Pompeo v Pjongjang po konkretne zaveze glede razorožitve

Ameriški državni sekretar ima nalogo, da se pogaja o načrtu, za katerega Washington upa, da bo vseboval obseg severnokorejskega jedrskega orožja in časovnico za njegovo uničenje.
Fotografija: Mike Pompeo se je srečal z desno roko severnokorejskega voditelja Kim Jong Čolom. FOTO: Andrew Harnik/Ap
Odpri galerijo
Mike Pompeo se je srečal z desno roko severnokorejskega voditelja Kim Jong Čolom. FOTO: Andrew Harnik/Ap

Pjongjang - Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes v Pjongjangu nadaljeval pogovore o podrobnostih severnokorejske denuklearizacije, h kateri se je severnokorejski voditelj Kim Džong Un zavezal na junijskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Pompeova naloga je, da od Pjongjanga dobi konkretne zaveze k razorožitvi.

Pompeo je pogovore z desno roko severnokorejskega voditelja Kim Jong Čol začel ob 9. uri po lokalnem času oziroma 2. uri po srednjeevropskem v veliki vili v uradnem kompleksu v Pjongjangu. Še pred tem je odšel v posebno sobo, kjer je lahko brez nadzora opravil telefonski pogovor s Trumpom.


Verjetno niste spali dobro, ker ste razmišljali o pogovorih?


»Naša politika ostaja enaka. Pričakujemo tisto, kar sta se predsednik in Kim Jong-un dogovorila v Singapurju, in to je denuklearizacija Severne Koreje,« je ob začetku pogovorov povedala Pompeova tiskovna predstavnica Heather Nauert. Dodala je, da sta se Pompeo in Kim dogovorila o vzpostavitvi delovnih skupin, ki bodo določile podrobnosti razorožitve. Kim Jong Čol pa je ameriškega državnega sekretarja vprašal, ali je dobro spal, saj sta imela v petek »resne pogovore o zelo pomembnih stvareh«. »Verjetno niste spali dobro, ker ste razmišljali o teh pogovorih,« je povedal Kim.

Pompeo, ki je prvič prenočil v Severni Koreji, je odgovori, da je spal dobro. Vendar pa je opozoril, da sta »delo na poti k popolni denukearizaciji in v okviru tega gradnja odnosa med državama ključna za svetlejšo Severno Korejo in uspeh, ki sta ga od naju zahtevala najina predsednika«.

Kako se bodo zaključila pogajanja? FOTO: Andrew Harnik/Ap
Kako se bodo zaključila pogajanja? FOTO: Andrew Harnik/Ap


Pogovore je označil za zelo pomembne, saj gre za prvo srečanje na visoki ravni po vrhu Kima in Trumpa. »Seveda so pomembni. Obstajajo še stvari, ki jih moram pojasniti,« je povedal Kim Jong Čol. Tudi ameriški zunanji minister je dejal, da mora razjasniti nekatere stvari.

V pogovoru z novinarji pred odhodom v Tokio je Pompeo dejal, da so bili dvodnevni pogovori v Pjongjangu zelo produktivni, ni pa razkril veliko podrobnosti o tem, kako bo Severna Koreja izpolnila svoje zaveze o denuklearizaciji. »To so zapletena vprašanja, vendar smo napredovali pri skoraj vseh glavnih vprašanjih, na nekaterih področjih je napredek velik, na drugih pa bo še potrebno delo,« je dejal.

V Pjongjangu pogovore s Pompeom očitno dojemajo povsem drugače. »Ameriški odnos in stališča na pogovorih na visoki ravni v petek in soboto so bili obžalovanja vredni,« so sporočili s severnokorejskega zunanjega ministrstva. Ob tem so obsodili »enostranske in pohlepne zahteve ZDA po denuklearizaciji«.

Mike Pompeo med pogovorom z novinarji. FOTO: Andrew Harnik/Ap
Mike Pompeo med pogovorom z novinarji. FOTO: Andrew Harnik/Ap


Ameriški državni sekretar ima nalogo, da se pogaja o načrtu, za katerega Washington upa, da bo vseboval obseg severnokorejskega jedrskega orožja in časovnico za njegovo uničenje.

ZDA upajo, da se bo popolna, preverljiva in nepovratna denuklearizacija začela v enem letu. Vendar pa številni strokovnjaki in Trumpovi kritiki menijo, da Kimove zaveze pomenijo bolj malo in da bo proces trajal zelo dolgo, če se bo sploh začel.
Predsednik in zunanji minister ZDA se zavzemata za nadaljevanje mednarodnih sankcij, zaradi katerih je po njunem mnenju Kim sploh sedel za pogajalsko mizo.

Pompeo se je iz severnokorejske prestolnice, kjer je od petka, odpravil v Tokio, kjer bo z vsebino pogovorov seznanil japonske in južnokorejske partnerje. Nato bo minister odpotoval v Vietnam in Abu Dabi, prihodnji teden pa se bo predsedniku pridružil na vrhu Nata v Bruslju.

Komentarji: