Rusija bi tretjino proračuna namenila za vojno

Prihodnje leto bi Rusi za vojno porabili okoli 109 milijard evrov.
Fotografija: Odkar je Rusija februarja lani začela invazijo v Ukrajini, je za strelivo, rakete, tanke, brezpilotna letala, opremo in plače vojakov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP porabila že več deset milijard evrov. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP
Odpri galerijo
Odkar je Rusija februarja lani začela invazijo v Ukrajini, je za strelivo, rakete, tanke, brezpilotna letala, opremo in plače vojakov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP porabila že več deset milijard evrov. FOTO: Anatolii Stepanov/AFP

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je danes v prvem branju podprl rekordno povečanje obrambnih izdatkov za financiranje vojne v Ukrajini na 10,8 bilijona rubljev (okoli 109 milijard evrov). Za vojno v Ukrajini naj bi tako porabili skoraj tretjino državnega proračuna za prihodnje leto, skupne vojaške izdatke pa bi podvojili.

Po podatkih ruskega ministrstva za finance naj bi izdatki za obrambo prihodnje leto obsegali 30,6 odstotka vseh državnih izdatkov. Celoten proračun Rusije za prihodnje leto naj bi znašal 36,66 bilijona rubljev (370 milijard evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je v govoru pred glasovanjem v dumi poudaril ruski finančni minister Anton Siluanov, je zmaga glavni cilj, zato morajo biti sredstva usmerjena vanjo. V primerjavi z letošnjim letom se bodo ruski vojaški izdatki prihodnje leto podvojili.

Odkar je Rusija februarja lani začela invazijo v Ukrajini, je za strelivo, rakete, tanke, brezpilotna letala, opremo in plače vojakov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP porabila že več deset milijard evrov.

Preberite še:

Komentarji: