Zelenski postavil pogoje za pogajanja z Rusijo

To so obnovitev ozemeljske celovitosti, spoštovanje Ustanovne listine ZN, odškodnina za vso škodo, kazen za zločince in zagotovila, da se to ne bo ponovilo.
Fotografija: Volodomir Zelenski. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Odpri galerijo
Volodomir Zelenski. FOTO: Gleb Garanich/Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da je pripravljen na pogovore z Rusijo, vendar le na pristna pogajanja, ki bodo vsebovala vrnitev zasedenega ukrajinskega ozemlja, zagotovilo odškodnin za ruske napade in kazni za odgovorne za vojne zločine, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Kdor resno razmišlja o podnebnih vprašanjih, bi moral resno razmišljati tudi o tem, da je treba takoj ustaviti rusko agresijo, obnoviti našo ozemeljsko celovitost in prisiliti Rusijo v resnična mirovna pogajanja,« je dejal Zelenski, ki bo danes na daljavo nagovoril svetovne voditelje na podnebni konferenci COP27.

»Ponavljam – obnovitev ozemeljske celovitosti, spoštovanje Ustanovne listine ZN, odškodnina za vso škodo, ki jo je povzročila vojna, kazen za vse vojne zločince in zagotovila, da se to ne bo več ponovilo. To so povsem razumljivi pogoji,« je dejal ukrajinski predsednik.

Zelenski je pogoje za pogajanja postavil nekaj dni po tem, ko je ameriški časnik Washington Post poročal, da v ZDA želijo, da Ukrajina pokaže pripravljenost na pogovore, saj naj bi Washington skrbelo, da bi Kijev s preveč nepopustljivim pristopom lahko škodoval svoji mednarodni podpori.

Ukrajina je sicer po besedah Zelenskega že večkrat predlagala takšne pogovore, vendar so »vedno dobili nore ruske odgovore z novimi terorističnimi grožnjami, napadi, obstreljevanjem ali izsiljevanjem,« kot je po navedbah Reutersa dejal ukrajinski voditelj.

Od začetka vojne so Mariupolj ruske sile neusmiljeno obstreljevale. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Od začetka vojne so Mariupolj ruske sile neusmiljeno obstreljevale. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Rudenko: Rusija je na pogajanja vedno pripravljena

Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko pa je danes odgovoril, da Rusija ne postavlja nikakršnih predpogojev za mirovna pogajanja, računa le na »dobro voljo« Kijeva, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ob tem je poudaril, da je bila Rusija na pogajanja vedno pripravljena.

Rusija se na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil

Rusija se medtem na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil. Za ta namen je med drugim okrepila obrambne položaje v okolici pristaniškega mesta Mariupolj na jugu države, poroča nemška tiskovna agencija DPA. S tem pa si želi preprečiti hitro napredovanje ukrajinskih sil v primeru preboja fronte, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Mariupolj, ukrajinsko pristaniško mesto blizu meje z Rusijo, je bil za Moskvo pomemben strateški cilj, zaradi svoje bližine polotoku Krim. Od začetka vojne so ga ruske sile neusmiljeno obstreljevale, do maja, ko je padlo v roke Moskve, pa je umrlo na tisoče civilistov.

Nedavni satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar kažejo, da se tri množična grobišča v bližini Mariupolja v krajih Stari Krim, Manguš in Vinoradne od pomladi nenehno povečujejo.

Posnetki Maxerja, ki kažejo množična grobišča. FOTO: Maxar Technologies/Reuters
Posnetki Maxerja, ki kažejo množična grobišča. FOTO: Maxar Technologies/Reuters

Britanska nevladna organizacija Center za informacijsko odpornost (CIR) je za BBC analizirala posnetke Starega Krima in ugotovila, da je bilo od junija, ko so nazadnje analizirali posnetke tega območja, tam izkopanih 1500 novih grobov. Iz tega sklepajo, da je bilo od začetka vojne tam izkopanih več kot 4600 grobov. Ukrajinski uradniki medtem opozarjajo, da je bilo v bojih v Mariupolju ubitih najmanj 25.000 ljudi.

Preberite še: