Iz Berlina poročajo o dolgih vrstah čakajočih volivcev

Angela Merkel se po 16 letih vodenja vlade poslavlja s tega položaja. Izide vzporednih volitev bodo objavili takoj po zaprtju volišč ob 18. uri.
Fotografija: Glede na ankete imajo največ možnosti za zmago socialdemokrati s kanclerskim kandidatom, dosedanjim finančnim ministrom Olafom Scholzem, a tekma je izredno napeta. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Odpri galerijo
Glede na ankete imajo največ možnosti za zmago socialdemokrati s kanclerskim kandidatom, dosedanjim finančnim ministrom Olafom Scholzem, a tekma je izredno napeta. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

V Nemčiji so se ob 8. uri odprla volišča, na katerih okoli 60 milijonov volivcev izbira člane zveznega parlamenta. Glede na ankete imajo največ možnosti za zmago socialdemokrati s kanclerskim kandidatom, dosedanjim finančnim ministrom Olafom Scholzem, a tekma je izredno napeta. Volišča v Nemčiji bodo odprta do 18. ure, takoj po zaprtju bodo objavili izide vzporednih volitev.

image_alt
Zapuščina večne kanclerke Angele Merkel


Konservativni uniji CDU/CSU s kanclerskim kandidatom Arminom Laschetom se obeta drugo mesto. Unija je sicer zaostanek v zadnjem tednu zmanjšala na v povprečju tri odstotne točke, po eni od anket celo na eno samo odstotno točko, kar je premalo za zanesljive volilne napovedi.

Kaže na visoko volilno udeležbo, pišejo nemški mediji. Ponekod, na primer v Berlinu, ljudje v dolgih vrstah čakajo, da bi oddali svoj glas. V zvezni deželi z največ prebivalci, Severnem Porenju-Vestfaliji, se je do poldneva volitev udeležilo 45 odstotkov upravičencev, medtem ko jih je pred štirimi leti do te ure na volišča prišlo le 40 odstotkov, je sporočilo deželno notranje ministrstvo.

Na nekaterih voliščih v Berlinu je prišlo do težav z glasovnicami. Dobili so namreč napačne glasovnice, zato so jih začasno zaprli, oddane glasove pa razglasili za neveljavne.

Po poročanju televizije ZDF je udeležba višja kot na zadnjih volitvah tudi v Münchnu in Nürnbergu na Bavarskem. Številke o udeležbi ne vključujejo glasov po pošti. Teh je bilo letos rekordno, saj se je za glasovanje po pošti odločili 40 odstotkov volivcev, med njimi odhajajoča kanclerka Angela Merkel, ki na tokratnih volitvah ne kandidira.

Volišča v Nemčiji bodo odprta do 18. ure. Takoj po zaprtju bodo objavili izide vzporednih volitev.

Olaf Scholz naj bi imel največ možnosti. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Olaf Scholz naj bi imel največ možnosti. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

 

Unija CDU/CSU izgubila precej podpore


Uniji CDU/CSU se je na začetku kampanje obetala zmaga, a je nato izgubila precej podpore, Laschet pa je kot kanclerski kandidat zagrešil več napak. V zadnjih dneh, potem ko se je v kampanjo aktivno vključila tudi dosedanja kanclerka Angela Merkel, pa je unija uspela nekoliko nadoknaditi izgube.

Angela Merkel odhaja. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Angela Merkel odhaja. FOTO: Ina Fassbender/AFP


Zeleni naj bi z okoli 16 odstotki pristali na tretjem mestu, kar bi bil zanje najboljši rezultat doslej. Zeleni imajo tudi svojo kanclersko kandidatko Annaleno Baerbock, a na kanclerski položaj ne morejo računati.

V Nemčiji kanclerja ne volijo neposredno, temveč ga izbira parlament, vendar, kot piše nemška tiskovna agencija dpa, osebnost kanclerja v kampanji vseeno igra pomembno vlogo.

image_alt
Se še kdo boji četrtega rajha?


V tokratni kampanji je kot kanclerski kandidat daleč največ podpore užival Scholz. Po anketi televizije ZDF bi ga podprla več kot polovica volivcev.

Z okoli 11 odstotki bodo v bundestag zagotovo prišli še liberalci (FDP) in skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), medtem ko Levica s šestimi odstotki še ni povsem na varni strani.

image_alt
Kdo bo nasledil Angelo Merkel

 

Povolilna pogajanja lahko trajajo tudi več mesecev


Uradni izidi volitev bodo znani ponoči. V prihodnjih dneh bodo stekla koalicijska pogajanja. Večina komentatorjev ocenjuje, da bo za oblikovanje koalicije potrebno sodelovanje treh strank, in ne le dveh kot doslej, pogajanja pa lahko trajajo tudi več mesecev.

Na tokratnih volitvah se za nov mandat ne poteguje aktualna kanclerka. Angela Merkel se namreč po 16 letih vodenja vlade s tega položaja poslavlja. Njen mandat se bo uradno končal s konstituiranjem novega bundestaga mesec dni po volitvah, kanclerske naloge pa bo opravljala do prisege naslednika.

Konservativni uniji CDU/CSU s kanclerskim kandidatom Arminom Laschetom se obeta drugo mesto. FOTO: Isa Fassbender/AFP
Konservativni uniji CDU/CSU s kanclerskim kandidatom Arminom Laschetom se obeta drugo mesto. FOTO: Isa Fassbender/AFP


Hkrati z zveznimi parlamentarnimi volitvami danes potekajo tudi volitve v nemških zveznih deželah Berlin in Mecklenburg-Pomorjansko; v obeh se obeta zmaga SPD.

V Berlinu poleg tega poteka referendum o predlogu razlastitve velikih podjetij, ki imajo v lasti kar šestino vseh najemniških stanovanj in naj bi bila kriva za vse višje najemnine.

Komentarji: