Rishi Sunak bo novi britanski premier, že peti v šestih letih

Ključna naloga prvega ministrskega predsednika azijskega rodu bo vladajoči konservativni stranki povrniti izgubljeno kredibilnost.
Fotografija: Dvainštiridesetletnemu nekdanjemu finančnemu ministru je uspelo zbrati podporo več kot polovice od 357 poslancev vladajoče stranke. Foto: REUTERS/Hannah McKay
Odpri galerijo
Dvainštiridesetletnemu nekdanjemu finančnemu ministru je uspelo zbrati podporo več kot polovice od 357 poslancev vladajoče stranke. Foto: REUTERS/Hannah McKay

Vladajoča britanska stranka je pohitela z iskanjem novega premiera. Še preden bi se lahko ta teden o njem na volitvah izreklo njenih 180.000 članov, se je velikemu delu konservativnih poslancev uspelo poenotiti za nekdanjim finančnim ministrom Rishijem Sunakom kot najboljšim kandidatom za to, da torijce popelje iz krize.

Konservativna stranka je s Sunakom izvolila že svojega petega voditelja v šestih letih oziroma drugega v zadnjih dveh mesecih. Z jutrišnjim dnem bo na premierskem položaju zamenjal Liz Truss. Ta je v začetku septembra nasledila Borisa Johnsona, prejšnji teden pa odstopila po samo 44 dneh vladanja, ki jih je zaznamovala vrsta napak in kontroverznih fiskalnih odločitev njene vlade.

image_alt
Iztrošeni torijci iščejo zamenjavo za Liz Truss

Ključna naloga potomca indijskih priseljencev, čigar vzpon na oblast so nekateri primerjali z izvolitvijo Baracka Obame za ameriškega predsednika leta 2008, bo zagotoviti gospodarsko stabilnost, pripraviti državo na prihajajočo recesijo in popraviti načeti ugled vladajoče stranke, ki se prvič po dvanajstih letih na oblasti resno spogleduje z nevarnostjo poraza na naslednjih rednih parlamentarnih volitvah. »Zdaj potrebujemo stabilnost in enotnost. In moja prednostna naloga bo združiti našo stranko in našo državo,« je v svojem prvem javnem govoru po zmagi dejal Sunak.

Več sreče v drugo

Ko se je dvainštiridesetletnik letos poleti prvič potegoval za vzpon na najvišji politični položaj v državi, je moral zaradi premajhne podpore med 180.000 člani konservativne stranke priznati poraz proti Liz Truss. V drugo je imel več sreče, saj mu je uspelo zbrati nominacije več kot polovice od 357 konservativnih poslancev in se s tem izogniti drugemu krogu volitev, kjer bi o zmagovalcu znova odločalo članstvo.

Za položaj voditelja konservativcev se je Rishi Sunak potegoval tudi letos poleti, a moral zmago prepustiti Liz Truss. Foto: Susannah Ireland/Afp
Za položaj voditelja konservativcev se je Rishi Sunak potegoval tudi letos poleti, a moral zmago prepustiti Liz Truss. Foto: Susannah Ireland/Afp

Njegova edina protikandidatka, vodja spodnjega doma parlamenta Penny Mordaunt, ni zbrala dovolj podpore med poslanci za preboj v drugi krog. Volitve novega vodja konservativcev je, po vsem sodeč, skrajšal tudi umik Borisa Johnsona iz tekme. Kaj je bil vzrok zanj, ni povsem jasno. Neuradno je imel zadostno podporo za preboj v drugi krog, a se za kandidaturo menda ni odločil zaradi pomanjkanja enotnosti v torijskih vrstah, kar po njegovih besedah preprečuje učinkovito vladanje.

Nemalo tistih, ki so še do nedavnega podpirali Johnsonovo vrnitev na oblast, se je na koncu uspelo poenotiti za Sunakom. Umik nekdanjega premiera so mnogi kritiki sprejeli z olajšanjem, pozdravili pa so ga tudi finančni trgi, ki so se bali, kaj bi nov Johnsonov mandat pomenil za stabilnost britanskih javnih financ. V pričakovanju Sunakove izvolitve je vrednost funta narasla, cena britanskega zadolževanja pa upadla.

Novi pozivi k predčasnim volitvam

Manj navdušenja nad izbiro konservativcev je bilo zaznati v opoziciji, ki je znova pozvala k razpisu predčasnih volitev,  problematizirala Sunakove neuspehe v času vodenja finančnega ministrstva in javnost spomnila na pretekla razkritja o tem, kako člani njegove premožne družine niso plačevali davkov v Združenem kraljestvu. »On je del problema,« je v enem od intervjuju za otoške medije svoje mnenje o novem tekmecu strnil vodja laburistov Keir Starmer.

Boris Johnson in Rishi Sunak v času, ko sta skupaj sedela v vladi. Foto: Jessica Taylor/Reuters
Boris Johnson in Rishi Sunak v času, ko sta skupaj sedela v vladi. Foto: Jessica Taylor/Reuters

Kritiki vladajoče stranke so po pričakovanjih veliko imeli povedati tudi o načinu Sunakovega prihoda na oblast in dejstvu, da nekdanji uslužbenec investicijske banke Goldman Sachs in zagovornik britanskega izstopa iz Evropske unije v času kratke kampanje ni dal niti ene izjave oziroma intervjuja o tem, kako namerava voditi državo.

image_alt
Liz Truss odstopila s položaja britanske premierke

Novi voditelj konservativcev, ki po navedbah njegovih podpornikov ne podpira razpisa predčasnih volitev, je danes obljubil, da bo svoje naloge opravljal z »integriteto in ponižnostjo«. Za dokazovanje ne bo imel veliko časa; po selitvi na Downing Street 10 ga čaka dolg seznam izzivov, na čelu z zagotavljanjem vzdržnosti javnih financ, spopadanjem z energetsko krizo in poenotenjem konservativnih vrst, ki se utegne izkazati za najtežjega od vseh.

Preberite še:

Komentarji: