Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pri Harkovu se nadaljuje ofenziva, evakuirali več tisoč ljudi

Po navedbah neodvisne organizacije DeepState postajajo razmere na severu regije Harkov »vse bolj zapletene«.
Rusija je kopensko ofenzivo v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine začela v noči na petek, ukrajinska stran jo poskuša ustaviti. FOTO: Vyacheslav Madiyevskyy/Reuters
Rusija je kopensko ofenzivo v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine začela v noči na petek, ukrajinska stran jo poskuša ustaviti. FOTO: Vyacheslav Madiyevskyy/Reuters
STA
12. 5. 2024 | 10:28
12. 5. 2024 | 10:30
3:22

Z obmejnih območij ukrajinske regije Harkov, ki je v zadnjih dneh tarča ruske kopenske ofenzive, so ukrajinske oblasti evakuirale več kot 4000 ljudi, je danes sporočil tamkajšnji guverner Oleg Sinegubov. Dan prej so ruske sile poročale o zavzetju petih vasi v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Skupno je bilo evakuiranih 4073 oseb,« je na družbenih omrežjih danes zapisal guverner Sinegubov. Dodal je, da je bil v topniškem obstreljevanju v vasi Gliboke danes ubit 63-letni moški, v obmejnem kraju Vovčansk pa ranjen 38-letnik.

Ruske sile naj bi v soboto po navedbah ruskega obrambnega ministrstva zavzele vasi Borisivka, Ogirceve, Pletenivka, Pilna in Strileča v harkovski regiji in vas Keramik v donecki regiji.

Po navedbah neodvisne organizacije DeepState postajajo razmere na severu regije Harkov »vse bolj zapletene«. Piše, da Moskva postopoma namešča več vojakov na ukrajinsko ozemlje in v skupinah vztrajno napreduje proti naseljenim območjem, povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Rusija je kopensko ofenzivo v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine začela v noči na petek, ukrajinska stran jo poskuša ustaviti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek potrdil, da so boji siloviti.

Iz ruske regije Belgorod, ki meji na Ukrajino, medtem poročajo o novih ukrajinskih napadih na območje. FOTO: Reuters
Iz ruske regije Belgorod, ki meji na Ukrajino, medtem poročajo o novih ukrajinskih napadih na območje. FOTO: Reuters

Ruske sile naj bi obstreljevale tudi mesto Harkov. Župan Igor Terehov je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočil, da je bilo v soboto zvečer streljanje slišati tudi v predmestju.

Generalštab ukrajinske vojske je danes navedel, da so ruske sile v soboto napadale na vseh delih fronte, skupno naj bi bilo 155 napadov, še navaja Tanjug.

Iz ruske regije Belgorod, ki meji na Ukrajino, medtem poročajo o novih ukrajinskih napadih na območje. Tamkajšnji guverner je po poročanju agencije Reuters, ki jo povzema hrvaška Hina, povedal, da je bila ta konec tedna ubita ženska, še 29 ljudi je bilo ranjenih. Poškodovanih naj bi bilo 85 stanovanjskih objektov in štirje poslovni objekti, tarča napadov naj bi bili tudi bolnišnica, šola in športni objekti.

Rusko obrambno ministrstvo je danes na Telegramu objavilo, da je njihova protizračna obramba uničila dve konvencionalni balistični raketi iz sovjetske dobe, ki so ju minulo noč na regijo Belgorod izstrelile ukrajinske sile.

Ukrajina trdi, da napadi niso usmerjeni na civiliste, temveč proti ruski vojaški, energetski in prometni infrastrukturi, da bi spodkopali vojaška prizadevanja Moskve proti Ukrajini in odgovorili na ruske napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, še poroča Hina.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine