Senatorji s pritožbo zoper odločitev o izstopu Filipinov iz Mednarodnega kazenskega sodišča

Skupina šestih filipinskih senatrojev meni, da je enostranska odločitev predsednika Duterteja nezakonita.
Fotografija: Filipinska vojna proti drogam je zahtevala več tisoč življenj. FOTO: Noel Celis/AFP
Odpri galerijo
Filipinska vojna proti drogam je zahtevala več tisoč življenj. FOTO: Noel Celis/AFP

Manila – Skupina šestih filipinskih senatorjev se je vrhovnemu sodišču pritožila zoper enostransko odločitev predsednika Rodriga Duterteja o protestnem izstopu Filipinov iz Mednarodnega kazenskega sodišča (MKS), ki jo je filipinski predsednik naznanil marca letos (dejanski izstop sledi čez eno leto).

Predsednik Duterte je haaško sodišče obvestil o odstopu v času preliminarne preiskave zunaj sodnih pobojev, ki so se zgodili med tako imenovano vojno proti drogam. Ta se je začela pred približno dvema letoma in je do zdaj zahtevala več tisoč življenj.

Skupina senatorjev se je pritožila na filipinsko vrhovno sodišče v prepričanju, da je Dutertejeva samovoljna odločitev o izstopu iz MKS nezakonita. Odstop od mednarodne pogodbe oziroma sporazuma zahteva podporo dveh tretjin filipinskega senata, ki šteje 24 članov, piše tiskovna agencija Reuters.
 

Oblasti skupini senatorjem želijo »srečo«


Tiskovni predstavnik predsednika Duterteja Harry Roque je prepričan, da bo vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo senatorjev. »Želim jim vso srečo,« je danes izjavil. Napoved tiskovnega predstavnika se bo po vsej verjetnosti uresničila, saj je minuli petek sodišče z osmimi glasovi sodnikov za in šestimi proti odstavilo predsednico sodišča Mario Lourdes Sereno, ki jo je predsednik Duterte v preteklosti imenoval za »sovražnico«. Večkrat se je namreč zoperstavila predsednikovim odločitvam, med drugim je odkrito nasprotovala njegovi vojni proti drogam in podaljševanju izrednih razmer na otoku Marawi, kjer so se filipinske oblasti borile proti skrajnim islamistom.

Odstavljena predsednica vrhovnega sodišča Maria Lourdes Sereno. FOTO: Ted Aljibe/AFP
Odstavljena predsednica vrhovnega sodišča Maria Lourdes Sereno. FOTO: Ted Aljibe/AFP


Medtem ko je bila sodnica Lourdes Sereno uradno odstavljena zaradi nepravilnosti pri izkazovanju svojih finančnih sredstev, je opozicija prepričana, da je bila odstavitev politično motivirana ter da bo po novem vrhovno sodišče povsem podrejeno volji aktualnih oblasti.

Komentarji: