Poljska bi znova odprla pogajanja o brexitu

Poljski zunanji minister bi ustregel Združenemu kraljestvu pri eni ključnih zahtev, če bi s tem preprečili brexit brez dogovora.
Fotografija: Izjave poljskega zunanjega ministra Jaceka Czaputowicza se ne skladajo z uradnimi stališči EU27. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch
Odpri galerijo
Izjave poljskega zunanjega ministra Jaceka Czaputowicza se ne skladajo z uradnimi stališči EU27. FOTO: REUTERS/Fabrizio Bensch

Poljska je kot prva članica EU pozvala k vnovičnemu odprtju pogajanj o brexitu, ki so se po zavrnitvi ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu znašla na mrtvi točki. Poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz je predlagal časovno omejitev veljavnosti varovalnega mehanizma za preprečitev nastanka fizične meje na irskem otoku. Varovalo bi lahko v trenutni obliki trajalo v nedogled, Združeno kraljestvo pa bi v tem primeru po mnenju kritikov sporazuma tvegalo, da bi proti svoji volji za večno ostalo »ujeto« v de facto carinski uniji z EU.

Evropska unija je britanske skrbi v preteklih tednih poskušala pomiriti s pravno zavezujočimi pojasnili vsebine ločitvenega sporazuma, a ta še zdaleč niso odpravila pomislekov evroskeptičnih poslancev v zvezi s 600 strani dolgim dokumentom, ki ga je britanski parlament prejšnji teden zavrnil z visoko večino glasov, in s tem pod vprašaj postavil končni uspeh naporov za urejeno britansko ločitev od EU.
 

Časovna omejitev varovala


Poljski minister je v intervju za časnik Rzeczpospolita predlagal, da bi lahko trajanje varovala omejili na pet let in na ta način odpravili eno od ključnih ovir za potrditev sporazuma v britanskem parlamentu. »Seveda bi bila to manj optimalna rešitev za Irsko kot varovalo z neomejenim rokom trajanja, vseeno pa bi bila veliko boljša od brexita brez dogovora, ki se nam v vsakem primeru približuje,« je poudaril Czaputowicz.

Združeno kraljestvo bo po veljavni evropski in britanski zakonodaji iz EU uradno izstopilo 29. marca, z dogovorom ali brez. Čeprav je EU27 v dosedanjih pogajanjih odločno nasprotovala kakršnemu koli poseganju v novembra sklenjeni ločitveni sporazum, bi lahko izjave poljskega ministra kazale na prve znake krhanja evropske enotnosti glede brexita.

Preberite še:

Komentarji: