Rim stopnjuje napade na EU in ignorira strahove vlagateljev

Volitve v evropski parlament bodo po napovedih italijanskih politikov povzročile podoben politični potres, kot so jih italijanske.
Fotografija: Italijanski notranji minister Matteo Salvini med dananšnjo tiskovno konferenco v Rimu. FOTO: REUTERS/Max Rossi
Odpri galerijo
Italijanski notranji minister Matteo Salvini med dananšnjo tiskovno konferenco v Rimu. FOTO: REUTERS/Max Rossi

Italijanski notranji minister in vodja desničarske Lige Matteo Salvini je v svojem najnovejšem izpadu napadel predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in evropskega komisarja za gospodarske ter finančne zadeve Pierra Moscovicija in ju označil za »sovražnika Evrope«.

Besede, ki jih je izrekel med tiskovno konferenco z vodjo francoske skrajne desnice Marine Le Pen, so predstavljale najnovejšo zaostritev odnosov med Rimom in vodstvom EU. »Sovražniki Evrope – Juncker in Moscovici – so tisti, ki sedijo v bruseljskem bunkerju,« je poudaril Salvini in zatrdil, da so varčevalne politike zadnjih nekaj let »povečale italijanski javni dolg in obubožale državo«.

Napovedal je, da bodo prihajajoče volitve v evropski parlament boj med tistimi, ki si želijo ustvariti več delovnih mest, in tistimi, ki jih bolj skrbi doseganje fiskalnih ciljev. Njegove napovedi so sledile izjavam vodje populističnega Gibanja petih zvezd Luigija di Maia, ki je v nedeljo zavrnil kritike kontroverznega predloga naslednjega italijanskega proračuna kot neutemeljene in nepotrebne, pri čemer je izrazil prepričanje, da se bodo evropska fiskalna pravila po volitvah v evropski parlament maja prihodnje leto spremenila.

Matteo Salvini in vodja francoske skrajne desnice Marine Le Pen sta predstavila svoje načrte za prihajajoče volitve v evropski parlament. FOTO: REUTERS/Max Rossi
Matteo Salvini in vodja francoske skrajne desnice Marine Le Pen sta predstavila svoje načrte za prihajajoče volitve v evropski parlament. FOTO: REUTERS/Max Rossi


»Na evropski ravni bo nastal takšen politični potres, da se bodo vsa pravila spremenila,« je Di Maio napovedal v intervjuju za Corriere della Sera. »O tem pričajo javnomnenjske raziskave v vseh evropskih državah.« Po njegovem prepričanju bo razplet volitev v evropski parlament podoben razpletu italijanskih parlamentarnih volitev, marca letos, ki so pripeljale do sklenitve političnega zavezništva med Gibanjem petih zvezd in desničarsko Ligo, to pa bo imelo neposredne politične posledice na evropski odnos do fiskalne discipline.
 

Opozorila Bruslja


Italijanski parlament bo jutri začel razpravo o vladnem predlogu prihodnjega proračuna, ki predvideva povišanje proračunskega primanjkljaja malce pod mejo, ki jo še dovoljujejo evropska fiskalna pravila. Predvideni 2,4-odsotni primanjkljaj je trikrat višji od tistega, ki ga je napovedala prejšnja italijanska vlada.

Predlog proračuna je bil v zadnjih tednih deležen vrste kritik, tako od Bruslja kot od evropskih držav. Evropska komisarja za evro in za gospodarske ter finančne zadeve Valdis Dombrovskis in Pierre Moscovici sta po poročanju Bloomberga v pismu opozorila Rim, da vladni proračunski cilji predstavljajo znaten odmik od fiskalne poti, o kateri so se odgovorile evropske vlade.

Luigi Di Maio in italijanski premier Guiseppe Conte: FOTO: REUTERS/Tony Gentile
Luigi Di Maio in italijanski premier Guiseppe Conte: FOTO: REUTERS/Tony Gentile


Italijanski vlada mora do 15. oktobra predložiti predlog proračuna evropski komisiji. Ta lahko predlog zavrne in ga pošlje nazaj v Rim. Če bi italijanska vlada kljub temu vztrajala pri njem, Bruslju ne bi preostalo drugega, kot da začne postopek za uvedbo sankcij proti državi.  

Zaostrovanje retorike med Rimom in Brusljem povzroča negotovost na borznih trgih. Donos na desetletne italijanske obveznice je danes prvič v štirih letih zrasel nad 3,5 odstotka. Analitiki v primeru nadaljnjih političnih napetosti opozarjajo pred novo dražitvijo italijanskih obveznic.

Tisti, ki špekulirajo o prihodnosti italijanskega gospodarstva, po Salvinijevih besedah »izgubljajo čas in denar«, saj italijanska vlada ne namerava odstopiti od svojih proračunskih načrtov.

Preberite še:

Komentarji: