Opozicija je naštela več kot sto mrtvih, vlada vsega 61

Protestnike so umorili s streli, mačetami ali jih pretepli do smrti. Medtem je danes Afrika unija (AU) zamrznila članstvo Sudana dokler država ne bo dobila prehodne civilne vlade.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Nasilje v Sudanu se nadaljuje, število smrtnih žrtev narašča. Opozicija trdi, da so vladne vojaške sile ubile že več kot sto protestnikov, vladna stran pa trdi, da je žrtev kvečjemu 46, nato so priznali, da je žrtev 61.



Več kot sto žrtev so našteli zdravniki v prestolnici Kartum, od tega so 40 trupel našli v reki Nil, potem ko so protestnike pred tem umorili s streli, mačetami ali jih pretepli do smrti.

Vladna stran je bila sprva več dni tiho, dokler ni zdravstveni minister sporočil, da so trenutno našteli 46 žrtev, kasneje pa so številko dvignili na 61.

Sudanska opozicija je tudi zavrnila pogajanja z vladno stranjo, češ da ji po nasilju in ubijanju ne morejo več zaupati.

Stalni predstavnik Sierre Leone in predsednik Sveta za mir in varnost Afriške unije Patrick Kapuwa na novinarski konferenci o položaju Sudana v Afriški uniji v Adis Abebi. FOTO: Eduardo Soteras/AFP
Stalni predstavnik Sierre Leone in predsednik Sveta za mir in varnost Afriške unije Patrick Kapuwa na novinarski konferenci o položaju Sudana v Afriški uniji v Adis Abebi. FOTO: Eduardo Soteras/AFP
Mednarodna organizacija Afrika unija pa je danes zamrznila članstvo Sudana v tej povezavi: prekinili so sodelovanje Sudana v vseh dejavnostih unije, dokler država ne bo dobila prehodne civilne vlade, tuje tiskovne agencije povzema STA.

»Odbor AU za mir in varnost je nemudoma zamrznil sodelovanje republike Sudan v vseh dejavnostih, dokler ne bo vzpostavljena prehodna vlada, ki jo bodo vodili civilisti, kar je edina pot, da se Sudan izvije iz trenutne krize,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavil AU.

AU se je na tak način odzval na trenutno dogajanje v Sudanu, kjer so varnostne sile v prestolnici Kartum v ponedeljek nasilno razgnale mirne protestnike.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

 

»Varovanje pravne države«


Vladna stran opravičuje nasilje z varovanjem pravne države, češ da so med protestniki prevaranti in preprodajalci drog. »Ne bomo dovolili kaosa. Spoštovati moramo zakone države,« je dejal Mohamed Hamadan, eden od vojaških poveljnikov.

Mirni protesti so sicer v Sudanu potekali več tednov, vojska pa je v ponedeljek s pravimi naboji streljala na protestnike pred sedežem generalštaba sudanske vojske.

O krizi v Sudanu je v torek za zaprtimi vrati zasedal tudi varnostni svet Združenih narodov. Velika Britanija in Nemčija sta pripravili predlog izjave, s katero bi obsodili smrt civilistov v Sudanu in pozvali k takojšnjemu koncu nasilja, toda Kitajska in Rusija sta blokirali sprejetje izjave in sta vztrajali, da se počaka na mnenje Afriške unije.

Več iz te teme:

Komentarji: