Orbán mora pred evropsko poroto

Evropski poslanci z veliko večino podprli sprožitev postopka proti Budimpešti.
Fotografija: Protesti v Budimpešti aprila letos FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Protesti v Budimpešti aprila letos FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Bruselj – Evropski parlament je s 448 glasovi proti 197 sprejel odločitev o sprožitvi postopka proti Madžarski, ker da krši temeljne vrednote EU.

Sprejel je poročilo evropske poslanke Zelenih Judith Sargentini s pozivom svetu, naj skladno s sedmim členom pogodbe o Evropski uniji ugotovi obstoj očitnega tveganja, da bi lahko Madžarska huje kršila temeljne vrednote EU.

Madžarski premier Viktor Orbán včeraj v razpravi s poslanci ni niti nakazal popuščanja glede očitanih kršitev, temveč je izrekal predvsem obtožbe.

Sargentinijeva je po glasovanju razplet razglasila za zgodovinski. Podprla je, da so parlamentarci »postavili vladavino prava nad strankarsko politiko«.  



Člen sedem je najmočnejši ukrep, ki ga lahko Unija uporabi proti članici, ki krši njena temeljna načela, kakršna so demokracija, pravna država, spoštovanje človekovih pravic. V skrajnem primeru je lahko članica kaznovana z odvzemom glasovalnih pravic.

V nadaljnjih postopkih bo odločitev v rokah držav članic v Svetu EU. Če je postopek po sedmem členu sprožen, lahko svet z večino štirih petin članov ugotovi obstoj očitnega tveganja, da bi država članica lahko huje kršila vrednote EU. Naslednja faza je soglasna ugotovitev, da članica hudo in vztrajno krši vrednote. To je podlaga za sankcije, ki se v svetu sprejmejo s kvalificirano večino.

Enak postopek je decembra proti Poljski sprožila evropska komisija.

V poročilu Sargentinijeve so številne kritike razmer in ravnanj Orbánove vlade, ki da dokazujejo kršitev temeljnih vrednot EU s sistematično grožnjo demokraciji, pravni državi, temeljnim svoboščinam ...

V skupini EPP, v kateri je tudi Orbánov Fidesz, so bili pri glasovanju razdeljeni. Med slovenskimi poslanci EPP so trije iz SDS (Patricija Šulin, Romana Tomc, Milan Zver) in Lojze Peterle (NSi) glasovali proti sprožitvi postopka, Franc Bogovič (SLS) pa se je vzdržal.

Več iz te teme:

Komentarji: