Opravičilo, ki ne pomeni nič

Morilci severnoirske novinarke Lyre McKee so obžalovali njeno smrt, toda tega ne kažejo z dejanji.
Fotografija: Umor novinarke je pretresel lokalno skupnost v Londonderryju, obsodile so ga tudi največje politične stranke. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Umor novinarke je pretresel lokalno skupnost v Londonderryju, obsodile so ga tudi največje politične stranke. FOTO: Reuters

Nekaj dni po umoru severnoirske novinarke Lyre McKee so krvniki, pripadniki disidentske republikanske organizacije Nova Ira, prevzeli odgovornost za njeno smrt in objavili opravičilo, v katerem so zapisali, da je bila novinarka ustreljena po pomoti, ker je med opravljanjem svojega dela stala poleg »sovražnih sil«.

»Ira se iskreno opravičuje partnerki, družini in prijateljem Lyre McKee,« so v izjavi za medije zapisali predstavniki organizacije, ki jo opisujejo kot amalgam oboroženih skupin, ki nasprotujejo severnoirskemu mirovnemu procesu, potem ko so med podaljšanim velikonočnim koncem tedna očitno sprevideli napako, predvsem pa dejstvo, da umor novinarja še vedno pritegne veliko negativne publicitete.

Republikanski skrajneži si prejšnji četrtek med izgredi na ulicah Londonderryja, kjer so se disidentske skupine pripravljale na tradicionalno obletnico velikonočne vstaje, ki je leta 1916 tlakovala pot odcepitvi Irske od Združenega kraljestva, niso naredili usluge. Več kot očitno so si izbrali napačno tarčo. Hkrati je več kot očitno, da se je 29-letna Lyra McKee, ena od najperspektivnejših novinark svoje generacije, znašla na napačnem kraju ob napačnem času oziroma v napačni državi in napačnem stoletju.

Lyra McKee bo verjetno ena izmed številnih žrtev severnoirskega konflikta, ki so umrle zaman. FOTO: REUTERS /Jess Lowe
Lyra McKee bo verjetno ena izmed številnih žrtev severnoirskega konflikta, ki so umrle zaman. FOTO: REUTERS /Jess Lowe


Odnosi na Severnem Irskem se v kontekstu brexita znova zaostrujejo, sovraštvo med sprtimi unionisti in republikanci pa ima globoke korenine. Umor so poleg civilne družbe v zadnjih dneh obsodile tako unionistične kot republikanske stranke. Optimisti so upali, da jih bo tragični dogodek dve leti po razpadu zadnje regionalne vlade prisilil k pogajanjem in oblikovanju delujoče izvršne oblasti. A realno gledano je verjetnost, da se bo Lyra McKee zapisala v zgodovino kot še ena na dolgem seznamu žrtev konflikta, ki so umrle zaman, bistveno večja.
 

Pripravljenost na odpuščanje


Med nedavnim intervjujem sem vprašal irsko pisateljico in zgodovinarko Ruth Dudley Edwards, koliko pripravljenosti na odpuščanje je med ljudmi na Severnem Irskem. »Mislim, da ogromno,« je odgovorila, a le, če se človek dejansko poskuša odkupiti za napako ali zločin, ki ga je zagrešil. Kot primer je navedla pokojnega prijatelja Seana O'Callaghana, ki je bil po njenih besedah morilec. »Iri se je pridružil pri petnajstih letih in umoril dva človeka v imenu irske združitve. Bil je s skrajnega juga otoka in razmer na Severu ni razumel. Mislil je, da se bo s tem znebil Britancev.« Ko se je zavedel, kaj je storil, je znotraj Ire začel vohuniti za nasprotno stran.

Umor je storilcem prinesel veliko negativne publicitete. FOTO: REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Umor je storilcem prinesel veliko negativne publicitete. FOTO: REUTERS/Clodagh Kilcoyne


»Protestanti nikoli niso imeli težav z odpuščanjem, saj so videli, da se poskuša odkupiti za tisto, kar je storil,« je povedala Ruth Dudley Edwards, ki je med prijatelje štela tudi pokojno Lyro McKee. »Protestanti so zelo dobri v odpuščanju. Njihova vera jih uči, da če je ljudem za nekaj žal, jim morate odpustiti.« Številnim republikancem pa ni žal za pretekla dejanja, saj še vedno poveličujejo nekdanje morilce.

Koliko je morilcem Lyre McKee žal za njeno smrt, je pokazal sobotni shod privržencev skrajno leve republikanske stranke Saoradh ('osvoboditev') po ulicah Dublina. Stranka velja za politično krilo Nove Ire, njeni privrženci pa so manj kot 48 ur po novinarkinem umoru oblečeni v vojaške uniforme korakali po eni od osrednjih ulic irskega glavnega mesta.

Komentarji: