Predčasne volitve kot prvi pogoj za uresničitev brexita

Parlament je danes obravnaval že tretji vladni predlog razpisa predčasnih volitev in ga spet zavrnil.

Nov odlog brexita bo trajal najdlje do 31. januarja prihodnje leto, je odločila Evropska unija in s tem tri dni pred iztekom aktualnega roka za izstop Združenega kraljestva iz EU preprečila možnost neurejene britanske ločitve.

Vlada Borisa Johnsona je tako dobila na voljo dodatne tri mesece časa za to, da odpravi trenutno politično blokado v Westminstru in v parlamentu potrdi nov ločitveni sporazum.

Že nekaj časa je jasno, da to lahko stori zgolj z izvedbo predčasnih volitev, na katerih bo premier Johnson poskušal Britance prepričati, da mu dajo dokončni mandat za uresničitev izida referenduma iz leta 2016. Toda za razpis volitev, tako kot za ratifikacijo novega ločitvenega sporazuma, Johnsonova vlada potrebuje privolitev spodnjega doma britanskega parlamenta, v katerem ne le da nima večine, ampak se tudi spopada z opozicijo, ki iz različnih vzrokov do zdaj ni bila pretirano navdušena glede preverjanja podpore pri volivcih.
 

Britanci decembra na volitve?


Parlament je danes obravnaval že tretji vladni predlog razpisa predčasnih volitev in ga spet zavrnil. Toda tokratno glasovanje je vseeno nakazalo, da bodo Britanci najverjetneje še letos izbirali nov parlament, najbrž 9. ali 12. decembra. Konservativna vlada bo v prihodnjih dneh poskušala obiti zakonodajo, ki za razpis predčasnih volitev zahteva dvetretjinsko podporo poslancev, ter s pomočjo dela opozicije poskušala končati politično paralizo. Njene možnosti za uspeh so razmeroma dobre.

Preberite še:

Komentarji: