Prijeli osumljenca za lanskoletni pokol žensk in otrok v Chihuahui

Leto dni je v Mehiki poseben generalni tožilec vodil preiskavo, ločeno od ostalih državnih ustanov.
Fotografija: Prizorišče lanskoletnega pokola žensk in otrok na severu Mehike. Enega od osumljencev so prijeli včeraj. FOTO: Henrika Martinez/AFP
Odpri galerijo
Prizorišče lanskoletnega pokola žensk in otrok na severu Mehike. Enega od osumljencev so prijeli včeraj. FOTO: Henrika Martinez/AFP

Pred dobrim letom dni se je v Mehiki zgodil nezaslišan pokol treh žensk in šestih otrok, ki naj bi ga zagrešili pripadniki mamilarskega kartela La Linea in šele včeraj je državni sekretar za javno varnosti Emilio Garcia Ruiz javnosti sporočil, da so prijeli enega od osumljencev za ta zločin, poroča britanski BBC. Po poročanju nekaterih mehiških medijev naj bi šlo za bivšega policista, ki pa je bil povezan s kartelom La Linea. 

​Včerajšnje prijetje so opravili sodelavci urada generalnega državnega tožilca, ki je vse leto deloval in vodil preiskavo ločeno od drugih državnih ustanov, da bi tako preprečili uhajanje podatkov. Osumljenca so že premestili v prestolnico Mexico City, kjer se bo začel postopek zoper njega. ​Sicer pa lokalni mehiški mediji poročajo, da naj bi istega dne v zvezi s pokolom v Chihuahui prijeli še dva osumljenca, dva pa sta menda v priporu že od prej. 
 

Potrjena domneva o vpletenosti kartela La Linea


​Tako se je potrdila domneva, ki se je pojavila takoj po napadu, da je v pokol vmešan kartel La Linea. Prav pripadniki tega kartela naj bi 4. novembra lani na meji med zveznima državama Chihuahua in Sonora na severu Mehike napadli konvoj avtomobilov z ženskami in otroki iz dveh mormonskih družin Le Baron in Langford. V napadu so umrle tri ženske in šest otrok, motiv napada pa še sedaj ni pojasnjen. Ena od domnev je bila, da je šlo za pomoto, saj naj bi napadalci konvoj žensk in otrok zamenjali za konvoj podobnih vozil s pripadniki nasprotnega kartela Los Salazar, ki so jih nameravali napasti. A v družini Le Baron opozarjajo tudi na to, da so kriminalci njihovega člana Benjamina Le Barona že leta 2009 ubili zato, ker je ustanovil in vodil gibanje proti kriminalu SOS Chihuahua. So bile za napad torej krive stare zamere? 

 

Preberite še:

Komentarji: