Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Resni nemški spori o migrantski krizi

Nadaljevanje razprav po vrhu EU v znamenju migrantske krize.
Nemška kanclerka Angela Merkel se v zadnjem času med pogovori s koalicijskimi partnerji ne počuti najbolj lagodno, v sredini Andrea Nahles iz SPD, levo pa finančni minister Olaf Scholz. FOTO: AP
Nemška kanclerka Angela Merkel se v zadnjem času med pogovori s koalicijskimi partnerji ne počuti najbolj lagodno, v sredini Andrea Nahles iz SPD, levo pa finančni minister Olaf Scholz. FOTO: AP
28. 6. 2018 | 06:00
3:47
Berlin – Stranke nemške koalicije še niso zaključile ogorčenega spora o begunski krizi, ki vlado kanclerke Angele Merkel pretresa že dolgo. Najvišji predstavniki CDU, CSU in SPD bodo o vse resnejšem vprašanju za varnost in politično stabilnost v državi spet razpravljali po vrhu EU.

Članice Evropske unije k iskanju evropskih rešitev begunske krize poziva tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, saj bo to vprašanje tudi po njegovem prepričanju odločilno za prihodnjo povezanost EU. Nekatere države zahtevajo centre za zadrževanje beguncev zunaj EU, evropska komisija pa dvomi o legalnosti takšnih rešitev. Še vedno tudi ni jasno, kje naj bi jih postavili, Albanija, ki so jo omenjali v preteklih dneh, takšne centre na svojih tleh odločno zavrača.

Nemški kanclerki še ni uspelo poiskati skupne rešitve niti z državami, ki so prejšnji teden prišle na ad hoc srečanje v Bruselj, številne vzhodnoevropske pa se ga sploh niso udeležile. Tudi Steinmeier zato govori o razumnem usmerjanju migracij in skupnem nadzoru nad mejami EU, če nam je vsem kaj do Evrope, je treba poiskati kompromis. O begunski krizi se še naprej prepirajo tudi nemške stranke, med njimi sestrski konservativni uniji CDU in CSU. Po prejšnjem ostrem besednem obstreljevanju iz Bavarske so se obtožbe v preteklih dneh sicer polegle, a prepiri še zdaleč niso končani. Krščanskosocialna Bavarska bo oktobra na deželnih volitvah branila svojo prevlado, ki so jo že na zadnjih zveznih parlamentarnih volitvah resno ogrožali nacionalisti Alternative za Nemčijo.

Spori so bili v minulih dneh tako ostri, da je kanclerka omenjala svojo pristojnost za določanje vladnih smernic, notranji minister in prejšnji bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer pa je opozarjal na svoj položaj predsednika enakopravne vladne stranke.
 

»Preprečiti moramo precedens!«


Spor med CDU in CSU, ki je nekaj časa ogrožal zgodovinsko povezavo med sestrskima strankama, se vsaj za nekaj ur ali dni umirja, zato pa razvnema razprava med socialdemokrati. Če so v SPD upali, da so se v nasprotju s sprtimi konservativci pred javnostjo pokazali kot mirna, razumnim rešitvam zavezana politična sila, ji je načrte preprečil dolgoletni predhodnik Sigmar Gabriel. Politik, ki je leta 2015 pred kanclerko Angelo Merkel izgovoril usodne besede »Zmogli bomo!«, priznava, da je bila Evropa na začetku begunske krize naivna, in če zdaj rešitev ne bo našla vsa Evropa, imajo državljani nacionalnih držav po njegovem mnenju pravico do nadzora na mejah. »Take back control!« je skandiral v angleščini, sledila so medsebojna obtoževanja med nekdanjimi in sedanjimi vodilnimi socialdemokrati.

Tudi ta epizoda kaže, kako uničujoča je begunska kriza za politična dogajanja v najbolj izpostavljenih evropskih državah, zato v večini nemških sredinskih strank upajo, da bo odločilne poteze za zmanjšanje njenega negativnega potenciala vendarle prevzela EU. Njihovo stisko kažejo najnovejše raziskave javnega mnenja. Ena od njih, ki jo je objavila revija Der Spiegel, konservativni uniji CDU/CSU daje le še 29,8 odstotka glasov in SPD le še 17,7 odstotka, zato pa se je AfD na njej povzpela na 16,1 odstotka. Na četrtem mestu so z 12,7 odstotka Zeleni, Levica na petem z 10,1 odstotka, liberalna FDP za njo z 8,7 odstotka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine