Oprostili tudi drugo osumljenko umora Kim Džong Nama

Malezijska oblast bo na prostost spustila tudi Vietnamko Doan Thi Huong, ki je sodelovala pri umoru polbrata severnokorejskega diktatorja.
Fotografija: Vietnamka Doan Thi Huong (v sredini) naj bi čez nekaj tednov zakorakala na prostost. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
Odpri galerijo
Vietnamka Doan Thi Huong (v sredini) naj bi čez nekaj tednov zakorakala na prostost. FOTO: Mohd Rasfan/AFP

Po tem, ko je malezijska oblast marca umaknila obtožbe proti Indonezijki Siti Aisyah, ki je bila osumljena umora Kim Džong Nama na kualalumpurskem letališču februarja 2017, bo predvidoma prihodnji mesec na prostost izpustila še soobtoženko, Vietnamko Doan Thi Huong

Tožilstvo se je namreč pogodilo s tridesetletnico, tako da je umaknilo obtožnico, ki jo je bremenila za umor, za katerega je obvezna smrtna kazen, Doan Thi Huong pa je priznala krivdo za namerne telesne poškodbe. Za to kaznivo dejanje je sicer predvidenih deset let zapora, a so ji prisodili tri leta in štiri mesece. Njeni odvetniki pričakujejo, da bo po več kot dveh letih v priporu zaradi vzornega vedenja že čez nekaj tednov svobodna. 

Kim Džong Nam, odtujeni polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, je 13. februarja 2017 na letališču čakal, da bi se vkrcal na letalo, ki je iz Kuala Lumpurja letelo v Macau. Približali sta se mu ženski, posnetki varnostnih kamer kažejo, da se je ena z rokami povsem približala njegovemu obrazu. Umrl je na poti v bolnišnico. Pristojni so kasneje ugotovili, da sta ga poškropili s smrtonosnim živčnim plinom VX, ki spada med prepovedana orožja za množično uničevanje.

Ženski sta zanikali vpletenost v predrzni zločin, ki je osupnil mednarodno javnost, saj sta bili menda prepričani, da gre za del televizijske oddaje. Trdita, da sta bili prevarani, saj so jima dejali, da bosta nastopili v televizijski potegavščini s skrito kamero, in nista vedeli, da imata v rokah strup.

Severna Koreja zanika kakršnokoli povezavo z umorom, a so štirje moški, ki naj bi ženskama dali sprej in o katerih verjamejo, da so Severni Korejci, prav tako obtoženi. So pa že na dan zločina pobegnili iz Malezije.
 

Komentarji: