Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Severna Koreja bo maja zaprla poligon za jedrske poskuse

Dogodek bo odprt za vse mednarodne strokovnjake in novinarje.
»Čeprav imam naraven odpor do Amerike, bodo ljudje videli, da nisem takšne vrste oseba, ki bi streljala z jedrskim orožjem na Južno Korejo, ameriški Pacifik,« je dejal Kim. FOTO: AP Pictures
»Čeprav imam naraven odpor do Amerike, bodo ljudje videli, da nisem takšne vrste oseba, ki bi streljala z jedrskim orožjem na Južno Korejo, ameriški Pacifik,« je dejal Kim. FOTO: AP Pictures
A. S. H., STA
29. 4. 2018 | 13:53
29. 4. 2018 | 13:58
3:33
Seul - Severna Koreja je obljubila, da bo prihodnji mesec zaprla svoj poligon za jedrske poskus v Pungeriju, so danes sporočili iz urada južnokorejskega predsednika. Na dogodek bodo povabili mednarodne strokovnjake in novinarje.

»Nekateri pravijo, da zapiramo objekte, ki ne delujejo, vendar boste videli, da so v dobrem stanju,« je po navedbah tiskovnega predstavnika južnokorejskega predsednika Jon Jung Čana dejal severnokorejski voditelj Kim Džng Un na petkovem srečanju z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom.

»Čeprav imam naraven odpor do Amerike, bodo ljudje videli, da nisem takšne vrste oseba, ki bi streljala z jedrskim orožjem na Južno Korejo, ameriški Pacifik,« je po navedbah tiskovnega predstavnika nadaljeval Kim.

»Zakaj bi obdržali jedrsko orožje in živeli v težkih razmerah, če se pogosto srečujemo z Američani, zgradimo zaupanje in nam obljubijo, da bodo končali vojno in nas ne bodo napadli,« je menda dejal Kim.

Severnokorejski voditelj je tudi napovedal, da bo njegova država uskladila časovni pas z južno sosedo. Trenutno je Južna Koreja 30 minut pred Severno.

»Žalostno je videti, da na steni Hiše miru visita dve uri, ena za seulski čas in druga za pjongjanški,« je dejal Kim.

Severnokorejski voditelj je tudi dejal, da je kadarkoli pripravljen na dialog z Japonsko. »Predsednik Mun je Kimu povedal, da se ima japonski premier Shinzo Abe namen pogovarjati s Severno Korejo in normalizirati diplomatske odnose med Severno Korejo in Japonsko. In Kim je dejal, da se je Severna Koreja pripravljena kadarkoli pogovarjati z Japonsko,« je sporočil tiskovni predstavnik južnokorejskega predsednika Kim Eui-kyeom, ki je dodal, da je Mun v današnjem telefonskem pogovoru Abeju povedal, kaj mu je odgovoril Kim.

Abe je dejal, da bodo poskušali ustvariti priložnost za pogovore s Severno Korejo, z Munovo pomočjo, če bo potrebno, južnokorejski predsednik pa je odgovoril, da bo vesel, če bo lahko pomagal pri izgradnji mostu med državama, je še povedal tiskovni predstavnik.

Trump pričakuje, da se bo s Kimom srečal čez tri ali štiri tedne. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Trump pričakuje, da se bo s Kimom srečal čez tri ali štiri tedne. FOTO: Joshua Roberts/Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine