Rana ura, zlata ura: Vrvež se je vrnil na barcelonsko Ramblo

Prebivalci Španije so se danes prvič po 14. marcu rekreirali na prostem.  
Fotografija: Rambla, središčna ulica Barcelone. FOTO: Pau Barrena/AFP
Odpri galerijo
Rambla, središčna ulica Barcelone. FOTO: Pau Barrena/AFP

Prebivalci Španije so se danes po 48 dneh prvič podali na prosto z namenom individualne rekreacije. V predhodnih tednih je bilo namreč domove dovoljeno zapustiti le zaradi nakupovanja hrane in drugih nujnih potrebščin.

Študentka Paula Espuelas iz Barcelone je verjetno ena od redkih prebivalcev Španije, ki se se danes ni rekreirala na prostem. Se pa je njena sestra, ki se je po Barceloni sprehodila v jutranjih urah. »Na Rambli je bila gneča. In to ob 8.00 zjutraj!« je Paula sestrino pripoved povzela za Delo. In kdaj se bo prvič sprehodila Paula? »Jutri,« je zaupala in v šali dodala: »Ko ljudje pozabijo, da lahko odidejo ven.«Tudi španska prestolnica danes ponovno dobiva drugačno, bolj živahno podobo. »Pet do osmih zvečer so bile ulice prazne, vse je bilo tiho in slišalo se je ptičje petje, nekaj minut po 20.uri pa so se ulice soseske napolnile,« je današnji večer opisal študent Enrique Antolín de la Torre, ki domuje na obrobju Madrida. Avtomobilov, je povedal, skoraj ni bilo, videti je bilo le pešce, tekače in kolesarje. Podobno so danes špansko prestolnico doživljali tudi njegovi prijatelji.

Tudi Madridčani se danes rekreirajo na prostem prvič po približno mesecu in pol. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP
Tudi Madridčani se danes rekreirajo na prostem prvič po približno mesecu in pol. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP


V Španiji, kjer so zabeležili skoraj 246.000 okužb, umrlo pa je 25.100 okuženih z novim koronavirusom, je sicer strogo določeno, kdaj se smejo rekreirati posamezne starostne skupine: Starejši od 14 let lahko domove zapustijo med 6. in 10. uro zjutraj ter zvečer med 20.00 in 23.00. Preostali del dneva je »rezerviran« za (naj)starejše (ti so lahko na prostem med 10.00 in 12.00) in (naj)mlajše s spremljevalci (med 12.00 in 18.00). Španska vlada je prav tako sprejela odločitev o obveznem nošenju zaščitnih mask na sredstvih javnega prevoza, piše španski El País, v ta namen bodo porazdelili 14 milijonov mask. 

Komentarji: