Otok smrti, ki prihaja od zadaj

Kaj vemo o otoku miru Sentosa?
Fotografija: Plaža Siloso na otoku. FOTO: Reuters/Edgar Su
Odpri galerijo
Plaža Siloso na otoku. FOTO: Reuters/Edgar Su

Moj poskus, da bi za 12. junija rezervirala sobo v hotelu Capella na singapurskem otoku Sentosa, se je končal, še preden se je začel. »Zamujena priložnost!« je z rdečimi črkami pisalo na spletni strani booking.com. »Našo zadnjo sobo so rezervirali pred nekaj dnevi.«

Seveda nisem zares nameravala rezervirati sobe v hotelu, v katerem najskromnejša soba stane več kakor 600 evrov na dan, vendar me je zanimalo, ali bo hotel Capella morda odprt za goste v dneh, ko se bosta v njem pogajala ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski vodja Kim Džong Un.

Bela hiša je namreč v ponedeljek potrdila, da se bo zgodovinsko srečanje zgodilo na otoku Sentosa, ki je s singapurskim kopnim povezan z mostom, dolgim 700 metrov. Tu so uredili eno izmed najrazkošnejših azijskih letovišč s 14 hoteli visoke kategorije, dvema igriščema za golf, dolgo peščeno plažo in seveda kamnitim Merlionom, mitskim bitjem z levjo glavo in ribjim telesom, ki simbolizira duh Singapurja.
 

Mir in tišina


Ni si težko predstavljati, da so otok Sentosa izbrali za zgodovinsko srečanje zato, ker je res to, kar pomeni njegovo ime v malezijščini: 'mir in tišina'. Ali pa to, kar v sebi skriva sanskrtski koren te besede: 'zadovoljnost in izpolnitev'. Trump in Kim bosta potrebovala umirjeno ozračje za pogovore o vprašanjih, ki vnaprej vznemirjajo svet.

Toda v zgodovini je imel ta otok nevarna imena. V malezijščini so mu pravili Pulau Blakang Mati, kar pomeni 'Otok smrti, ki prihaja od zadaj', in etimologi se do danes ne morejo strinjati, ali je bilo ime povezano s številnimi morskimi razbojniki, ki so v 17. in 18. stoletju ropali okoli njega, ali morda z nalezljivo boleznijo, ki je sredi 19. stoletja skoraj iztrebila priseljence na otoku. Ali pa so morda s takšnim imenom pokazali čast umrlim vojščakom, katerih trupla so pokopavali na otoku, da bi po smrti živeli v rajski lepoti.

Bela hiša se je Singapurcem zahvalila za gostoljubje v visokem slogu. Uradni Pjongjang se glede tega še ni oglasil. Toda Singapur je bil že pred tem okno v svet za številne severnokorejske uradne predstavnike, in medtem ko je v zraku čutiti robato ljubezen med državnikoma, ki se bosta tu sestala prihodnji torek, nekateri opozarjajo, da je tudi oče sedanjega voditelja, pokojni Kim Džong Il, prav skozi Singapur okusil ZDA.

To se je zgodilo pred desetimi leti, ko je singapurski podjetnik Patrick Soh pomislil, da bi Pjongjangu koristila restavracija hitre prehrane, zato je predlagal tamkajšnjim uradnim predstavnikom, naj poskusijo hamburger. In bil jim je všeč. Soh je poskrbel za ustanovitev skupnega podjetja in usposabljanje osebja ter pojasnil, kakšen okus mora imeti sendvič z zrezkom iz mletega junčjega mesa, in ameriška specialiteta je postala uspešnica. Le da ga niso smeli poimenovati s tem imenom, ampak ga je
tedanji vodja po korejsko poimenoval »gogigjepbang«, kar dobesedno pomeni 'dvojni kruh z mesom'.


Priprave na odhod


Zdaj bo Singapur Trumpu in Kimu ponudil precej več od hamburgerja. Mir in tišino, v kateri bosta lahko odločala o ključnem vprašanju: da na Korejskem polotoku nikoli več ne bo vojne. Vsi že pripravljajo kovčke. Kim je prejšnji teden zamenjal tri najvišje vojaške uradnike in brez dvoma je bila odločitev pomemben sestavni del njegovih priprav na odhod v Singapur.

Zamenjal je obrambnega ministra, načelnika glavnega štaba in direktorja splošnega političnega urada Korejske ljudske armade, kakor se uradno imenuje severnokorejska vojska. Na njihove položaje so imenovali precej mlajše generale, o katerih predvidevajo, da ustrezajo glavnemu merilu – zvesti so 35-letnemu voditelju.

Prav zaradi takšnih odločitev pred velikim srečanjem voditeljev se analitiki sprašujejo, kako stabilen je diktatorski položaj Kim Džong Una. Srečanje z ameriškim predsednikom, ki od njega zahteva razorožitev, je tvegana odločitev in to jasno kažejo tudi menjave v vojaškem vodstvu. Ali se bo Kim lahko vrnil v Pjongjang, se sprašujejo nekateri. V najslabšem primeru je Sentosa čudovit kraj. Resda tu smrt prihaja od zadaj, a je posmrtno življenje rajsko.

Komentarji: