Prvo glasovanje vojvodinskih Madžarov

V Vojvodini bodo Madžari, ki bodo glasovali na evropskih volitvah, večinoma dali svoj glas Fideszu.
Fotografija: Premier Victor Orbán je pisno pozval več tisoč vojvodinskih Madžarov, naj glasujejo na evropskih volitvah. FOTO: François Lenoir/Reuters
Odpri galerijo
Premier Victor Orbán je pisno pozval več tisoč vojvodinskih Madžarov, naj glasujejo na evropskih volitvah. FOTO: François Lenoir/Reuters

V Srbiji bodo na volitvah za evropski parlament prvič glasovali vojvodinski Madžari, ki imajo dvojno državljanstvo. Na poziv evropskega parlamenta državam članicam EU, naj omogočijo glasovanje vsem državljanom, je Madžarska ustrezno spremenila volilno zakonodajo.

Po podatkih madžarske državne volilne komisije je tako okoli 68.000 dvojnih državljanov iz Srbije, ki večinoma živijo v Vojvodini, prvič dobilo pravico glasovanja na evropskih volitvah. Madžarski politiki so v zadnjih dveh mesecih obredli vsa večinsko madžarska mesta in vasi od Horgoša do Skorenovca in pozivali rojake, naj se udeležijo volitev. Na glasove diaspore računa predvsem vladajoča stranka Fidesz.


Poziv h krepitvi nacionalne države


Premier Victor Orbán je poslal pismo na več tisoč naslovov vojvodinskih Madžarov. V njem je zapisal, da vsi Madžari, kjerkoli na svetu živijo, tvorijo eno skupnost, ker jih povezujejo jezik, nacionalnost, kultura in religija. Sklenil je z besedami, da bodo z glasovanjem ohranili evropsko varnost, svobodo, versko in kulturno dediščino.

Pomen nacionalne identitete, kulture, tradicije in družine so izpostavljali tudi predstavniki Fidesza in Zveze vojvodinskih Madžarov (SVM), ki je Fideszev strateški partner. Iz SVM, največje stranke vojvodinskih Madžarov, izhajata tudi predsednik vojvodinske skupščine Ištvan Pastor in predsednik madžarskega nacionalnega sveta Jene Hajnal, ki sta pozvala rojake, naj podprejo Orbánovo stranko.

Fidesz jim je sporočal, da je treba zaradi fiaska multikulturalizma okrepiti nacionalnost in nacionalno državo. Po njihovem so letošnje evropske volitve usodnega pomena. SVM je še poudarjala, da bi v primeru spremembe konfiguracije v EU Srbija imela večje možnosti, da hitreje vstopi v EU. V tem kontekstu je Pastor poudaril, da je prav Madžarska eden največjih zagovornikov vstopa Srbije v EU.

Nekateri analitiki ocenjujejo, da bo Fideszu zagotovila glasove v Vojvodini prej finančna pomoč, ki so jo vojvodinski Madžari pridobili iz matične države prek sklada »Prosperitati«, kot pa sklicevanje na madžarsko enotnost in dvostransko sodelovanje s Srbijo. V zadnjih štirih letih je Madžarska vložila v Vojvodino 200 milijonov evrov, ki jih je dobilo 10.000 podjetnikov in družin. Spet drugi so prepričani, da samo program Fideszevega sklada še ne zagotavlja glasov na volitvah.


Zmaga prvega evroposlanca iz Srbije?


Splošna ocena je, da je vojvodinske Madžare zelo težko mobilizirati. Sodeč po udeležbi v kampanji je zelo malo interesa za volitve zunaj strankarskih krogov. Mnogi so zapustili državo, tisti, ki so ostali, pa so večinoma apatični in nočejo sodelovati na volitvah. V Vojvodini bodo tisti, ki bodo glasovali, večinoma dali svoj glas Fidesu, kar pa ne pomeni, da bo stranka dobila več mandatov.

V tem mandatu je bil med Fideszevimi poslanci v evropskem parlamentu tudi Andor Deli iz Vojvodine, ki je tako postal prvi evroposlanec iz Srbije. Sodeč po rezultatih javnomnenjskih anket in po oceni podpredsednika SVM Balinta Pastorja, bo Deli znova vstopil v parlament.

V Srbiji bodo glasovali tudi državljani Hrvaške, Romunije in Slovaške. V nasprotju z madžarskimi državljani, ki bodo glasovali samo po pošti, bodo Hrvati in Romuni lahko na volilni dan glasovali tudi na diplomatskih predstavništvih. Po hrvaškem volilnem seznamu je v Srbiji dobrih 27.000 volivcev, ki so se morali pravočasno registrirati, medtem ko Bukarešta ni postavila romunskim volivcem nobenih omejitev. Slovaki v Srbiji na volilni dan ne bodo mogli glasovati.

Preberite še:

Komentarji: