Prioritete Kim Džong Una: krompir pomembnejši kot ameriški zunanji minister (FOTO)

Kim Džong Un je, ker se ni srečal z ameriškim zunanjim ministrom, ostal brez darila, ki mu ga je namenil Donald Trump.
Fotografija: Kim Džong Un preverja, kako raste krompir. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kim Džong Un preverja, kako raste krompir. FOTO: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je bil menda preveč zaposlen z obiskom kmetije, kjer pridelujejo krompir, in se zato ni srečal z ameriškim zunanjim ministrom Mikom Pompeom, namigujejo severnokorejski državni mediji.

​Kot navaja AFP, severnokorejski mediji na prvih straneh pišejo in poročajo o vsakem koraku svojega prvega moža, zdaj pa se na naslovnicah ni pojavil že sedem dni, tudi v času obiska Pompea v Pjongjangu. Molk je zdaj končala uradna tiskovna agencija KCNA, ki je objavila izjemno podrobno poročilo o Kim Džong Unovem obisku okrožja Samdžijon na meji s Kitajsko. Ob obisku krompirjeve kmetije je upravljalcem ukazal, kakšen krompir naj sadijo, da bo še okusnejši in kvalitetnejši. Pohvalil je uradnike v okrožju, ki je blizu gore Paektu, ki je poznana kot sveta gora, saj se je tam, tako korejska propaganda, rodil Kim Džong Unov oče in predhodnik Kim Džong Il.

​KCNA ni poročala, kdaj se je Kim Džong Un mudil pri krompirju, a njegova desna roka Kim Jong Čol je prejšnji teden dejal, da je voditelj na uradnem obisku lokalne skupnosti. Pompeo je bil v Pjongjangu v petek in soboto, ko je preverjal izvajanje dogovora o odpravljanju jedrskega orožja, ki sta ga sklenila Kim Džong Un in Donald Trump. Bela hiša je sprva sporočila, da se bo Pompeo srečal s severnokorejskim prvim možem, a se je moral zadovoljiti s Kim Jong Čolom. Pompeo je po srečanju menil, da je viden napredek pri odpravljanju jedrskega orožja, a takoj, ko je odšel, je severnokorejski zunanji minister njegove zahteve označil za »gangsterske in enostranske«. Trump je nato tvitnil, da je prepričan, da bo Kim Džong Un sledil dogovorjenemu.


​Kim Džong Un ostal brez CD-ja

​Ameriški predsednik Donald Trump je še sporočil, da Pompeo, ker ni bilo srečanja, ni uspel predati darila, ki ga je namenil severnokorejskemu kolegu: podpisano ploščo Eltona Johna.

Trump je podpisal Johnov album Honky Chateau, na katerem je tudi skladba Rocket man. Kot je znano, je v obdobju napetosti Trump Kim Džong Una označil za »malega raketnega moža« zaradi izjav o jedrskem orožju. Trump je obljubil, da mu ga bo izročil ob neki drugi priliki.

Komentarji: