Pet vprašanj in odgovorov o vrhu obeh Korej

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je v torek prispel v Severno Korejo, kjer bo do četrtka potekal tretji vrh Korej.
Fotografija: Mun Dže In opravlja občutljivo nalogo pomembnega posrednika med Kim Džong Unom in Donaldom Trumpom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mun Dže In opravlja občutljivo nalogo pomembnega posrednika med Kim Džong Unom in Donaldom Trumpom. FOTO: Reuters

Sta se voditelja obeh ­Korej tokrat prvič srečala v Pjongjangu?


Mun Dže In je tretji južnokorejski predsednik v Pjongjangu. Kim Džong Ila, pokojnega voditelja in očeta​ Kim Džong Una, je leta 2000 obiskal tedanji južnokorejski državni voditelj Kim De Džung, leta 2007 pa tedanji predsednik Ro Mu Hjun. Kim De Džung je za svojo politiko »sončeve svetlobe« do Severne Koreje dobil Nobelovo nagrado za mir.
 

Zakaj je tokratno srečanje pomembno?


Na srečanju bo severnokorejski voditelj potrdil, da je priprav­ljen denuklearizirati državo, o čemer so začeli dvomiti tudi člani vladajočih strank v ZDA in Južni Koreji, predvsem pa opozicija. Mun Dže In opravlja občutljivo nalogo pomembnega posrednika med Kim Džong Unom in Donaldom Trumpom, ki se bo na podlagi tokratnega srečanja odločil, ali se bo spet sestal s Kimom.


 

Koliko jedrskih konic ima Severna Koreja?


Tega nihče natančno ne ve, vendar predvidevamo, da ima po šestih jedrskih poskusih do 60 jedrskih konic. Ne vemo pa, koliko je napredovala Severna Koreja pri miniaturizaciji oziroma ali že zna namestiti jedrske konice na balistične projektile, zlasti na medcelinski projektil hvasong 15, katerega domet je teoretično 13.000 kilometrov.
 

Se je Severna ­Koreja res pripravljena ­denuklearizirati?


Kim Džong Un se je pripravljen preusmeriti od militarizacije h gospodarskim reformam. Težava je v pomanjkanju zaupanja. Kim vztraja, naj mu ZDA najprej ponudijo varnostna zagotovila, preden bo začel resno uničevati jedrsko orožje. Prav tako ne more vedeti, ali se bo Munova politika nadaljevala, ko bodo na volitvah spet zmagali južnokorejski ­konservativci.
 

Kolikokrat je Južna Koreja bogatejša od Severne?


Tridesetkrat. Južnokorejski bruto proizvod na prebivalca znaša 33.200 dolarjev, severnokorejski pa 1800 dolarjev. Razlika med njima je tako vzrok kot ovira za združitev.

Preberite še:

Komentarji: