Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po spletu zaokrožilo vzklikanje nacističnih sloganov na otoku Sylt

Skupina mladih je v lokalu na nemškem otoku Sylt vzklikala nacistične slogane, kar je povzročilo močno razburjenje v državi.
Na otoku Sylt, leta 2019. FOTO: Frank Molter/AFP
Na otoku Sylt, leta 2019. FOTO: Frank Molter/AFP
STA
25. 5. 2024 | 17:23
25. 5. 2024 | 17:23
2:35

V Nemčiji je v petek val zgražanja povzročil posnetek, ki je zaokrožil po spletu in na katerem skupina mladih v lokalu na nemškem otoku Sylt vzklika nacistične slogane. Nemške oblasti so sprožile preiskavo zaradi morebitne neustavnosti v zvezi z uporabo nacističnih simbolov, dogodek je obsodil tudi kancler Olaf Scholz.

Na posnetku, dolgem nekaj sekund, skupina mladih v ritmih skladbe L'Amour Toujours Gigija D'Agostina vzklika Tujci ven! in Nemčija za Nemce. Eden od vpletenih v incident pa s prstom na zgornji ustnici oponaša nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja.

Vidni nemški politiki, med njimi tudi kancler Olaf Scholz, so obsodili video, nemška ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser pa je za časnik Funke dejala, da je vsak, ki uporablja podobne slogane, »sramota za Nemčijo«.

image_alt
16 dni do volitev: Še skrajna desnica noče sodelovati sama s sabo

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s preučevanjem neonacizma, po poročanju dpa poudarjajo, da je incident na otoku Sylt znak normalizacije desnega ekstremizma v nemški družbi.

Nekatere posameznike, ki so bili vidni na posnetku, so že doletele sankcije. Oglaševalsko podjetje Serviceplan Group je na svojem profilu na družbenem omrežju Instagram v petek zvečer sporočilo, da je odpustilo posameznika, ki je bil vpleten v incident.

Lastniki bara, v katerem se je incident zgodil, pa so napovedali tožbo zoper skupino, ki je vzklikala nacistične slogane. »Če bi naše osebje opazilo, kaj se dogaja, bi takoj ukrepali. V tem primeru bi o dogajanju obvestili tudi policijo, zdaj pa smo vložili tožbo,« so na omrežju Instagram zapisali pri podjetju Kampen, ki ima na otoku Sylt več kompleksov luksuznih nastanitev.

Sylt sicer velja za priljubljeno počitniško destinacijo premožnejših Nemcev. Med drugim si je otok za svojo poroko leta 2022 izbral finančni minister Christian Lindner, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine