Biontech nudi 94-odstotno zaščito pred covidom-19, so sporočili iz največjega ponudnika zdravstvenih storitev v Izraelu. V Izraelu, ki ima okoli 9,3 milijona prebivalcev, so doslej s prvim odmerkom cepili 3,8 milijona ljudi, okoli 2,4 milijona jih je prejelo tudi že drugi odmerek. Do konca marca želijo cepiti vse, starejše od 16 let. Doslej so v tej bližnjevzhodni državi cepili samo s Pfizerjevim cepivom, čeprav so prejeli tudi cepivo ameriškega podjetja Moderna. Za cepljenje skrbijo štirje ponudniki zdravstvenih storitev, med katerimi je največji prav Clalit. Izrael si je velike količine cepiva zagotovil tudi s tem, ko je z ameriškim farmacevtskim velikanom sklenil dogovor, da bo z njim delil podatke o vplivu cepiva.

10.57 Na Hrvaškem rahlo sprostili omejitvene ukrepe

Po skoraj treh mesecih prepovedi obratovanja lahko od danes vsi hrvaški gostinci prodajajo hrano in pijačo za s seboj. Ob upoštevanju epidemioloških ukrepov so vrata znova odprle telovadnice, šole tujih jezikov in otroške igralnice, v večini države pa tudi stavnice in igralnice. Zrahljani ukrepi bodo veljali do 28. februarja.

Vstop kupcev v gostinske lokale sicer ni dovoljen, temveč je treba hrano in pijačo prodajati prek okenca. Lastniki ne smejo spodbujati zbiranja pred lokali s predvajanjem glasbe ali z uporabo grelnikov na terasah, ki ostajajo zaprte. V čakalnih vrstah pred lokali je treba nositi zaščitno masko in spoštovati dvometrsko medsebojno razdaljo.

Po poročanjih hrvaških medijev v središču Zagreba ni gneče pred gostinskimi lokali, prodaja jutranje kave pa je krepko pod povprečjem, ki so ga gostinci imeli pred zapiranjem lokalov konec novembra lani. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Po poročanjih hrvaških medijev v središču Zagreba ni gneče pred gostinskimi lokali, prodaja jutranje kave pa je krepko pod povprečjem, ki so ga gostinci imeli pred zapiranjem lokalov konec novembra lani. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


Od danes je znova mogoče uporabljati telovadnice, v katerih so omejili število uporabnikov, ki so lahko sočasno v prostoru. Treba je zagotoviti najmanj 20 kvadratnih metrov prostora na uporabnika in se izogibati fizičnih stikov. Uporaba slačilnic in kopalnic v okviru telovadnic ni dovoljena. Obvezne so lastne brisače in blazine za vadbo. Med vhodom in izhodom v telovadnico je obvezna obrazna maska. Če telovadnica nima prezračevalnega sistema, je treba prostor prezračevati vsakih deset minut.
Svoje delo lahko nadaljujejo tudi šole tujih jezikov, v katerih bodo prav tako morali omejiti število učencev. Med njimi je treba ob uporabi obraznih mask zagotoviti dvometrsko razdaljo. Znova se odpirajo otroške igralnice in delavnice, ki morajo zagotoviti najmanj sedem kvadratnih metrov prostora na otroka.

Hrvaška vlada je potrdila, da bo kljub rahljanju ukrepov do konca meseca nakazala po 4000 kun (534 evrov) nadomestila za delavce v dejavnostih, ki so jim z današnjim dnem omogočili omejeno delo. Država bo plačala tudi vse prispevke pri plačah zaposlenih.

10.41 Na Otoku odslej za prišleke iz najbolj rizičnih držav obvezna karantena v hotelih

Vsi potniki, ki v Anglijo prispejo iz ene od 33 držav s tako imenovanega rdečega seznama, morajo od danes v obvezno desetdnevno hotelsko karanteno. Na seznamu so predvsem južnoafriške in južnoameriške države, med njimi Brazilija in Južna Afrika, od evropskih držav pa Portugalska. Oblast na Otoku želi z novim ukrepom preprečiti vstop novih različic novega koronavirusa v državo, poročajo tuje tiskovne agencije. Za potnike iz držav, ki niso na rdečem seznamu, britanske pristojne službe zahtevajo, da pri vstopu v državo predložijo negativen test na covid-19, prav tako morajo v obvezno desetdnevno samoizolacijo, vendar si lahko sami izberejo, kje jo bodo preživeli. 

FOTO: Henry Nicholls/Reuters
FOTO: Henry Nicholls/Reuters


Karanteno v enem od hotelov, ki jih je odobrila vlada, je treba vnaprej rezervirati na vladnem portalu in zanjo plačati 1750 britanskih funtov, poroča britanski BBC. Britanska vlada je doslej sklenila pogodbe s 16 hoteli in zagotovila 4963 sob za novi sistem karantene, potekajo pa dogovori o nadaljnjih 58.000 namestitvah. Tistim, ki ne bodo upoštevali pravil karantene, grozijo visoke globe od 5000 do 10.000 funtov. Tistim, ki bi poskušali prikriti, da prihajajo iz ene od držav z rdečega seznama, pa grozi kazen do deset let zapora. Vlada je predvidela tudi visoke kazni za tiste, ki bi se poskušali izogniti testiranju. Med karanteno bodo morali namreč opraviti dva testa, in sicer dva in osem dni po začetku karantene. Testi bodo posameznika stali 210 funtov.

10.22 V nedeljo 244 novih okužb s koronavirusom

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v nedeljo v Sloveniji opravili 1274 PCR-testov in 9127 hitrih antigenskih testov ter skupaj potrdili 244 novih okužb. Od sobote naprej se vsi pozitivni rezultati na hitrih testih potrjujejo s PCR-testi. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 19,2-odstoten.

Umrlo je 11 bolnikov, v bolnišnicah se je zdravilo 738 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 135 bolnikov. 

Skupno število aktivnih primerov znaša 12.836. Sedemdnevno povprečje okuženih je v nedeljo znašalo 819.



10.04 Tajska ob upadu turizma z velikim krčenjem BDP

Tajsko gospodarstvo je v pandemiji doseglo najslabši rezultat v več kot dveh desetletjih. Bruto domači proizvod (BDP) se je lani skrčil za 6,1 odstotka. Med razlogi navajajo upad turizma in tudi trenutne politične pretrese. Lansko krčenje je najslabše od 7,6-odstotnega krčenja med azijsko finančno krizo leta 1997. Oblast pričakuje, da bo letošnja rast mnogo počasnejša, kot je bilo sprva napovedano – po novem napovedujejo od 2,5- do 3,5-odstotno rast, medtem ko so sprva pričakovali rast med 3,5 in 4,5 odstotka. Tajske koronavirus sicer ni najhuje prizadel, so pa ukrepi za zajezitev širjenja močno udarili gospodarstvo. Na Tajskem so potrdili skupno 24.500 okužb, pri tem okoli 20.000 od konca lanskega leta.

V lanskem letu so pričakovali okoli 40 milijonov turistov, a so ukrepi za zajezitev virusa, med njimi omejitev mednarodnih potovanj, močno prizadeli storitveni sektor, med drugim zabavne prireditve, trgovino, hotele in restavracije. Na Tajskem že več mesecev potekajo protesti mladih, ki pozivajo k reformi monarhije in bolj demokratični ureditvi države. Tajska vlada se je na pandemijo odzvala s spodbujevalnimi ukrepi v višini 1900 milijard bahtov (52,4 milijarde evrov). Predstavnik vladnega sveta za gospodarski in družbeni razvoj NESDC Danucha Pichayanan je dejal, da bo prihodnje gospodarsko okrevanje odvisno od obvladovanja pandemije in povečanja obiska države.

image_alt
Minister Tonin ubranil, česar Hojs ni hotel


9.43 Evroskupina o vplivu covida-19 na podjetja

Finančni ministri držav v območju z evrom bodo danes virtualno razpravljali o vplivu pandemije covida-19 na podjetniški sektor in o pomembnem vprašanju solventnosti podjetij. Slovenijo bo na zasedanju zastopal finančni minister Andrej Šircelj.

8.42 V štirih italijanskih deželah znova strožje omejitve

Zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v Italiji od nedelje v štirih deželah veljajo strožje omejitve. Dežele Toskana, Ligurija, Abruci in Trentino je ministrstvo za zdravje opredelilo za tako imenovana oranžna območja. V omenjenih štirih deželah so tako znova zaprti restavracije in bari, prebivalci pa ne smejo zapustiti območij svojega bivališča, razen v nujnih primerih. Omejitve bodo na začetku veljale 15 dni, so sporočili z ministrstva. V večini Italije se sicer splošno stanje v pandemiji covida-19 relativno izboljšuje. Večina države je v tako imenovani rumeni fazi, ki med drugim dovoljuje tudi obratovanje smučišč. Odprla naj bi se danes, a je vlada v nedeljo tik pred zdajci odločila, da se to ne bo zgodilo. Še vedno v državi velja nočna policijska ura, ki se začne ob 22. uri, poroča DPA. V Italiji so v nedeljo poročali o 11.000 novih okužbah z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pa je znašalo 130.

7.06 Dovoljeno prehajanje občinskih meja in zbiranje do deset ljudi

Ob prehodu Slovenije v oranžno fazo ukrepov za zajezitev novega koronavirusa se z današnjim dnem odpravlja omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je od danes dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Še naprej pa velja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro. Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča, ki jo je vlada v drugem valu epidemije novega koronavirusa uvedla že drugič, je veljala od oktobra, pri čemer je bilo možnih nekaj izjem. Med njimi so bile od decembra tudi športne aktivnosti v naravi, a je bila ta izjema omejena na regije. Zdaj se te omejitve povsem odpravljajo. Doslej je bilo dovoljeno gibanje na javnih površinah le za družino in člane istega gospodinjstva, po novem pa je začasno prepovedano zbiranje več kot desetih ljudi. Prepovedane ostajajo vse prireditve in shodi.

image_alt
Kakšna je prihodnost Janševe koalicije in Kula


Manj omejitev od danes velja na področju športa. Tako je dovoljena brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje, pri čemer morajo imeti voditelji dejavnosti negativen test na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni, potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali dokazilo, da so covid-19 preboleli. Omenjena dokazila morajo imeti tudi uporabniki žičniških naprav na smučiščih, pri čemer izvid testa ne sme biti starejši od sedmih dni. Vrhunskim športnikom se bodo tako ob omenjenih omejitvah pridružili tudi preostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj. Še vedno ne bo dovoljena prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

6.59 Od danes lahko odprte vse trgovine, nekoliko razrahljana koronska pravila na smučiščih

Od danes so lahko na podlagi vladne odločitve odprte vse trgovine v državi. Pogoj za obratovanje ostaja redno tedensko testiranje zaposlenih na koronavirus. Obenem v nobeni storitveni dejavnosti pogoj za koriščenje storitev ni več negativni test potrošnika. Redno tedensko testiranje zaposlenih je po novem obvezno za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej spadajo tudi tržnice, za vse storitve higienske nege, denimo kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni. V ta sklop spadajo tudi servisne delavnice velikosti do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, strokovno oziroma poslovno izobraževanje ter storitve salonov za nego živali.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Testiranje pa ne bo potrebno za osebe, ki imajo potrdilo o cepljenju proti covidu-19, za tiste, ki imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ne od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Brez testiranja zaposlenih bodo medtem lahko še naprej delovali bencinski servisi, pošte in lekarne, od danes pa med izjeme sodijo tudi storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo, priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance, ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji. Najpomembnejša sprememba glede na ureditev v zadnjih dneh pa je, da novi odlok od nobenega potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa za koriščenje storitev.

6.53 Razrahljana so pravila glede predložitve testov na smučiščih

Od danes, ko se v vzhodnem delu Slovenije začenjajo zimske počitnice, so nekoliko razrahljana tudi koronska pravila na smučiščih. Za uporabo žičniških naprav tako po novem velja negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Doslej so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se za namen uporabe žičnic pol leta ne bo treba testirati, upravičeni bodo do zdravniškega potrdila. Poleg smučarjev bo moralo imeti negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, tudi osebje na smučišču, ki je v neposrednem stiku z uporabniki.

image_alt
Italijanska smučišča ostajajo zaprta


6.45 Na zahodu države danes v šole znova vsi učenci, na vzhodu zimske počitnice

V skladu z odločitvijo vlade bo danes pouk v šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov, a le na zahodu države, saj so se za učence in dijake na vzhodu države začele enotedenske zimske počitnice. V višjih in visokih šolah ter na fakultetah so od danes naprej dovoljeni izpiti v živo in seminarji za do deset udeležencev. V četrtek je namreč vlada zaradi izboljšanja epidemiološke slike v državi sklenila, da se lahko učencem prvega triletja v osnovnih šolah pridružijo tudi učenci preostalih razredov in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. V umetniških gimnazijah in glasbenih šolah je od danes dovoljena izvedba individualnega pouka.

image_alt
Poseg v vpis s priokusom usmerjenega izobraževanja


Za tiste, ki se vračajo k pouku v šoli, bodo veljali enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, za katere izobraževanje že poteka v šoli. Pouk bo potekal v matičnih učilnicah, učenci in dijaki bodo tudi malicali v učilnicah. Kosila morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja. V matičnem razredu bo še naprej potekalo podaljšano bivanje v osnovnih šolah, ki bo organizirano za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. V matičnih razredih učencem ne bo treba uporabljati zaščitnih mask, zunaj razreda pa ves čas. Še vedno velja, da morajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju pred vrnitvijo na delovno mesto opraviti testiranje na okužbo s koronavirusom, testiranje pa ponavljati vsakih sedem dni.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v pogovoru za spletni portal Siol dejala, da se učenci vračajo v šole »v prvem trenutku, ko nam to omogočajo epidemiološke razmere«. Po njenih ocenah bo sicer kljub šolanju od doma mogoče doseči zastavljene učne cilje iz šolskega koledarja.

Preberite še:

Komentarji: