Pogrešanega beloruskega aktivista našli obešenega v Ukrajini

Številni Belorusi so v zadnjem letu pobegnili v tujino, večinoma v sosednje Ukrajino, Poljsko in Litvo.
Fotografija: Policija je zaradi suma, da gre za umor, že sprožila preiskavo. FOTO: Michal Cizek/AFP
Odpri galerijo
Policija je zaradi suma, da gre za umor, že sprožila preiskavo. FOTO: Michal Cizek/AFP

Beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki je pred represijo režima v Minsku pobegnil v Ukrajino in je tam vodil nevladno organizacijo, s katero je pomagal drugim Belorusom pri begu iz domovine, so našli obešenega v parku v Kijevu, je sporočila tamkajšnja policija. Kot so dodali, so odprli preiskavo zaradi suma umora.

Šišova so pogrešali od ponedeljka, ko se po jutranjem teku ni vrnil domov in se ni oglašal na mobilni telefon. Danes so ga našli mrtvega v enem od parkov nedaleč od njegovega doma v ukrajinski prestolnici.

Policija je zaradi suma, da gre za umor, že sprožila preiskavo. Kot so zatrdili, bodo temeljito preiskali vse sledi, vključno z morebitnim umorom, ki bi ga morilci poskušali prikazati kot samomor.

Kot je na družbenem omrežju Telegram sporočila beloruska skupina Pomlad (Vjasna), so prijatelji Šišova povedali, da so ga zadnje čase med tekom zasledovali »tujci«.

Beloruski avtoritarni voditelj Aleksander Lukašenko vse od množičnih protivladnih protestov, ki so sledili lanskim predsedniškim volitvam, z vso silo zatira vsakršen upor in kritiko režima. Številni Belorusi so zato v zadnjem letu pobegnili v tujino, večinoma v sosednje Ukrajino, Poljsko in Litvo.

V Evropski komisiji so danes v odzivu izpostavili, da po njihovem razumevanju ukrajinske oblasti zadevo preiskujejo, in izrazili pričakovanje, da bo to pomagalo razumeti razlog za to »zelo zelo nesrečno smrt«.

Komentarji: