Požar še vedno ni pod nadzorom

Požar je v šestih dnevih uničil že več kot 21.300 hektarjev površin. Poškodovanih je bilo 32 ljudi, od tega eden huje.
Fotografija: Požar je v šestih dnevih uničil že več kot 21.300 hektarjev površin. FOTO: AP
Odpri galerijo
Požar je v šestih dnevih uničil že več kot 21.300 hektarjev površin. FOTO: AP

Faro - Gasilci še vedno niso uspeli spraviti pod nadzor gozdnega požara v pokrajini Algarve na jugu Portugalske, ki trenutno ogroža že več vasi. Premier Antonio Costa je posvaril, da bo verjetno trajalo še nekaj dni, preden jim ga bo uspelo omejiti.

Z ognjenimi zublji pri turistično priljubljenem kraju Monchique se bori več kot 1400 gasilcev in vojakov. Gasijo pa tudi s 13 letali za gašenje. Gašenje otežuje močan veter in visoke temperature. Poleg tega suhe pinije in evkaliptusi plamene še podžigajo.

»Ne smemo si delati utvar, da bo požar pogašen v prihodnjih urah,« je dejal Costa ob obisku območja. Po njegovi oceni, bodo imeli novo priložnost za omejitev požara ponoči in ob zori.

Poškodovanih je bilo 32 ljudi, od tega eden huje. Svoje domove pa je moralo zapustiti že več sto ljudi. FOTO: AP
Poškodovanih je bilo 32 ljudi, od tega eden huje. Svoje domove pa je moralo zapustiti že več sto ljudi. FOTO: AP

 

Vzrok za požar še ni znan


Požar je v šestih dnevih uničil že več kot 21.300 hektarjev površin. Poškodovanih je bilo 32 ljudi, od tega eden huje. Svoje domove pa je moralo zapustiti že več sto ljudi.

Vzrok za požar še ni znan. Zaenkrat še niso izključili možnosti, da je bil podtaknjen, tožilstvo in kriminalisti pa so uvedli preiskavo.

Helikopterji zajemajo vodo tudi v bazenih. FOTO: AFP
Helikopterji zajemajo vodo tudi v bazenih. FOTO: AFP


Zaradi gozdnih požarov imajo polne roke dela tudi gasilci na vzhodu Španije. Ogenj na območju okoli vasi Lluxent kakih 50 kilometrov južno od Valencie je od ponedeljka uničil skoraj 2900 hektarjev gozda ter najmanj osem hiš. Vzrok za požar je bil tu udar strele.

Komentarji: