Putin napovedal datum »upokojitve«

Vladimir Putin je zatrdil, da bo spoštoval pravilo, ki predsedniku Rusije prepoveduje, da bi služil več kot dva zaporedna mandata.
Fotografija: Če bo Putin ostal na oblasti do leta 2024, bo posredno ali neposredno na oblasti v Rusiji 24 let. S tem bo po Josifu Stalinu ruski voditelj z najdaljšim stažem. FOTO: Pool/Reuters
Odpri galerijo
Če bo Putin ostal na oblasti do leta 2024, bo posredno ali neposredno na oblasti v Rusiji 24 let. S tem bo po Josifu Stalinu ruski voditelj z najdaljšim stažem. FOTO: Pool/Reuters

St. Petersburg – Putin je v pogovoru z novinarji na gospodarskem forumu namignil, da se leta 2024 ne bo potegoval na nov predsedniški mandat, kar pa ne pomeni, da se bo čez šest let odpovedal oblasti.

Putin se leta 2008 ni potegoval za nov predsedniški mandat, potem ko je bil na tem mestu dva zaporedna mandata. Ponovno je bil za predsednika izvoljen leta 2012, vmes pa je bil premier. Takšen »manever« bi lahko izpeljala tudi leta 2024.

»Vedno sem strogo spoštoval in spoštujem ustavo ruske federacije. V ustavi jasno piše, da nihče ne more služiti več kot dva mandata zapored. Nameravam spoštovati to pravilo,« je odgovoril na vprašanje, če in kdaj bo zapustil mesto predsednika države.
 

Opozoril pred novo krizo


V St. Petersburgu je Putin opozoril pred finančno krizo, kakršne svet še ni videl. Svetovnemu gospodarstvu grozi spirala protektionističnih ukrepov, ki lahko vodijo do uničujoče krize, je dejal in dodal: »Sistem multilateralnega sodelovanja, ki smo ga gradili dolga leta, se ne razvija več. Na zelo surov način se ga razdira. Kršenje pravil postaja novo pravilo.«

Poleg tradicionalnih oblik protekcionizma kot so tarife, tehnični standardi in subvencije, države vse bolj uporabljajo nove načine spodkopavanja svojih tekmecev kot so enostranske gospodarske sankcije, je še dejal Putin. Pozval je k spremembi tega trenda in se zavzel za svobodno trgovino.

Komentarji: