Omejen vpogled v »rusko preiskavo«

Ameriški pravosodni minister je po tednih pritiskov objavil poročilo posebnega preiskovalca Muellerja, v katerem so zakrili dele teksta
Fotografija: Ameriški pravosodni minster William Barr je ponovil, da predsednik ni bil ne del zarote niti ni skušal vplivati na t.i. rusko preiskavo. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Ameriški pravosodni minster William Barr je ponovil, da predsednik ni bil ne del zarote niti ni skušal vplivati na t.i. rusko preiskavo. FOTO Reuters

New York – Pravosodni minister William Barr je danes objavil poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, potem ko je bil tedne deležen kritik, domnevno tudi članov Muellerjeve preiskovalen ekipe, da je svoj povzetek poročila konec marca oblikoval v korist predsednika države. Cenzurirano poročilo so najprej dobili člani kongresa, nato je postalo dostopno javnosti.



Muellerjeva preiskava je bila poglobljen vpogled ali je kampanja Donalda Trumpa sodelovala z ruskim posegom v volitve, ki ga Moskva sicer zanika. Hkrati so preučevali, ali je Trump po izvolitvi za predsednika skušal vplivati na potek preiskave. Barr je pred objavo celotnega 400-stranskega poročila v njem zakril dele, ki vsebujejo zaupne podatke in tiste, ki bi lahko vplivale na ugled ljudi, zajetih v preiskavo, a zanjo niso bili ključni.

Zakrivanje teksta bo nedvomno sprožilo razpravo, kaj vse je minister izločil iz vpogleda javnosti, podobno kot jo je njegovo pismo s konca marca, v katerem je povzel ugotovitve preiskave in zatrdil, da Trump ni bil ne povezan z – domnevno – ruskim posegom v volitve niti naj ne bi skušal vplivati na potek preiskave.
 

Ministrov vpliv


Barr je pred objavo poročila ponovil, da v njem ni bilo dovolj dokazov ne za zaroto ne za poskuse vplivov na preiskavo, hkrati je poudaril, da Bela hiša ni skušala vplivati na to, kateri dela teksta ne bodo vključeni v javno objavo. Kljub temu so ga demokrati nemudoma obtožili, da je s svojim nastopom pred objavo poročila skušal vplivati na to, kako bo to sprejeto v javnosti. Ostrih odzivov je bilo deležno tudi sporočilo, da so osebni odvetniki Trumpa lahko prebrali poročilo z zakritimi deli teksta, preden so ga poslali v objavo. 

»Predsednik Trump se je soočil s položajem, s kakršnim se še nismo soočili. Ko je bil izvoljen in je prevzel odgovornosti predsednika, so zvezni agentje in tožilci že temeljito preiskovali njegovo vedenje in vedenje njegovih tesnih sodelavcev. Priča smo bili nenehnim razglabljanjem medijev o osebni vpletenosti predsednika. Toda – kot je trdil od vsega začetka – ni bilo nikakršne zarote,« je poudaril minister, eden redkih ljudi, ki so doslej videli celotno Muellerjevo poročilo.

Iz Bele hiše je le nekaj trenutkov po nastopu ministra priletel tvit s fotografijo Trumpa, obdanega z meglico in besedami »Nobene zarote. Nobenega posega. Za sovražnike in radikalne leve demokrate – IGRA JE KONČANA«.

Deset primerov


Igra seveda še zdaleč ni končana. Sam Barr je priznal, da je v poročilu deset primerov, ki bi jih lahko šteli kot predsednikov poseg v preiskavo oziroma »obravnavajo potencialne pravne teorije o povezavi teh dejanj z elementi poseganja v preiskavo«. Toda minister in njegov namestnik Rod Rosenstein, ki je imenoval Muellerja za vodenje posebne preiskave, sta nista strinjala z razmišljanjem Muellerjeve ekipe, saj obravnavani primeri naj ne bi bili dovolj za poseganje, kot ga določa zakonodaja, je dejal minister. Njuna odločitev bo po objavi poročila brez dvoma del vroče javne razprave. 

Bela hiša je objavo poročila pospremila z uradnim sporočilom, da je bila Muellerjeva preiskava zapravljanje časa in denarja ter da so »dve leti in 35 milijonov dolarjev zapravili za preiskovanje laži«. Demokrati so seveda drugačnega mnenja, poročilo bo oživelo zahteve za poskus odstavitve predsednika na levem krilu stranke, čemur se njeno bolj previdno vodstvo upira, saj v senatu nimajo dovolj glasov, da bi postopek odstavitve lahko uspešno izvedli, objava  pa ne bo prinesla nenadnega zasuka med republikanci.

Več sledi.

Preberite še: