Predčasne volitve kot priložnost za dekriminalizacijo

Inkriminirani politiki uspešno pridobivajo rojake na svojo stran z domoljubnimi parolami.
Fotografija: Kosovski poslanci so izglasovali razpustitev skupščine in odprli pot predčasnim volitvam. FOTO: Stringer/AFP
Odpri galerijo
Kosovski poslanci so izglasovali razpustitev skupščine in odprli pot predčasnim volitvam. FOTO: Stringer/AFP

Urad predsednika Hashima Thaçija je sporočil, da bodo predčasne parlamentarne volitve na Kosovu 6. oktobra. Poleg Ramusha Haradinaja, ki je odstopil s premierskega položaja, je kandidaturo za novega mandatarja napovedal tudi predsednik parlamenta Kadri Veseli.

Ker se je vladna koalicija Zavezništva za prihodnost (AAK), Demokratske stranke (PDK), Nisme (Pobuda) ter Zavezništva za novo Kosovo (AKR) odločila, da po Haradinajevem odstopu ne bo imenovala novega premierja, so poslanci izglasovali razpustitev skupščine in odprli pot predčasnim volitvam.

Haradinaj je nosilec liste in kandidat za premierja predvolilne koalicije AAK in Socialdemokratske stranke prištinskega župana Shpenda Ahmetija. Najvplivnejša kosovska stranka PDK je za kandidata za novega premierja izbrala svojega predsednika Veselija, ki je napovedal neizprosen boj proti korupciji. Če bo izbran za premierja, je še izpostavil Veseli, bodo prednostne naloge nove vlade pravična država, vladavina prava, partnerstvo z zahodnimi državami in ZDA ter evropske povezave.


Glasovanje za kriminalce


Britanski veleposlnik v Prištini Ruairi O'Connell je pozval kosovske volivce, naj ne glasujejo za politike, ki so kradli ali storili druga kriminalna dejanja. Kot je še navedal, pogosto vidi politike, proti katerim so vložene obtožnice, ki nagovorjajo in pridobivajo rojake na svojo stran z domoljubnimi parolami. Ljudje pozabijo na njihove "grehe" in jih slavijo kot legende. Sklenil je z besedami, da bi morala Priština sama sprejemati odločitve, ne pa da jih namesto nje sprejema mednarodna skupnost.

V parlamentu so doslej prevladovale koalicije pod vodstvom bivših vojnih poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK), kot sta Thaçi in Haradinaj. Tudi po zaslugi Washingtona in Bruslja, ki sta storila vse, da se na oblast ne bi povzpelo gibanje Samoopredelitev Albina Kurtija. Ker Kurti ni pripravljen plesati, tako kot igra zahod, ni veliko možnosti, da bi nova koalicija opozicijskih strank prvič po desetih letih vrgla z oblasti Thaçijev in Veselijev klan in PDK. 

Preberite še:

Komentarji: