Po izbruhu vulkana v bolnišnici umrla še ena oseba

Število smrtnih žrtev se je povzpelo na petnajst, premierka je danes sporočila, da bodo žrtve v ponedeljek počastili z minuto molka.
Fotografija: V času izbruha je bilo na Belem otoku ali v njegovi neposredni bližini najmanj 48 ljudi. FOTO: Marty Melville/AFP
Odpri galerijo
V času izbruha je bilo na Belem otoku ali v njegovi neposredni bližini najmanj 48 ljudi. FOTO: Marty Melville/AFP

V eni od bolnišnic na Novi Zelandiji je po ponedeljkovem izbruhu vulkana na Belem otoku danes umrla še ena oseba, s tem pa se je število potrjenih žrtev povzpelo na 15. Potapljači posebne policijske enote danes v morju pred otokom iščejo trupli še dveh pogrešanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Premierka Jacinda Ardern je danes sporočila, da bodo žrtve v ponedeljek počastili z minuto molka. »Kjerkoli ste na Novi Zelandiji ali po svetu, to je trenutek, ko lahko stojimo ob strani tistim, ki so v tej hudi tragediji izgubili ljubljene,« je dejala.

Potapljači v morju pred otokom danes v zahtevnih pogojih iščejo trupli še dveh pogrešanih, iskanje pa otežuje slaba vidljivost.

Potapljači v morju pred otokom danes v zahtevnih pogojih iščejo trupli še dveh pogrešanih, iskanje pa otežuje slaba vidljivost. FOTO: AFP
Potapljači v morju pred otokom danes v zahtevnih pogojih iščejo trupli še dveh pogrešanih, iskanje pa otežuje slaba vidljivost. FOTO: AFP


»Voda okoli otoka je onesnažena, zato so potrebni dodatni varnostni ukrepi za zagotovitev varnosti potapljačev, vključno z uporabo posebne zaščitne opreme,« je dejal predstavnik policije John Tims. Po njegovih besedah policija analizira vse informacije in preučuje morebitne naslednje korake, ki bi jim omogočili, da se vrnejo na otok in nadaljujejo preiskavo okoliščin.

Posebna ekipa novozelandske vojske je v petek z Belega otoka prepeljala posmrtne ostanke šestih ljudi, ki so v začetku tedna izgubili življenje v izbruhu vulkana. Z iskanjem trupel na Belem otoku, znanem tudi po maorskem imenu Whakaari, so bile oblasti prisiljene počakati zaradi skrbi za varnost članov reševalne ekipe.

V času izbruha je bilo na Belem otoku ali v njegovi neposredni bližini najmanj 48 ljudi.

FOTO: Marty Melville/AFP
FOTO: Marty Melville/AFP


Verjetnost, da bo vulkan na Belem otoku v prihodnjih 24 urah znova izbruhnil, se je po navedbah novozelandske spletne strani Geonet danes zmanjšala. Tveganje za ponoven izbruh je danes med 35 do 50 odstotki, medtem ko je bila v petek med 50 in 60 odstotki.

Preberite še:

Komentarji: