Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Olajšanje supertorka za vrhova strank

Demokrati in republikanci so se prebili skozi kalifornijsko džunglo.
V osmih zveznih državah so izbirali kandidate za novembrske volitve. FOTO: AFP
V osmih zveznih državah so izbirali kandidate za novembrske volitve. FOTO: AFP
7. 6. 2018 | 08:00
5:27
New York – Tekma za nadzor­ nad kongresom je preživela ­supertorek, ko so izbirali kandidate za novembrske volitve v osmih zveznih državah. Večjih presenečenj ni bilo, le nekaj­ osebnih porazov, obe veliki stranki sta po prevratniškem letu 2016 pokazali, da sta še vedno močni ustanovi, ki obvladujeta volilno matematiko.

Osrednji prizorišči torkovega večera sta bili Kalifornija in New Jersey, kjer je največ možnosti, da bo val nezadovoljstva z Donaldom Trumpom na poslanske sedeže ustoličil demokrate in stranki pomagal doseči večino v spodnjem domu kongresa. Najbolj poseljena zvezna država ima poleg tega pravilo džungle, volilni sistem, v katerem kandidati vseh strank tekmujejo na skupni listi, v jesenski finale pa se uvrstita dva z največ glasovi, ne glede na strankarsko pripadnost. Zaradi tega je predvolilni boj postal »igranje tridimenzionalnega šaha«, kot se je izrazil eden od kalifornijskih političnih operativcev, zapleteno spletkarjenje in načrtovanje, kako usmeriti kampanjo. Republikanci so v zlati državi ne samo v opoziciji, ampak stranka v zatonu, toda množica demokratov, ki so jezo na predsednika kanalizirali v kandidiranje za politični položaj, je tacala drug po drugem in večala možnosti desnice.


Težavna taktika


Stranki sta se izognili najhujšemu, da bi nasprotna stranka pobrala prvi dve mesti in bi v jesenskem finalu ostali brez svojega predstavnika. Od vodilnih tekem bo le senatni sedež Kalifornije zagotovo v rokah demokratov, izkušena Dianne Feinstein se bo branila napada z levice stranke v prepričevanju volivcev, kdo je bolj odločen Trumpov nasprotnik. Republikanci so se ubranili more, da prvič v zgodovini ne bi imeli kandidata za guvernerja, saj je poslovnež John Cox zbral dovolj glasov za drugo mesto. Pri tem mu je pomagal tudi zmagoviti demokrat Gavin Newsom. Nekdanji župan San Francisca je ves čas ostro napadal Coxa ter tako jezil volivce na desnici in jih privabil na volitve. Tako se je jeseni izognil težavnemu prerivanju z Antoniem Villaraigoso, nekdanjim demokratskim županom Los Angelesa, ki je pred nekaj leti veljal za prihodnjega zvezdnika demokratov, včeraj pa kot tretji doživel boleč poraz.

Newsom bo tako lahko kampanjo iz napornih razlag o programskih vsebinah usmeril v črno-belo izbiranje med »guvernerjem, ki se bo uprl Trumpu, ali poslušnim vojakom v njegovi vojni proti Kaliforniji«, kot je dejal po sinočnji zmagi. »Bodite previdni pri svojih željah,« je Cox hitro vrnil žogico, da pred jesenjo ne gre slaviti. Njegove možnosti za zmago v zvezni državi, v kateri večina prezira predsednika, resnično niso velike. Tudi v stranki se drugega mesta veselijo predvsem kot taktičnega uspeha, z guvernersko kampanjo bodo naelektrili jesensko kampanjo in spodbudili republikanske volivce, da bodo odšli na volišča in tako pomagali strankinim poslanskim kandidatom. Demokrati morajo iztrgati desnici vsaj štiri do pet poslanskih sedežev, če si želijo večino v spodnjem domu kongresa, vrh stranke pa si je včeraj oddahnil, ko je bilo jasno, da množica njihovih kandidatov ni toliko razpršila glasov levice, da bi v pomembnih okrajih dva republikanca zasedla prvi dve mesti.


Premoč moških


To ni bilo poceni. Vrh demokratske stranke je za volilni torek skupaj vložil v kampanjo 7 milijonov dolarjev in pri tem razjezil nekaj svojih aktivistov, toda cilj prevlade v zveznem kongresu je premagal rahločutnost in skrb za užaljene glasove v stranki. S slednjimi se je v Alabami soočila republikanka Martha Roby. Čeprav navija za Trumpov zid na južni meji in je podprla njegov poskus odprave zdravstvene reforme Obamacare ter znižanje davkov, mu v predsedniški kampanji ni stala ob strani, kar naj bi bil razlog, da ni zbrala polovice glasov in se bo julija za kandidaturo stranke morala pomeriti z drugouvrščenim republikancem. Podobno občutljivi so bili demokratski volivci v New Jerseyju. Senator Robert Menendez, ki se je lani jeseni le zaradi neodločne porote izognil obsodbi zaradi korupcije, je sicer ponovno strankin kandidat, toda povsem neznana Lisa McCormick je brez televizijskih oglasov in skoraj brez kampanje zbrala skoraj 40 odstotkov glasov, kar kaže, da so jo mnogi na levici podprli iz protesta proti Menendezu.

Demokratska stranka je tudi v New Jerseyju dobila poslanske kandidate, ki si jih je želela v ­jesenski tekmi z republikanci, torkov izplen v Misisipiju, Iowi, Alabami, Novi Mehiki, Montani in Južni Dakoti je obema poloma prinesel pričakovane rezultate. Toda hkrati je pokazal, da so v ameriški politiki še vedno močni tradicionalni vzgibi, zlasti pri izbiranju na izvršne položaje. V tekmah za ­guvernerske kandidate so premožni in znani belopolti moški premagovali ženske, ki so ­poskusile prinesti nekaj več raznolikosti v politiko na ravni zveznih držav. Čeprav niso bile poražene – v Novi Mehiki se bo Michelle Lujan Grisham jeseni potegovala za guvernerko –, se je znova pokazalo, da tudi liberalni volivci ženskam težje prepustijo neposredno vodenje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine